27 Ekim 2009 Salı

Öğrencinin Başarısını Neler Arttırıyor...

Türkiye'de yapılan bir araştırmada, kendine ait bilgisayarı ve çalışma masası olan öğrenciler daha başarılı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Uluslararası 5. Balkan Eğitim ve Bilim Kogresi'nde, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Demir ile aynı bölüm Araştırma Görevlisi Serpil Kılıç ve GENAR Araştırma Danışmanlık şirketi analistlerinden Özer Depren tarafından bir bildiri sunuldu. Bildiride, öğrencilerin matematik başarısı üzerine hangi faktörlerin ne derece etkili olduğunun belirlenmesi amacıyla yaklaşık 4 bin 500 ilk ve orta dereceli okul öğrencisi üzerinde araştırma yapıldığı kaydedildi. Araştırmada, anne ve babanın eğitim düzeyi, ailenin sosyo-ekonomik statüsü, öğrencinin okuduğu okul türü, matematiğin öğrenci için önemi gibi faktörlerin, çocuğun matematik performansı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu değerlendirildi. -ANADOLU, FEN VE ANADOLU MESLEK LİSELİLER, DÜZ LİSE ÖĞRENCİLERİNDEN DAHA BAŞARILI- 66 ilköğretim, 241 çok programlı lise, 520 Anadolu lisesi, 43 fen lisesi, bin 388 meslek lisesi, 171 Anadolu meslek lisesi, bin 955 düz lise öğrencisi toplam 4 bin 384 çocuğa, ''matematiğin kendileri için önemi, ebeveyn eğitim düzeyi, bilgisayar sahipliği, kendine ait çalışma masası sahipliğine'' ilişkin sorular yöneltildi. Verilen cevaplar değerlendirildiğinde, Anadolu liseleri, fen liseleri ve Anadolu meslek liselerine devam eden öğrencilerin düz lisede okuyan bir öğrenciye oranla başarılı olma ihtimali 51 kat olarak belirlendi. -ÇALIŞMA MASASI 2, BİLGİSAYAR 1 KAT BAŞARIYI ARTIRIYOR- Aynı değerlendirmede, öğrencinin kendine ait çalışma masasına sahip olmasının başarısını 2 kat, bilgisayarının olmasının ise 1 kat artırdığı sonucu ortaya çıktı. Araştırmada, bilgisayar sahipliğinin tek başına başarıyı etkileyen bir faktör olmadığı, bilgisayarın ne amaçla kullanıldığının önemli olduğunun altı da çizildi. Bilgisayarın sadece internet ve eğlence için kullanılmasının, öğrencinin başarısını düşürdüğü belirtildi. Ülkedeki okul türleri arasındaki başarı farklarının bir kez daha görüldüğüne işaret edilen sonuç bölümündeki değerlendirmede ise çalışma masası ve bilgisayara sahip olmanın başarıya etkisinin bu araştırmayla görüldüğü belirtildi. Türkiye'deki her ailenin sosyo-ekonomik durumunun çalışma masası ve bilgisayar imkanlarını sağlayamayacağı gerçeğinin altı çizildi. Araştırmanın, öğrencilerin evlerinde çalışma masası ve bilgisayar bulunmasa dahi, okullarında bu imkanlara sahip olabilmeleri için devletin, coğrafi bölge ayırmaksızın her yöreye yatırım yapmaya elverişli bütçe planları yapması gerekliliğini ortaya çıkardığı kaydedildi.

Okul Zili Bugün TRT 3'te Çalıyor...

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, 'domuz gribi' ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TRT arasında, yayınlanacak dersler konusunda protokol imzalandı. Buna göre Ankara'da okulların bir hafta tatil edilmesi dolayısıyla bugünden itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitime ara verildiğinde, o dönemin müfredatı TRT 3'ten canlı verilecek. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribinin yayılma hızını yavaşlatmak amacıyla ülke genelinde okulları 30 Ekim'de tatil etti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, velilerin öğrencileri okula göndermede gösterdikleri hassasiyeti, söz konusu saatlerde ekran başında olmalarını sağlama noktasında da göstermelerini istedi. Toplumun bir paniğe sürüklenmesi, özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını daha yüksek düzeyde taşıyor olmalarının bu tedbirleri almalarını gerekli kıldığını ifade etti. Televizyon yoluyla eğitimin bir zorunluluk neticesinde doğduğuna dikkat çeken Çubukçu, derslerin 155 öğretmen ile yapılacağını aktardı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, yayınlarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Yayınlar hafta içi sabah 07.00'de başlayacak 14.00'te sona erecek. Sadece salı günü Meclis'in açık olması ve grup toplantıları nedeniyle sabah 07.00'de başlayıp 10.00'da bitecek." Kapsama alanı yüzde 100'e yakın olduğu için yayınların köylere mezralara kadar izlenebileceğini dile getiren Şahin, sadece karasal değil, uydu ve kabloda da yayın yaptıklarını anımsattı. ÖĞRENCİLER KASIM SONUNDA AŞILANACAK Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Akdağ, aşının diğer ülkelerce de kasımdan itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi. Hastalıkla ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını ifade eden Bakan, bireysel tedbirlerin önemini tekrarladı: "El yıkama çok önemli. 5 ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olacağına inanıyorum." Bu arada YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, domuz gribi ile ilgili alınan önlemler kapsamında üniversite öğrencilerinin aşılanması için Sağlık Bakanlığı'na bir yazı yazarak, "Eğer bir şey olursa öğrencileri aşılamaya hazır olun." diyeceklerini bildirdi. Bu talebi birkaç kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sözlü olarak ilettiğini belirten Özcan, "Domuz gribi nedeniyle üniversitelerde tatil yok." dedi.

Hacettepe Üniversitesi'nde Provokasyon...

Hacettepe Üniversitesi'nde ideolojik amaçlı stant açmak isteyen bir grup öğrenci, üniversite güvenlik görevlilerini darp etti.

Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği olayda bir polis memuru bıçaklanarak yaralandı. Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde HÜ Hazırlık bölümü önünde ideolojik amaçlı stant açmak isteyen bir grup öğrenci ile özel güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Güvenlik görevlilerinin öğrenciler tarafından darp edilmesinin ardından üniversite yönetimi, emniyet güçlerinin olaya müdahale etmesini istedi. Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin ilk müdahalesine, bir grup öğrenci bıçakla karşılık verdi. Bu sırada bir polis memuru bıçakla yaralandı. Öğrenciler daha sonra üniversite bünyesindeki kütüphaneyi işgal etti. Bunun üzerine üniversiteye çağrılan Çevik Kuvvet ekipleri olay çıkaran öğrencilere müdahale etti. Olaylarda yaklaşık 70 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi. Bu arada, üniversiteye hizmet veren özel güvenlik görevlileri, olaylarda görüntü almak isteyen basın mensuplarına saldırdı.