27 Ekim 2010 Çarşamba

YGS Şubat Ya Da Martta Yapılmalı

YGS Şubat Ya Da Martta Yapılmalı

YGS'nin yapılacağı tarih üzerinde bir tartışma...
Üniversiteye girişte iki aşamalı sınav sistemi ilk kez geçen yıl yapıldı. Sınav daha sonra uzmanlarca masaya yatırıldı. Artısıyla, eksisiyle iyice değerlendirildi. Uzmanlar her iki sınavda da uygulama açısından bir olumsuzluk olmadığını belirttiler. Ancak YGS'nin ölçme niteliğini pek taşımadığı ortaya konuldu. Bence de haklılar, üniversite adaylarının hemen hemen tamamı baraj puanını aştı. Ancak günümüzde YGS'nin yapılacağı tarih üzerinde bir tartışma var. Nisanda yapılmasında sakınca görülüyor. Ben de aynı düşünüyorum, çünkü gençler nisan ve haziranda yapılan sınavlar arasında az süre olduğu için, ikisinin arasında eziliyor. Zaten YGS'deki sorular ağırlıklı olarak lise 1. sınıf ve önceki yıllardan çıkıyor. Bundan dolayı, bu sınavın şubatta sömestr dönüşünde ya da martta yapılmasının hiçbir sakıncası yok. Böylece gençleri de rahatlatmış oluruz.
LYS'de matematik ve yabancı dil sınavlarının aynı günde yapılması sakıncalı. Matematik sınavına çok sayıda öğrenci katılıyor. Bunların bir bölümü de yabancı dil sınavına giriyor. Doğal olarak ortak öğrenci sayısı fazla. Bence fen ve yabancı dil sınavları aynı zamanda yapılmalı. Fen sınavına matematiğe nazaran daha az öğrenci gireceği için, ortak öğrenci sayısı da azalacaktır.

Puan barajları kaldırılmalı
Bu yıl yine YGS'nin herhangi bir puan türünden 180 alan, LYS'ye katılma hakkını elde edecek. Ancak bir konuyu gözden kaçırmayalım. Üniversitelerde yaklaşık 70 bin kontenjan boş kaldı. Yazık değil mi? Bir tarafta boş üniversiteler, bir tarafta hangi kritere göre konduğu belli olmayan baraj puanlarını geçemeyen, üniversiteli olmak isteyen gençler. Bence, meslek yüksekokulları için 140, fakülteler için de 180 puan barajının kaldırılması gerekiyor.
Şimdi bazı akademisyenler, "Düşük puanla gelen öğrenciler üniversitelerin eğitim kalitesini düşürecek" diyecek. Bu görüşe katılmıyorum. Sıralama sınavlarında bir programı tercih edenler arasından, kontenjanı kadar en yüksek puan alanlar yerleştirilir. Bu da, o programın taban puanını oluşturur. Bu nedenle programların, öğrenci başarı profilinin değişeceğini pek zannetmiyorum. Zaten bu adaylar üniversitelerin başarı çıtasını aşamazsa mezun olamayacaktır.
Bence doğru bir sınav sistemi. Bu sistemde soru sayıları artırılarak, öğrencinin ders düzeyindeki başarıları belirleniyor. Böylece üniversite yaşamında ilgi, istek ve yeteneğine uygun bir akademik eğitim alabilecekler. YÖK'ün yukarıdaki sorunları, gençlerin lehine değerlendireceğine inanıyorum

Öğrencilerden YÖK'e Suç Duyurusu

Öğrencilerden YÖK'e Suç Duyurusu

Eğitim için otobüsle Çubuk'a giderken başörtülerini çıkarmadıkları gerekçesiyle yolda indirildiklerini öne süren bir grup kız öğrenci, YÖK'e suç duyurusunda bulundu.
YÖK önünde konuya ilişkin basın açıklaması yapan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, zaj MAnkara Üniversitesi Peyimarisi Bölümünde okuyan bir grup öğrencinin, bölüm hocaları tarafından arazide eğitim uygulaması için bugün otobüsle Çubuk Karagöl'e götürüldüğünü söyledi. Kır, ''Ancak 6 öğrenci başları kapalı olduğu için hoca tarafından bizzat başları açılmaya, açmadıkları takdirde otobüsten indirilmeye zorlanmıştır. Ardından bu öğrenciler otobüsten indirilerek eğitim uygulamasından mahrum bırakılmıştır'' dedi.

