22 Şubat 2010 Pazartesi

Yeni İstanbul Milli Eğitim Müdürü...

Yeni İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü belli oldu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, görevi bir süredir vekaleten yürüten Muammer Yıldız atandı. Bazı bakanlıklara ait atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliklerine Dr. Mehmet Cilacı ve Kadir Balaban atandı. Milli Eğitim Bakanlığında açık bulunan Bakanlık Müşavirliğine Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş Özdemir atanırken, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, bu görevi bir süredir vekaleten yürüten Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Muammer Yıldız atandı. Sağlık Bakanlığında açık bulunan İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcılığına Bedrettin Uluat'ın atanması kararlaştırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere, müfettişler Cemalettin Ulusoy, Müjdat Yücel, Suzan Kurt, Ali Atlıhan ve Müşerref Can'ın atanması, Çevre ve Orman Bakanlığında açık bulunan Personel Dairesi Başkanlığına Halim Bediz'in atanması uygun görüldü.

Çocuklara Çok Amaçlı Çanta...

Meslek lisesi öğrencileri okul öncesi çağdaki çocukların kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla ilginç bir çanta üretti.

Samsun İlkadım Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesince okul öncesi çağdaki çocukların kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla "Uğurlu piti iş başında" adı altında çok amaçlı olarak hazırlanan sırt çantaları, şapka ve maske olarak kullanılabiliyor, duvar süsü yapılabiliyor.
Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Kız Teknik ve Kız Meslek Lisesi'nce Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen "Meslek Liseleri Proje Tabanlı Beceri Yarışması' için "Uğurlu Piti İş Başında" adlı çok amaçlı bir sırt çantası hazırlandı. Samsun il genelinde birincisi olan projenin Danışmanı Şefika İşiten, yaptığı açıklamada, çantanın okul önce çocukların kişisel gelişimlerinin düşünülerek üç ayda tamamlandıklarını söyledi. Çantanın 6 özelliğinin bulunduğunu belirten İşiten, şu bilgileri verdi: "Çocuklar eline aldığında her bir yerine dokunduğunda farklı bir duyu alsın istedik. Şekilleri tanımasını ve parmak gelişimin sağlasın istedik. Bu oyuncağın aynı zamanda eğlenceli olmasını da istedik. Kanatlara basıldığında müzik çalıyor. Çocuk kendini geliştirmesi ve eğlenmesini sağlıyor. Okul öncesi eğitimde eşleştirme ve ilişki kurmayı önemsiyoruz buna da yer verdik. Uğur böceğinin kanatları sabitlendiğinde bir maske oluşumu sağladık. Bunda çocukların psikolojik dünyaları ile maskelerin altındaki kendi dünyaları çok farklı, bunu anlatabiliyorlar. Oyuncağın sürprizlerle dolu olmasını amaçladık, arkasında gizli bir fermuarı var. Çocukların keşfetme duygusunu gelişmesini sağlamak için fermuarın içinde bir başlık hazırladık. Bunlarla da yetinmedik. Bu başlığın iç kısmına spor bir cep yaptık ve spor sırt çantası haline getirdik. Ayrıca içine yerleştirdiğimiz gizli bataryalarla gece lambası da olabiliyor. Yer tutmasını istemediğimiz için de aynı zamanda da duvar süsü olarak kullanılması için tasarladık." İşiten, çok amaçlı sırt çantalarını 120 TL'ye satışa çıkardıklarını da ifade etti.

İTÜ'de Köklü Reform...

Öğrencisinin önünde önünü ilikleyen sıradışı yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversiteye bir yılda adeta kabuk değiştirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 kuruluş yılından beri ilk kez köklü bir değişime gidiyor. Öğrencisinin önünde önünü ilikleyen sıradışı yeni İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, üniversiteye bir yılda adeta kabuk değiştirtti. Geçen yıl öğrenci sayısını sabitleyen üniversite, gelecek yıllarda da mevcudu 7 bine düşürerek lisans değil, yüksek lisansta araştırma geliştirme (ARGE) üniversitesine dönüşecek. Hedef, ARGE'lerle en iyi 100 üniversite sıralamasında yer almak. Üniversite, yerli helikopterden, uyduya ve hatta 'bilim insanı' geliştirmeye kadar sadece 6 projede 250 milyon TL'lik bütçeye ulaştı. İTÜ'de 1.5 yıldır rektör olarak görev yapan Prof. Şahin, Türkiye'nin en çok patent üreten Teknopark'ından, gizli yürüttükleri askeri güvenlik projelerine kadar her alanda iddialı olduklarını söyledi. ARIKOPTER HAZIR SIRA UYDUDA En yakın takipçisi üniversiteden bile yüzde 35 daha büyük bir bütçeye sahip olan üniversite olduklarına dikkat çeken Şahin “Devlet Planlama Teşkilatı'nın talebi ve 35 milyon TL kaynakla 2002'de start verilen 'arıkopter' projesi bu senenin sonunda tamamlanıyor. Uydu projesi için de yaklaşık 10 milyon TL ayrıldı. Üzerine daha büyük kameraların konulacağı bu uydu sayesinde 'ABD bizi evimizin içine kadar görüntülüyor' söylemi artık Türkiye için de kullanılabiliyor olacak” dedi. Mevcut yasaların üniversitelerin kaynak sağlama konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Şahin “Biz tüm bu uğraşlarımız sonunda kazandığımız parayı maliyeye devredeceksek neden para kazanıyoruz. Bu tutum dünya üniversiteleriyle rekabet edecek konuma gelmemizi engelliyor. Üniversitelere mali ve idari özerklik verilmeli, özkaynaklar konusunda serbest bırakılmalı” diye konuştu. YÜZDE 100 İNGİLİZCE ŞART Rektör Şahin, 'Teknopark' projelerine 350'den fazla şirketin talip olduğunu vurgulayarak varacağı son noktanın hayaliyle çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Tartışmalı olmasına rağmen önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yüzde 100 İngilizce eğitime geçecekleri bilgisini de veren Prof. Şahin şunları söyledi: Dünya üniversiteleriyle yarışabilmek için İngilizce eğitim şart. İTÜ'de şu an yüzde 30 İngilizce eğitim yapılıyor. Yüzde 100'e çıktığında öğrencilerimiz de yurtdışında master ya da doktoraya gittiğinde oradaki hayata daha kolay entegre olacak. Bütçe rekoru kırdı Bakanlıklar, belediye ve genel müdürlüklerin yanı sıra özel sektörle yüzlerce irili ufaklı projeye start veren İTÜ'nün, bu yıl ve geçen yıl başlayan sadece 6 projesi bile 250 milyon TL'ye yaklaştı. • Yüksek Başarılı Hesaplama Projesi: Devlet Planlama Teşkilatı'ndan alınan bütçe 46 milyon TL • Nano Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi: 25 Milyon TL (Çok sayıda özel şirketin sponsorluğunda) • Uzay Bilimleri Projeleri: 40 milyon TL • Arıkopter: 35 milyon TL • Teknokent: 50 milyon TL • İTÜ-Araştırmacı Ve Bilim İnsanı Yetiştirme Programı: 45 Milyon TL