22 Mart 2010 Pazartesi

Her Öğrenciye Bir Fidan...

Ürgüp İlçesi Mustafapaşa belediyesi, kasabalarını yeşillendirmek için tüm alanlarda fidan dikimi başlattı.

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak tarafından oluşturulan projeyle, Kapadokya Meslek Yüksekokulu'na eğitim için gelen öğrenciler, belirlenen alanlara birer ağaç dikecek. Böylece hem yeşil alanların artması, hem de öğrenciler ile Mustafapaşa arasında özel bir bağ kurulması sağlanmış olacak. Projeyi 2010 turizm sezonu içinde hayata geçirmeyi planladıklarını aktaran Ak, "Bununla bakımsız ve kuruyan ağaçların zarar gören ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun destekleriyle çalışmaya başlanan bölgelere öğrencilerin ağaç dikmesini sağladık. Proje sayesinde Mustafapaşa ve çevresinin daha yeşil bir görünüme kavuşacağını ümit ediyorum." dedi. Başkan Levent Ak, imar planında yeşil alan olarak tahsis edilen tüm alanlarda fidan dikim çalışması yapılacağını belirterek, "3 aşamalı olarak uygulayacağımız projeye Kapadokya Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin diktiği fidanlarla başladık. İkinci aşamada ilk ve orta öğretim öğrencileri, üçüncü aşamada ise özürlü kardeşlerimize fidan diktirecek ve dikecekleri her ağaca isimlerini vereceğiz." diye konuştu. Ak, arazinin yamaç olduğu yerlerde eğimli taraça çalışması yaptıklarını ve bu alanlarda damlama sulama sistemi ile ağaçların sulanacağını, fidan dikim çalışmaları ile bin çam fidanının toprakla buluşturulacağını sözlerine ekledi. (Cihan)

5 Binden Fazla Kitap Toplandı...

Türkiye Kütüphaneciler Derneği ve Pizza Pizza'nın ortaklaşa yürüttükleri kampanyayla eski kitabını getiren müşteriye aldığı pizzada indirim yapılıyor.

Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker, 45 ilde 160 satış noktasında yürüttükleri kampanya uyarınca, okunabilir ve iyi durumda bir kitap getiren müşterilere indirim yaptıklarını, bu çerçevede 5 binden fazla kitaba ulaştıklarını, ay sonuna kadar 10 bin kitabı hedeflediklerini söyledi. Toplanan kitapların, ihtiyaç olan illere gönderilmek üzere Kütüphaneciler Derneğine teslim edileceğini ifade eden Türker, ''Müşteri kitlemizin büyük bölümü çocuklar ve gençler. Onları okumaya ve sanata yönlendiren tüm projelere sonuna kadar açığız'' diye konuştu. Eğitim ve sanatın önemini kavrayamayan toplumların gelişmesine olanak bulunmadığını söyleyen Türker, İstanbul Modern'in ardından, İzmir'de yeni açılan Oyuncak Müzesi'nin de sponsorluğunu üstlendiklerini, eğitim, sanat ve gençliği buluşturan tüm projelere katkı koymaya çalıştıklarını belirterek, ''Dünyada örneği var mı bilmiyorum ama bir fast food zincirinin kitap okumayı teşvik ettiği bu kampanya Türkiye'de bir ilk'' dedi. Türker, tesislerinin ve çağrı merkezlerinin bulunduğu İzmir'in Torbalı ilçesindeki tüm lise ve üniversite öğrencilerine yarım gün iş olanağı da sağladıklarını ifade etti ve şunları kaydetti: ''Kitap kampanyasının ardından, önümüzdeki aylarda da kimsesiz çocuklara verilmek üzere oyuncak getirenlerin indirim kazanacağı kampanya başlatacağız. Toplayacağımız oyuncakları, sponsorluğunu da üstlendiğimiz Oyuncak Müzesi'ne teslim edeceğiz. Bu oyuncaklar, tasnif ve tamir işlerinin ardından kimsesiz çocuklara dağıtılacak. Bu kampanyamızın da kitap kampanyası kadar başarılı geçmesini umut ediyoruz.'' Restoran zincirine bağlı Çankaya Şubesinin işletmecisi Reşat Değirmencioğlu da kampanyaya özellikle üniversite öğrencileriyle üniversiteye hazırlanan gençlerin ilgi gösterdiğini ifade ederek ''Hem bu büyük işletme ailesinin bir ferdi olarak, hem de bir baba olarak açıkçası bu etkinliğin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum'' diye konuştu. (Star)