Laikliğin, din düşmanlığı olmadığını, din ve vicdan özgürlüğünün, inanç ve ibadet hürriyetinin garantisi olduğunu belirten Kır, şöyle konuştu:

''Ne Anayasamızda, ne yasalarda, ne YÖK Kanunu'nda, ne YÖK Disiplin Yönetmeliği'nde, ne Atatürk ilkelerinde başörtüsünü ima yoluyla bile yasaklayan bir ifade vardır. Anayasa'nın amir hükmüne göre, özgürlükler ancak yasalarla sınırlandırılabilir. Böyle bir sınırlandırma da yoktur. Dolayısıyla bu yaşananlardan dolayı öğrenciler tarafından hocaları hakkında YÖK'e suç duyurusunda bulunulacak ve sendika olarak bunun takipçisi olacağız.''

Açıklamanın ardından, öğrenciler adına hazırlanan dilekçe, YÖK Başkanlığına verildi

Öğrencilere Yeni Af Geliyor

YÖK Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduğu kanun taslağına, üniversiteden atılan öğrencilere af getirecek ve atılmayı önleyecek yeni bir düzenleme daha ekledi
Üniversiteden atılan binlerce öğrenciye af geliyor. YÖK tarafından hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulan kanun taslağına Meclis'te üniversiteden atılan öğrencilere af getirecek düzenleme eklenecek. Son olarak 2008 yılında çıkarılan af kanunu ile üniversitelerden başarısızlık veya devamsızlık nedeniyle atılan binlerce öğrenci okuluna geri dönmüştü. Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret eden öğrenciler af konusunda söz aldı. Girişime AK Parti'nin yanı sıra MHP'nin de sıcak baktığı belirtildi.

SON AF OLACAK

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yapılacak düzenlemeyle af konusunun gündemden düşeceğini belirterek şöyle konuştu: "Üniversitelerden atılma af konusunun gündemde kalmasına neden oluyor. Batı'da öğrenciler üniversiteden atılmıyor. Belirlenen harç parasını ödeyen öğrenci istediği zaman gelip sınava katılıyor. Kaydını donduran öğrenciler istedikleri zaman gelip sınavlara katılma şansına sahipler" diye konuştu. Bu düzenlemenin son öğrenci affı olacağı ifade ediliyor. YÖK tarafından hazırlanan taslak üniversiteden atılmayı ortadan kaldırırken, öğrencilere tekrar ettikleri yıl için iki katı harç ödeme zorunluluğu getiriyor. Son öğrenci affı 2008 yılında çıkarılmıştı. 2009 ve 2010'da üniversitelerden atılan öğrenciler 2008 affından yararlanamadı. Yeni düzenlemenin 1982'den bu yana üniversiteden atılan tüm öğrencileri kapsayacağı ileri sürülüyor. En son öğrenci affı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla yürürlüğe girmişti. Bu aftan, üniversitelerde hazırlık dahil tüm sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 aylık başvuru süresi içinde ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde ilgili üniversiteye başvurma şartıyla yararlandı. 1980 sonrası çıkarılan aflardan yararlanmayanlar da bu kapsamda yer aldı

