30 Ekim 2008 Perşembe

MEB Atama Genelgesi Yolda...

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği’nin yargıdan dönmesi nedeniyle 25 bine yakın yönetici 4 yıla yakın süredir vekaleten görevlerine devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği'nin yargıdan dönmesi nedeniyle 25 bine yakın yönetici 4 yıla yakın süredir vekaleten görevlerine devam ediyor. Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, yönetmeliğin uygulanması ile ilgili genelgenin hazırlandığını bildirerek, bu hafta içinde genelgenin illere gönderileceğini açıkladı.

Sendika yöneticileri ile biraraya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, yönetici adayı binlerce öğretmenin beklediği müjdeyi verdi. Yalçın, yönetmeliğin uygulanması için bir an önce ilgili genelgenin yayınlanmasını isteyen Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'a, genelgenin hazırlandığı ve bu hafta içinde il'lere gönderileceği bilgisini verdi. Toplantıda Koncuk, tüm münhalların acil olarak duyuruya çıkarılmasını, bu konuda inisiyatifin ise valiliklere bırakılmaması gerektiğini Genel Müdür Yalçın'dan istedi. Münhal idareciliklerin duyurulup duyurulmaması yetkisini valiliklere bırakan genelge ile ilgili dava açtıklarını Yalçın'a hatırlatan Koncuk, idarecilikler konusunda yeni iptaller arzu etmediklerini bu sebeple, genelgede bu durumun net olarak yazılması gerektiğini Genel Müdür Yalçın'a anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığının yeni hukuki problemler yaratacak uygulamalardan titizlikle kaçmasını istediklerini belirten Koncuk, “Yönetici atama konusu artık kanayan bir yara haline gelmiştir. Başta Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik olmak üzere, tüm yetkilileri, bu konuda, daha hassas davranmaya ve sendikaların taleplerine kulak vermeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

TSK'dan Önemli Yenilik...

Türk Silahlı Kuvvetleri önümüzdeki yıl bir yeniliğe imza atacak. Astsubayların harp akademisi 2009'da eğitime başlıyor..

Türk Silahlı Kuvvetleri önümüzdeki yıl bir yeniliğe imza atacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, subaylarla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel direği olarak nitelendirdiği astsubaylar için Balıkesir'deki Astsubay Meslek Yüksek Okulu bünyesinde, “Astsubay Üst Karargah Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı” kuruldu.
Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve ordu karargahlarında görevlendirilecek astsubaylar, 2009'dan itibaren Balıkesir'de özel bir eğitim alacaklar. Subayların, Harp Akademileri Komutanlığı'nda aldıkları eğitime benzer bir eğitim alacak astsubaylar daha sonra karargahlara atanacaklar.

Astsubay Üst Karargah Hizmetler Eğitim Merkezi Komutanlığı'na, astsubay başçavuş rütbesine terfi edenler arasından sınavla seçilecek olan personel alınacak. Seçilecek personel, 12 hafta uzaktan, 12 hafta da bizzat komutanlık karargahında eğitilecek.
Bu astsubaylara, “harekat, istihbarat, harp tarihi, strateji, müşterek yönetim ve uluslararası ilişkiler” konularında hizmet içi eğitim verilecek. Astsubaylar bu eğitimlerinin ardından da Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve ordu karargahlarındaki yeni görevlerine başlayacaklar. Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda görev yapacak öğretim elemanlarının 2009 yılındaki eğitim için şimdiden görev başı eğitim almaya başladıkları kaydedildi.

Bilindiği gibi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, geçtiğimiz 30 Ağustos resepsiyonuna ilk kez astsubaylar ve uzman erbaşları davet etmiş, 15 Ekim'de ise Astsubay Meslek Yüksek Okulu Öğrenci Alayı'na sancak vererek, “TSK'nın subaylarla birlikte iki temel direği” olarak nitelediği astsubaylara olan güven ve desteğini göstermişti.

-ASTSUBAY OKULUN TARİHİ-

Astsubay Meslek Okulları ilk olarak 1909 yılında Osmanlı döneminde 7 ordu bölgesinde kuruldu. 1964'te Çankırı'da kurulan Astsubay Hazırlama Okulu ile 1960'ta Ankara'da kurulan Elektronik Erbaş Hazırlama Okulu daha sonra Balıkesir'e taşındı. 2003 yılında yeniden yapılandırma çerçevesinde Astsubay Meslek Yüksekokulu olarak ön lisans seviyesinde eğitim vermeye başladı. Okul, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yönetici ve teknik astsubay yetiştirmenin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığına piyade, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına da teknik sınıfta personel yetiştiriyor. Lise mezunu öğrencilere 2 yıl eğitim verilirken, lisans ve ön lisans mezunları ise 19 hafta eğitim alıyor. YÖK tarafından 2 yıllık yüksek eğitime denkliği tanınan okulda verilen eğitim, akademik ve askeri konuları kapsayacak şekilde tamamlanıyor.