Dershane Açmak Zorlaşacak...

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, dershane ve özel okullar için yeni standartlar belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, MEB, Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesini günümüz şartlarına göre, değişen, gelişen yöntem ve tekniklere uygunluk sağlaması için yeniden düzenledi.
Bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle, 17 Kasım 2004 tarihli Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi'' yürürlükten kaldırıldı. Yetkililer, yeni yönergenin teknolojiye ve günümüz şartlarına uygun olmasının amaçlandığını kaydetti.
Buna göre yönergede, özel öğretim kurumlarının yerleşim planı, derslik sayıları, dersliklerde öğrencinin kullanım alanı, kurumlarda bulunması gereken bölümler ile ilgili hususlar yer alıyor.
Özel okullardaki dersliklerin pencere alanları, dersliklerde öğrenci için kullanım alanları, merdivenler ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Özel okullarda bedensel özürlü bireyler için okulun bahçe ve bina girişi ile zemin katının merdiven bulunan bölümlerinde rampa bulunacak. Özel öğretim kurumları, mevcut tuvalet ve lavabolarının birini 1 yıl içerisinde bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun hale getirecek. EN FAZLA 30 ÖĞRENCİYE BİR DERSLİKOkulların seviyesine göre en az öğretim süresi kadar derslik bulunacak. Derslikler, okul öncesi eğitim kurumlarında en çok 20 öğrenciye, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde en fazla 24 öğrenciye, diğer sınıflarda en fazla 30 öğrenciye bir derslik olacak şekilde hesaplanacak.
Okullarda bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş tuvalet ve lavabo bulunacak.
İlköğretim okullarında ayrıca teknoloji ve tasarım dersliği de bulunması gerekecek.
Yönergede, laboratuvar konusunda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre, aynı bina veya kampüs içinde birden fazla program uygulayan ortaöğretim kurumlarında her program için ayrı laboratuvar istenmeyecek. Bundan sonra aynı kampüs içindeki kurumlar ortak laboratuvar kullanabilecek. Özel okullarının büro hizmetleri, rehberlik ölçme ve değerlendirme odalarında, öğretmenler odasında ve yemekhanede Atatürk resmine ek olarak İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin de bulunması gerekecek.
Özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında sağlık odası bölümü bulunması zorunluluğu kaldırıldı. ÖZÜRLÜLER İÇİN RAMPABedensel özürlü bireylere ait öğretim programı uygulayan özel eğitim rehabilitasyon merkezlerinin merdivenlerinin her iki tarafında da özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılacak.
Özel eğitim okullarının merdivenleri için gerekli standartlarda rampa olacak. Bedensel özürlü bireyler için asansör bulunacak. ''DERSHANE AÇMAK ZORLAŞACAK''Özel dershanelerle ilgili hükümlerin de yer aldığı yönergeye göre, dershanelerin dersliklerinde en az 6 derslik olacak. En az 20'şer metre kare olacak dersliklerde en çok 30 öğrenci bulunabilecek.
Yetkililer yapılan değişiklikle dershane açmanı zorlaştırıldığını, dershanelerin eskiden 3 derslikle açılabilirken, şimdi en az 6 derslikle açılabileceğini belirtti. Özel dershanelerin nerelerde açılabileceğinin düzenlendiği yönergede, özel dershanelerin bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarda; bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında ve aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olacak.
Dershanelerin kurucu, müdür ve müdür yardımcısı odalarında, rehberlik servisi odasında, öğretmenler odasında, laboratuvarlarda Atatürk resminin yanı sıra İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi yer alacak.
Yönergede, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim ve Özel Motorlu Taşıt sürücü kurslarıyla ilgili de düzenlemelere yer verildi.
UZAKTAN ÖĞRETİM YAPAN KURSLARYönergede, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim yapan kurslar ile ilgili düzenlemelere de yer verildi.Hizmet içi eğitim verilecek derslikler en az 20 metre kare olacak ve bir dersliğe 30 kursiyerden fazla kontenjan verilmeyecek. Hizmet içi eğitim faaliyeti, katılımcının çalıştığı binada veya sözleşme yaparak ve milli eğitim müdürlüğünce uygun görülen mekanlarda yapılacaksa bu şart aranmayacak.Uzaktan öğretim kurslarında, uzaktan öğretimin yapılacağı araç gereç ve donanımı için yeterli büyüklükte yayın odası, yüzyüze eğitim uygulama dersliği olacak.SÜRÜCÜ KURSLARIYönergede, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları ile ilgili de düzenlemelere yer verildi.Özel motorlu taşıt sürücü kurslarının, bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire ve katlarında; bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında ve aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olacak.Yönergeye konulan geçici maddeye göre ise, direksiyon eğitim alanını 4 kurum tarafından kullanan özel motorlu taşıt sürücüleri kursları, 2 yıl içinde yönergede belirtilen direksiyon eğitim alanında bulunması gereken şartları yerine getirecek. Şartları yerine getirmeyen kurumlar ise kapatılacak.

Maraş'lı Öğrenciler Maraş Otu Bağımlısı Çıktı...

Maraş otunun lise öğrencileri arasında kullanma alışkanlığı ile ilgili yapılan araştırma korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Buna göre, araştırmaya katılan 496 öğrenciden 127'sinin Maraş otunu sigaradan daha tehlikeli görmemesi dikkat çekti. Araştırmaya katılan ve Maraş otunu daha önce deneyen 155 öğrenciden 100'ünün halen kullanıcı olması da göze çarpan bir diğer sonuç oldu.

Kahramanmaraş Türkoğlu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Adem Sarıkaya ve Ö. Faruk Ceyhan, öğretmenleri İlbey Dölek'in danışmanlığında, lise öğrencilerinin Maraş otu kullanım alışkanlığını araştırdı. Araştırma, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması sonucunda da sergilenmeye değer görüldü. Maraş otunun kullanımına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaya 496 öğrenci katıldı. 100'ü halen Maraş otu kullanıcısı olan öğrencilerin 58'inin her gün, 22'sinin bazen, 20'sinin de sigara olmadığında ot kullandığı tespit edildi. Araştırmaya katılan öğrencilerin 373'ünün arkadaşları arasında ot kullanıcısı olduğu öğrenilirken, 138'inin de ailesinde kullanıcı olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, Maraş otunu sigaradan daha tehlikeli görmeyen öğrencilerin sayısının 127 olması da dikkat çekti. Maraş otunu deneyen 155 öğrenciden 100'ünün kullanmaya devam etmesi de dikkat çeken bir diğer sonuç oldu. Maraş otunun insan sağlığı açısından tehlike arz ettiğini söyleyen Danışman Öğretmen İlbey Dölek, "Maraş otu liseli gençlerde özellikle erkekler arasında yaygınlık kazanıyor. Bu gençlere, hatta ilköğretim öğrencilerine, bunun olumsuz etkileri sağlık çalışanları ile eğitimciler tarafından konferans ve seminerlerle anlatılmalıdır." dedi. Yaptıkları araştırmanın sonuçlarının bir kitapçık haline getirilerek, öğrencilerin ve öğretmenlerin dikkatinin bu konuya çekilmesi gerektiğinin altını çizen Dölek, "Okullara, hastanelere ve şehrin değişik yerlerine 'Maraş otu sağlığa zararlıdır.' uyarılarını içeren yazılar ve afişler asılarak öğrenciler ve halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Otun paketlerinde de sağlığa zararlı olduğu uyarısı yapılmalı. Otun kullanımı okullarda ve kapalı diğer alanlarda yasaklanmalı." diye konuştu. Dükkân camları ve seyyar satıcılardaki 'iyi ot', 'keskin ot' ve 'fil deviren ot' gibi gençlerin dikkatini çeken ve merak uyandıran yazıların kaldırılması gerektiğine de vurgu yapan Dölek, satış fiyatlarının artırılıp, 18 yaşından küçüklere de satışın yasaklanmasının doğru olacağını belirtti. Maraş Otu Nedir? Güneydoğu Anadolu bölgesinde 'Maraş otu' adı verilen tütün yaprağından elde edilen bir toz, sigara yerine bazen de sigara ile birlikte yaygın olarak kullanılıyor. Bu toz Nicotiana Rustica Linn isimli, bir çeşit tütün olan ve halk arasında 'deli tütün' olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde ediliyor.
Maraş Otunun Zararları
'Meşe külü' ve 'deli tütün' olarak tabir edilen yabani özel cins tütünün su ile karıştırılmasından elde edilen ve birçok yere Kahramanmaraş'tan satın alınarak götürülen Maraş otunun, özellikle Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Adana, Mersin gibi illerde de tiryakileri bulunuyor. Bu arada, başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ise; uyuşturucu bağımlıları esrar ve eroin gibi maddeleri bulamadıkları zaman çok daha ucuza satın alınabilen Maraş ağız otunu kullanarak uyuşmaya çalışıyorlar. Sade veya sigara kağıdına sarılarak alt ön dudak ve dişler arasında yerleştirilerek kullanılan ve 10 ila 25 dakika arasında bekletilince çeneyi uyuşturan otun sigara gibi tiryakiliği olduğu gözlerden kaçmıyor. (Cihan)

Veliler Öğrenci Olursa...

İnegöl'de 4 yıldır devam eden bir proje: "Yerimde olsaydın."
Öğrencilerin yerini velilerin aldığı bir günlük empati programı. Veliler bu etkinlikte, sabahın erken saatlerinde bahçede aynı öğrenciler gibi sıra oluyor sınıflara geçip sıralara oturuyor ve 5 derslik de olsa bir eğitime tabi tutuluyor. Bu veliler okul sıralarında sizce ne yapıyor? Biz hemen söyleyelim, gördüğünüz bu anne babalar 1 günlüğüne çocuklarının yerine geçip öğrenci olmanın güçlüklerini ya da kolaylıkları yaşıyor. "Yerimde Olsaydın" adıyla 4 yıldır İnegöl Anadolu Lisesi'nde devam ettirilen bu empati projesi veliler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Sabah 08.30'da bahçede sıra oluşturan veliler daha sonra sınıflardaki sıralara oturuyor ve 5 derslik eğitimle çocuklarının günlük ders programını takip ediyor. 1 günlüğüne de olsa öğrenci olan veliler, öğrenci olmanın zor olmadığından ve projenin faydalarından bahsediyor. Empati uygulama projesinin sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından katılımcı velilere günün anısına belge dağıtıldı.

Minikler Suyun Önemini Anlattı...

Bursa'nın Kültürlü öğrencileri, Su Sempozyumu'nda oynadıkları skeçle suyun önemini anlattı.
Dünya Su Günü kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve Su Vakfı tarafından birlikte organize edilen 2. Bursa Su Sempozyumu başladı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyumun açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, devlet protokolü ve çok sayıda vatandaşın katıldı. 2. Bursa Su Sempozyumu'nun açılışında, BUSKİ tarafından gerçekleştirilen 'Su' temalı yarışmayı kazananlara plaketleri verildi. Protokol konuşmalarının ardından, Şiir, Skeç ve Resim dalında yarışmayı kazananlarının isimleri açıklandı. İlk üçe girenlerin ödüllendirildiği tören öncesinde eserlerini bir kez daha katılımcılar ile paylaşan öğrenciler, su ve su kullanımında yapılan yanlışlıklara dikkati çekti. Kültürlü Miniklerin Skeci Ayakta Alkışladı BUSKİ'nin önceki ay başlattığı 'Su' temalı yarışmanın skeç ayağında birinciliği, hazırladığı 'Damlaya Damlaya' oyunu ile kazanan Kültür Okulları öğrencileri, sempozyum öncesinde bir kez daha oyunlarını sergiledi. Suyun kültürümüzdeki önemini vurgulayan çarpıcı bir oyun hazırlayan Kültürlü öğrenciler, sergiledikleri sahne performansıyla da izleyicilerden tam not aldı. Oyunun bitiminde katılımcılardan büyük alkış alan Kültürlü öğrenciler, birincilik ödüllerini de Bursa Valisi Şahabettin Harput'un elinden aldı. Su Sempozyumu'na Özel Stand Öte yandan, Özel Bursa Kültür Okulları, 2.'si düzenlenen Su Sempozyumu'ndaki standlar arasındaki yerini aldı. Sınırlı sayıda firmanın ve kurumun stand açabildiği sempozyumda bulunan Kültür Okulları, hazırladıkları çevreci broşür ve bilgilendirme notları ile katılımcılara doğayı koruyalım mesajı veriyor. Sempozyum sonuna kadar açık olan standın gönüllü tanıtım elçiliğini ise minik kültürlüler yapıyor. (Cihan)

Pazer Yerinde Okuma Günü Düzenlendi...

Kırıkkale'de bir ilköğretim okulu okumayı sevdirmek için pazar yerinde okuma günü düzenledi.
Kırıkkale Akşemsettin İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Yüksel Aydın ve kütüphanecilik kulübü öğrencileri okumayı sevdirmek ve teşvik etmek amacıyla pazar yerinde satıcılarla kitap okudu. Esnafa tek tek kitap dağıtan minikler, gördükleri ilgi karşısında mutlu oldu. Öğrenciler 'Okumayı çok seviyorum' diye bağırarak pazar yerinden ayrıldı. Sebze ve meyve satmak yerine kitap okumaya başlayan esnaflar, hayatlarında ilk defa pazar yerinde kitap okuduklarını söyledi. Esnaflar, kendilerine kitap hediye eden öğrencilere teşekkür etti. 'Okumayı Seviyorum Projesi' kapsamında yola çıktıklarını açıklayan Kırıkkale Akşemsettin İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Yüksel Aydın, ilk olarak okulun bahçesinde okuma saati etkinliği düzenlediklerini, şimdi ise pazarcı esnafıyla bir araya geldiklerini ifade etti. Aydın, 30 Mart Salı günü, 15.00 ile 16.00 saatleri arasında Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak 'Okuma saati ve kitap dağıtım etkinliğine' tüm Kırıkkale halkını davet etti. (Cihan)

Balık Avlayan Üniversiteli Boğuldu...

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, zıpkınla balık avlamak için denize daldıktan sonra kaybolan üniversite öğrencisinin cesedi bulundu.
Hafta sonunda bir arkadaşıyla balık avalamak için gittiği Behramkale köyü Burunucu mevkisinde kaybolan Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı 1. sınıf öğrencisi Ali Can Kara'yı (20) arama çalışmaları son buldu. Balıkesir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün su altı ve su üstü ekipleri, Kara'nın cesedini 18 metre derinlikte buldu. Ceset, Ayvacık Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla igili soruşturma devam ediyor.(Cihan)

Mustafa Ceceli Kadir Has Ünv.'de...

Başarıları ve albümüyle son günlerde adından sıkça söz ettiren Mustafa Ceceli Kadir Has Üniversitesi’nde.

Başarıları ve müthiş albümüyle son günlerde adından sıkça söz ettiren Mustafa Ceceli Kadir Has Üniversitesi'nde. Mustafa Ceceli keyifli şarkıları, sıcak ve samimi sohbetiyle piyanosunun başında Kadir Has Üniversitesi öğrencileriyle 23 Mart Salı günü saat 13.00'da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde buluşuyor.

Üniversite İçin İlk Viraj 11 Nİsan'da...

Üniversiteye giriş için ilk basamak olan YGS 11 Nisan'da yapılacak. Uzmanlar sınava girecek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Üniversiteye giriş için değiştirilen yeni sınav sistemi bu yıl ilk kez uygulanacak. Buna göre üniversiteli olmak isteyenlerin ilk adımı olan Yüksek öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 11 Nisan Pazar günü yapılacak. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise haziran ayında 5 ayrı kategoride gerçekleştirilecek. YGS yaklaştıkça, sınava girecek adayların kaygıları da artıyor. Meslek liseleri için katsayı adaletsizliğinin giderilememiş olması öğrencilerin motivasyonunu düşürüyor.
YGS öncesi öğrencilere taktik veren rehberlik uzmanları, stratejik çalışmalarla kalan zamanı iyi değerlendirmenin rakiplere fark attıracağını belirtiyor. Derslerine iyi çalışan öğrenciler başarılarını ispatlayamama endişesi yaşıyor. Buna mukabil, Fem Dershaneleri rehberlik uzmanı Faruk Ardıç, sınavın bir zekâ ölçme testi değil, yükseköğretim görmek isteyenler arasında yapılan bir sıralama sınavı olduğunu hatırlattı. Ardıç, sınava az kala öğrencilerde görülen şiddetli huzursuzluk, ders çalışırken dikkati toplayamama, kalp atışlarının hızlanması, diğer arkadaşlarının sınava daha iyi hazırlandığı, kendisinin az hazırlandığı düşüncesi ve panikleme hallerinin doğal olduğuna dikkat çekti. Ardıç "Kaygının giderilmesinin en etkili yolu, hedeflere ulaşabilmek için gerekli planlamayı yapmak ve bu planları uygulamaya koymaktır." dedi.
Yeni sınav sistemine göre YGS'de alınacak puanların LYS'ye etkisi yüzde 40 oranında olacak. Faruk Ardıç, YGS'ye az bir zaman kala yapılacak çalışmaların şu ana kadar yapılan çalışmalardan daha etkili olduğunu belirtti. Ardıç, sınava hazırlanan öğrencilerin alanlarına yönelik tavsiyelerde bulundu. Buna göre, sayısal endeksli çalışma yapan bir öğrenci, matematik ve fen alanlarında konuları tekrarlamalı ve istenilen düzeye geldiğinde soru odaklı bir çalışma yapmalı. Eşit ağırlık bölümünden sınava hazırlanan öğrenci, matematik ve Türkçe ağırlıklı çalışmanın yanında sosyal bilimler ve fen bilimlerinden de yapabileceği konulara yönelmeli. Sözel alandan hazırlanan adaylar ise, Türkçe ve sosyal bilimler haricinde matematik ve fen bilimlerinden de birkaç soru çözmenin önemli olabileceğini unutmamalı.
Aile destek olmalı
Üniversite sınavına hazırlanmak öğrencinin sorumluluğu, ama ailelerin desteği de çok önemli. Ancak ebeveynlerin öğrencinin sorumluluklarına müdahale etmemesi gerekiyor. Rehberlik uzmanı Ardıç, "Öğrencinin eksik olduğu konuları, kapatması gereken açıkları, hangi derslere ne kadar çalışacağını belirlemek gencin sorumluluğundadır. Aile, bunları üstlendiğinde gencin motivasyonu düşecektir." diye konuştu. Ailenin çocuğuyla kuracağı etkin iletişim biçiminin 'dinleme' olacağını aktaran Ardıç'a göre, 'sana güveniyorum, sen en iyi bölümlere layıksın, senin kazanamaman gibi bir ihtimali düşünemiyorum' şeklindeki ifadeler öğrenciyi olumsuz etkiler ve taşıyabileceğinden fazla yük yükler. "Kazanamazsam aileme ne diyeceğim?" şeklinde kaygılara kapılabilir. Doğru olan ise, "Kazanamasan da seni seiyoruz. Sınav senden, hayatından, sağlığından önemli değil" yaklaşımıdır. Denemeleri ihmal etmeyin Rehberlik uzmanı Faruk Ardıç'ın son günlerde deneme çözmeye yönelik tavsiyeleri şu şekilde: Deneme sınavlarına düzenli katılın. Unutmayın, deneme sınavları temelde sizin çalışma düzeyinizi, derslere ve konulara göre bilgi düzeyinizi ölçmek ve varsa eksiklerinizi görmek için yapılıyor. Deneme sınavları sonunda eksikliklerinizi belirleme, sınavın yapısı, kapsamı, süresi, soru tipleri, hangi konudan kaç soru geldiği gibi değerli bilgileri uygulayarak öğrenme imkânınız olacak. Zamanı kullanma becerisi ancak deneme sınavlarıyla kazanılabilir. Öğrencilerin girecekleri ilk YGS, tüm öğrenciler için 160 dakikadır. Tavsiye olunan süre ise her bölüm için 40 dakika. Bunu bilerek lüzumsuz yere sınava ara vermeden, gerçek sınavdaymış gibi deneme çözün. (Zaman)