Öğrencilere Tehlikeli Yol Koruması

Öğrencilere Tehlikeli Yol Koruması

Çankaya Belediyesi kapısı çift yönlü trafik yoluna açılan Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu önüne öğrencileri kazalardan korumak için 2 metre genişliğinde merdiven yaptı.
Çankaya'ya bağlı Akpınar Mahallesi'ndeki Akpınar İlköğretim Okulunun mevcut haliyle bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermemesi üzerine ''Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'' çerçevesinde Ankara Valiliği ile hayırsever Turhan Dökmeci arasında 2007 yılında imzalanan protokol gereği yapılan ve 18 Ekimde eğitim öğretime açılan 24 derslikli Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu'nun önünden geçen ve çift yönlü trafiğe açık olması nedeniyle öğrencileri tehlikeye düşüren yolun durumu Çankaya belediyesini harekete geçirdi.
18 Ekimde eğitim öğretime açılan okulun müdürü Sırrı Arpaç, okulun önünden geçen çift yönlü 868. sokağın, tek yönlü hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Arpaç, ''Çankaya Belediyesi buraya merdiven şeklinde bir kaldırım yaptı. Yolun çift yönlü olması büyük bir sorun. Yol rampa. yukarıdan gelen arabanın freni tutmayabilir, kışın kayabilir. Okulla cadde sıfır. Çocuk kapıdan çıktığı zaman caddeyle karşılaşıyor. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz'' dedi.
Belediye ekipleri, okulun çıkış kapısının önüne 2 metre genişliğinde yaptırılan merdivenin inşasını tamamlarken, merdivenin kenarları da öğrencilerin yola çıkmasını engelleyecek şekilde demir parmaklıklarla çevrilecek.

Elit Okulda Eteğe Yasak!

Elit Okulda Eteğe Yasak!

Kız öğrencilerin eteklerinin boyları iyice kısalınca...
İngiltere'nin en iyi 50 eğitim kurumu arasında bulunan kız lisesinde öğrencilerin mini etek giymelerine yasak getiriliyor. Okul müdürü, yasağa "etek boylarının kısalığını" gerekçe gösterdi.

Cheshire bölgesindeki Sandbach Lisesi'nde, kız öğrencilerin eteklerinin çok kısa olduğu yönündeki şikâyetler üzerine, gelecek eğitim döneminden itibaren pantolon giyilmesi kuralı getirilecek.

Okulun müdürü, kız öğrencilerin eteklerini yukarı sıvama ve farklı tarzda etekler deneme hevesi yüzünden etek boyunu kısalttıklarını söyledi. Müdür, bu uygulamanın sonradan okul içinde ve kamuda eleştirilere neden olmasının ardından, pantolona geçilmesi kararı aldıklarını belirtti.

Ancak kız okulundaki öğrencilerin aileleri bu karara tepkili. Velilerden bazıları, tüm öğrencilerin istemese bile pantolon giymeye zorlanmasından rahatsız olduklarını belirtirken, diğerleri de kızlarının erkek çocukları gibi giyinmesinden hoşnut olmadıklarını söyledi.

Okul yönetimi, tüm öğrencilerin pantolon giymeyi tercih etmek istemeyeceğini bildiklerini ancak alınan kararın kesin çözüm olduğu görüşünde.

KPSS'de 40 Bin Personele Görev

KPSS'de 40 Bin Personele Görev

KPSS Eğitim Bilimleri sınavında 40 bin 800 personel görev yapacak
2010-KPSS Lisans Eğitim Bilimleri: Sınav Hakkında (27.10.2010)

BASIN DUYURUSU

2010-KPSS Lisans-Eğitim Bilimleri Sınavı

2010 KPSS Lisans-Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Ekim 2010 Pazar günü tüm Türkiye'de 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacaktır.

Toplam 931 binadaki 12 647 salonda yapılacak olan sınava, 294 909 aday katılacaktır. Sınavda 40 800 personel görev yapacaktır.

Saat 09.30'da başlayacak olan sınavda adaylara, 120 soru sorulacak ve sınav süresi 150 dakika olacaktır.

ÖSYM'nin, 5 Ekim 2010 tarihinde internet sitesinde kamuoyuna duyurduğu ve daha sonraki sürede de ulusal basında geniş yer alan sınav güvenliğini artırıcı tedbirler bu sınavda da uygulanacaktır.

Bu sınavı huzur içinde gerçekleştirebilmek için, adayların ve tüm ilgililerin uygulanacak güvenlik tedbirleri hususunda hassasiyet göstermeleri büyük önem arz etmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI