21 Ağustos 2008 Perşembe

MEB'de Görev Yükseltme Sınavı...

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, 2008 yılı içinde görevde yükselme sınavı yapılması ile ilgili olarak çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, 2008 yılı içinde görevde yükselme sınavı yapılması ile ilgili olarak çalışmaların başlatıldığını açıkladı. Yalçın, söz konusu sınavla ilgili tarihin ise henüz belirlenmediğini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, “Şef İptalleri” isimli 18 Ağustos 2008 tarihli bir genelge yayınlayarak Valiliklere gönderdi. Yalçın, 18 Kasım 2006 tarihinde bir önceki görevde yükselme sınavının yapıldığını belirtirken, söz konusu sınav sonucuna göre puan üstünlüğüne göre ilan edilen 773 kadroya atamanın yapıldığını anımsattı. Yalçın, sınavı kazandığı halde kadrosuzluk nedeniyle atanamayıp yedekte bekleyen adayların atamalarının ise Bakanlar Kurulu Kararı ile Bakanlığa yeniden tahsis edilen 571 adet boş şef unvanlı kadroya yapıldığını kaydetti. 571 kadroya atama yapılması ile ilgili işlemin iptaline ilişkin dava açıldığını anımsatan Yalçın, Danıştay 2'nci İdare Dairesi'nin ise 571 adet kadroya yapılan atamayı iptal ettiğini söyledi.

-571 KADROYA ATAMA YAPILAMIYOR-

Şeflikleri iptal edilerek eski unvanlarına atanan personelin mağduriyetlerinin giderilmesi için tekrar şef olarak atamalarının yapılıp yapılmayacağı yönünde sorular geldiğini kaydeden Yalçın, “2006 yılı kadro değişiminden alman 571 adet boş şef kadrolarına yapılan atamalar mahkeme kararı gereği iptal edildiğinden ve söz konusu kararda Ağustos 2006 yılında ilan edilen 773 adet kadronun haricinde, her ne şekilde olursa olsun boşalan kadrolara yeni bir görevde yükselme çalışması yapılmadan atama yapılmayacağına ilişkin hüküm yer aldığından, yeni bir görevde yükselme sınavı yapılmadan ilgililerin tekrar şef olarak atanmaları mümkün olamamaktadır” yanıtını verdi.
Yargı kararı gereği iptal edilen 571 kişilik iptal listesinin nasıl belirlendiğine yönelik açıklamada da bulunan Yalçın, belirlemede 2. atama listesi esas alındığını anlattı. Söz konusu listede puan üstünlüğü esas alınarak sıralama yapıldığını ifade eden Yalçın, sıralama sonunda en düşük puandan başlanarak belirlenen 571 kişinin atamasının iptal edildiğini söyledi.

-KAZANILMIŞ HAKLARDAN FAYDALANILAMAYACAK-

Yalçın, şefliği iptal edilenlerin kazanılmış hakkı olup olmadığı yönündeki Bakanlık Hukuk Müşavirliğinin yazısında, ek olarak tahsis edilen şef kadrolarına atama işleminin yargı kararları uyarınca iptal edildiğinden, ortada korunması gereken hukuki bir statünün bulunmadığını savundu. Yalçın, yeni bir görevde yükselme sınavı yapılması durumunda, önceki görevde yükselme sınavı sonuçlarının hukuki geçerliliğinin sona ereceğini anımsatarak, önceki sınavdan dolayı kazınılmış bir hak veya korunması gereken hukuki bir durumun varlığından söz edilmeyeceğini kaydetti.

-BU YIL GÖREVDE YÜKSELME SINAVI YAPILACAK

Yalçın, 2008 yılı içerisinde yeni bir görevde yükselme sınavının yapılıp yapılmayacağı yönünde ise şunları söyledi:
“Şef unvanlı boş kadrolara yeni bir görevde yükselme çalışması ile ilgili planlama çalışmaları yapılmakta olup, çalışmaya ilişkin takvim kesinleştiği takdirde İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ve kamuoyuna gerekli duyuru yapılacaktır. Konuyla ilgili Valiliğinize intikal eden başvuruların yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda Valiliğinizce cevaplandırılması, hem kişilerin tereddütlerinin hızla giderilmesi hem de Bakanlığımıza gereksiz iş yükü oluşturmaması açısından önem arz etmektedir.”

18 Bin Öğretmen Atandı...

Milli Eğitim Bakanlığı 2008-2 öğretmen atamalarında 13 bin 667’si kadrolu, bin 912’si sözleşmeli olmak üzere toplam 18 bin 18 öğretmenin atamasını gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, atamasını yapacağı 18 bin 193 kadronun 18 bin 18'ine atamayı yaptı. 60 bin 375 öğretmen adayının başvurduğu 2008-2 öğretmen atamalarında 13 bin 667'si kadrolu, bin 912'si sözleşmeli, kalanı milli sporcu kontenjanı ve açıktan atamalar olmak üzere toplam 18 bin 18 öğretmenin atamasını gerçekleştirdi. Atamalar bilgisayar ortamında gerçekleşti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sonbaharda 10 bin öğretmenin daha atanacağını açıkladı.