YGS'de Topuklu Ayakkabı Yasağı...

Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavı tarihi yaklaşırken sınava hazırlıklar da başladı.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü ve Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖYSM) Temsilcisi Prof. Dr. Ali Erdoğan, 11 Nisan 2010 tarihinde yapılacak olan YGS sınavına ilçede 242 salonda 4 bin 352 öğrencinin gireceğini söyledi. YGS ile ilgili yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Erdoğan, 14 okul, 242 salon yapılacak olan sınavda 547 öğretmen ve 104 hizmetli olmak üzere toplam 651 kişinin görev yapacağını bildirdi. Erdoğan, sınav öncesi ve sınav sırasında alınacak tedbirlerle ilgili Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Sözen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, İlçe Emniyet Müdürü Alper Tunga Gündoğmuş, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Ahmet Başoğlu, Sağlık Grup Başkanı Dr. Aşur Eker ve Manavgat MYO Müdür Yardımcısı Levent Sözen'in katılımıyla birlikte toplantı yaptıklarını ifade etti. Sınav öncesi İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün Cumhuriyet Meydanı ve Manavgat Kapalı Spor Salonu yanında danışma ofisleri kuracağını belirten Erdoğan, Manavgat Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sınava girecek öğrencilere barınma konularında yardımcı olacağını ifade etti. Erdoğan, "Sınavda görevli kişilerin öğrencilerin dikkatini dağıtacak harekette bulunmasını istemiyoruz. Bu nedenle sınavda görevli kişilerin 11 Nisan'da ses çıkartacak topuklu ayakkabı giymemelerini ve okumak için kitap ve gazete getirmemelerini istiyoruz. Sınav günü, saat 07.30'dan itibaren ilçede ek otobüs seferleri yapılacak. Sınav günü okul çevrelerinde gürültü kirliliği yapacak inşaat, yol yapımı ve onarım çalışmalarına izin verilmeyecek. Aynı zamanda sınav süresince düğün konvoyu geçişlerine geçit verilmeyecek." diye konuştu.