17 Eylül 2009 Perşembe

Ek Yerleştirme 5 Ekimde Başlıyor

Üniversitelere “ek yerleştirme” takvimi belirlendi.5 Ekimde Başlıyor.
2009-ÖSS'ye giren adaylardan baraj puanlarını aşan adaylar 5-9 Ekim arasında ek yerleştirme için başvurabilecek. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş veya Açıköğretim Fakültesi'nin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekiyor. Ek yerleştirme kontenjanlarının henüz netleşmediği, ancak üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında 140 bini aşkın boş kontenjan bulunduğu öğrenildi.

Çocuklar Tatilde Öğrendiklerini Unutuyor

Uzun tatillerin öğrencileri eğitim öğretim döneminde edindikleri bilgilerin bir kısmını unutmasına yol açtığı bildirildi.
Uzun tatillerin öğrencileri nitelikli ve planlı okumadan uzaklaştırarak, eğitim öğretim döneminde edindikleri bilgilerin bir kısmını unutmasına yol açtığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Alanlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dışında, hiçbir Avrupa ülkesinde okulların 3,5 aya varan uzun tatile girmediğini söyledi. Bu yıl okulların 12 Haziranda tatile girdiğini ve yeni eğitim-öğretim döneminin de 24 Eylül Perşembe günü başlayacağını belirten Prof. Dr. Gümüş, "Tatil resmi olarak 3,5 aya ulaşıyor. Ancak pratik olarak okulların başlangıç ve kapanış dönemlerinde ilk haftalarda ders yapılmadığı için tatil süresi 4 ayı buluyor" dedi. Prof. Dr. Gümüş, tatillerin, öğrencilerin, günlük zaman dilimlerini farklılaştırıp, uyku ve yemek düzenlerini değiştirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu dönem içinde nitelikli ve planlı okumadan uzaklaşan öğrenciler, öğretim döneminde edindikleri bilgilerin bir kısmını unutuyor. Çocukların okuldan kopmasına neden olan tatiller, konsantrasyonlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Yıl içinde edinilen bilgi ve davranışları yeniden kazandırmak için öğretim yılının başlangıcında öğretmenler öğrencileri yeniden okula adapte edip, günlük ders çalışması düzenine alıştırmak için uğraşıyorlar." Prof. Dr. Gümüş, öğrencilerin edindikleri bilgileri unutmamaları için tatillerin bölünmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yaz dönemi de 2 ayı geçmemeli" dedi. Eğitim dönemlerinin de uzun tutulmaması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun dönemli bir eğitimin olması öğrencilerin kendileriyle yüzleşmelerini ve fiziki olarak boşalmalarını zorluyor. Uzun dönemli eğitim de uzun süreli tatiller de negatif sonuçlar veriyor. Bu nedenle uzun eğitim dönemindeki ara tatiller çocukları rahatlatacak ve enerjilerini boşaltacak şekilde programlanarak 2 veya 3 döneme bölünmeli. Yaz tatilinin de 2 ayı geçmeyecek şekilde ayarlanması, eğitim-öğretim açısından verimli olacaktır."

Meslek Liselerin Ders Çizelgesi Değişti

İmam-hatipler ve meslek liseleri ortak derslere geçti. Seçmeli geometri, resim, müzik ve beden dersi zorunlu oldu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK kararıyla, üniversiteye girişte tüm okullarla aynı hakka sahip olan imam-hatip ve meslek liselilerinin haftalık ders çizelgelerini de değiştirdi. Bakanlık, üniversiteye giriş sınavında bu okullarda okuyan öğrencilerin daha başarılı olabilmesi için programlarına bazı yeni dersler ekledi. İmam-hatip, genel ve meslek liselerinin 9'uncu sınıflarında geometri, resim, müzik ve beden eğitimi zorunlu ders oldu. Eski çizelgede geometriyi 10, 11 ve 12'nci sınıfta isterse 'seçmeli' okuyan imam-hatip öğrencileri, artık geometriyi 9'uncu sınıfta 'zorunlu' olarak 2 saat, 10, 11 ve 12'nci sınıfta seçmeli olarak ikişer saat okuyacak. Uygulama bu yıl Bakanlık, eşit katsayı uygulamasıyla, üniversiteye girişte önleri açılan imam-hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin alan bilgilerini artıcak bir düzenleme gerçekleştirdi. 2009-2010 öğretim yılından itibaren uygulanacak yeni haftalık ders çizelgelerine göre, genel ve meslek liselerinde daha önce seçmeli olarak okutulan beden eğitimi, resim, müzik 'zorunlu ortak' dersler arasına girdi. Beden eğitimi, resim ve müzik dersinin 9'uncu sınıflarda zorunlu olarak haftada 2'şer saat, 10, 11 ve 12'nci sınıflarda haftada 1'er saat okutulmasına karar verildi. Önceki uygulamada, resim, müzik ve beden eğitimi dersleri 11 ve 12'nci sınıflarda haftada ikişer saat seçmeli ders olarak veriliyordu. Üniversite başarısı için MEB, meslek lisesi öğrencilerinin, yıl içinde görülen dersler bakımından üniversiteye giriş sınavında dezavantajlı konuma düşmemesi için değiştirdiği haftalık ders çizelgesinde, geometri dersini 9'uncu sınıflarda zorunlu ders olarak belirledi. Yeni düzenlemede, imam-hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise türlerinin aynı şekilde okudukları 9'uncu sınıfın ortak dersleri arasına geometri eklendi. Eski çizelgede geometri dersini 10, 11 ve 12. sınıfta isterse seçmeli olarak okuyan İHL'liler yeni çizelgeye göre; geometri dersini 9'uncu sınıfta zorunlu ders olarak iki saat, 10, 11 ve 12'nci sınıfta seçmeli ders olarak yine iki saat okuyacak. Genel lise, Anadolu lisesi ve Fen lisesi öğrencileri de geometri dersini İHL öğrencileriyle eşit ders saati görecek.

Millî Kütüphane'de 280 Kürtçe Eser

Milli Kütüphane, Kürtçe yayın zengini çıktı. Raflarında okuyucuya açık 280 adet Kürtçe eser bulunuyor.
Milli Kütüphane, Kürtçe yayın zengini çıktı. Raflarında okuyucuya açık 280 adet Kürtçe eser bulunuyor. Derleme Yasası gereği, her süreli veya süresiz yayın, basıldıktan sonra Milli Kütüphane'ye gönderildiği için yıllardır Kürtçe eserler de buradaki yerini alıyor. Üç milyonluk koleksiyonuyla 'Türkiye'nin hafızası' niteliğini taşıyan kütüphanedeki Kürtçe eserlerin çoğunun basımı 1990'dan sonraya tekabül ediyor. Az sayıda da 1980'li yıllarda basılmış eser bulunuyor. 1 GÜNDEM 03 Ancak Millî Kütüphane'de 1990 yılından günümüze kadar olan dönemde basılan eserlerin çokluğu dikkat çekiyor. Kürtçe eser dışında yine Kürtçenin bir lehçesi sayılan Zazaca eserler de raflardaki yerini almış. Bu lehçedeki eserlerin sayısı ise 10'u geçmiyor. Ayrıca kütüphanede, Türkiye'de basımı yapılan Ermenice, Rumca gibi dillerden eserler de yer alıyor. Araştırma merkezi niteliği taşıyan kütüphanede; Kürtçe Kur'an, siyer gibi dini kitapların yanı sıra Mem-u Zin gibi Kürt efsaneleri, Kürtçe-Türkçe, Kürtçe-İngilizce, Kürtçe-Fransızca sözlükler, Kürtçe dil bilgisi, Kürt geleneği, günlük yaşam ve tarihini anlatan eserler bulunuyor.