21 Ağustos 2009 Cuma

YÖK Başkanı Özcan'dan Harç Açıklaması

YÖK Başkanı Özcan: Yüzde 8'lik harç zammı çok değil.

Üniversite harçları konusunda değerlendirmelerde bulunan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, harçlar konusunda ailelerin de ellerini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.Burdur Valiliği'ni ziyaretinde Vali İbrahim Özçimen tarafından karşılanan Özcan, ziyaretçi defterini imzaladı. Özcan'a Burdur'un eğitim durumu hakkında bilgi veren Vali Özçimen, kentin OKS ve SBS'de 3 yıldır Türkiye şampiyonu çıkardığını anlattı. YÖK Başkanı da, Ankara'dan bakıldığında ildeki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin aynı dönemde açılan üniversitelere göre iyi konumda olduğunu belirtti. Bunu, bir de yerinde görmek üzere Burdur'a geldiğini söyleyen Özcan, burada basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Eğitim fakültelerinde okuyanların, mezuniyetten önce okullarla daha fazla kaynaştırılması, stajlarını sadece son yıl değil, eğitim dönemi boyunca yapmasının planları arasında bulunduğunu belirten Özcan, "Esasında onu sadece öğretmenlikte değil her dalda yapmak istiyoruz. Almanya'ya giderseniz meslek okulları ile endüstrinin çok yakın, hatta iç içe oluğunu görürsünüz. Ama Türkiye'de bu iki müessese birbirinden kopuk çalışıyor. Üniversite endüstri işbirliği projeleri sayesinde bu sıkıntı aşılmaya başlandı. Endüstri ile evlendirme işini yapabilirsek çok daha iyi konuma geleceğiz." diye konuştu. Harçların fazlalığı yüzünden okuyamayanlardan şikâyet gelip gelmediği yönündeki bir soruyu Özcan, "Bana artışlarla ilgili şikâyet gelmedi. Ben onları sıkıntıya sokacak bir zam yapılmayacağını hep söyledim. Geçen sene yüzde 8 enflasyon vardı. Bizim artışımız da yüzde 8. Yani bu, harçlar hiç arttırılmamış demektir ." şeklinde cevapladı. Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker'in öğrenci harçlarını sıfıra çekme talebinin kendisine gelmediğini aktaran Özcan, şöyle devam etti: "Çin'de bile harçların yüzde 25'ini öğrenci karşılıyor. Eğitim işi masraflı bir iş. Ne olur velilerimiz de biraz elini taşın altına koysa. Çocuklarının eğitim kalitesinin arttırılması için birazcık yardım etseler. Çocuklarınızı özel okula ve dershaneye gönderip binlerce lira harcıyorsunuz. Üniversiteye gelince yüzde 8'lik zam yapıldığında dünya yıkılmış gibi gösteriliyor." şeklinde konuştu. Özcan, "Lise sondaki oğluma üniversite okuyan büyük oğlumdan daha fazla para harcıyorum. Hiç sesim çıkmıyor. Dershane, özel okullar pahalı. Toplarsanız üniversiteye hazırlık için harcanan para, harçlardan daha fazla tutuyor. Belki de ikiye katlıyor." ifadelerini kullandı. Çok fakir olup da parayı ödeyemeyenlerin kendilerine başvurmalarını isteyen Özcan, gerekirse Kredi Yurtlar Kurumu ile görüşülüp, öğrencilere yardımcı olabileceklerini söyledi.

Kontenjanlar Boş Kaldı!

Özel yabancı okulların toplam 1667 olan kontenjanının 754’ü boş kaldı.
Amerikan Robert Lisesi ile İstanbul St. Joseph Fransız Lisesi ise doldu Özel yabancı okullarda üçüncü ön kayıt dönemi dün bitti. Özel okulların toplam 1667 olan kontenjanının 754'ü boş kaldı. Alınan bilgiye göre, özel yabancı okullar arasında kontenjanını ilk dolduranlar Amerikan Robert Lisesi ile İstanbul St. Joseph Fransız Lisesi oldu. Amerikan Robert Lisesi 220, St. Joseph Fransız Lisesi ise 154 kişilik kontenjanını doldurdu. Özel okulların toplam 1667 olan kontenjanının 754'ü boş kaldı. Galileo Galilei İtalyan Lisesi ve İtalyan Lisesi hiç kayıt almazken, St. Benoit, St. Michel ve St. Pulcherie Fransız liseleri ile St. Georg Avusturya Lisesi'nde yüksek oranda kontenjan açığı mevcut. Okullar birinci ön kayıt dönemine göre taban puanlarını 190'a varan oranlarda düşürdü. St. Joseph sürprizi Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, tablonun yıllardır değişmediğini belirterek, “Sürpriz bir sonuç değil, ama bu yıl St. Joseph Lisesi'nin bir sıçrama yaptığı söylenebilir” diye konuştu. Son puanlarını açıklayan okulların bundan sonra istedikleri gibi puan düşürebileceğini söyleyen Cem Gülan, serbest kayıt döneminde kontenjanların bir haftada dolacağını ifade etti.

Kayıt Parası Engel Tanımıyor

e-kayıt uygulaması okul yönetimi tarafından zorunlu tutulan kayıt parasının önüne geçemedi. Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, e-okul uygulamasının, ''kayıt işlemleri sırasında okul yönetimi tarafından zorunlu tutulan kayıt parası alınmasının önüne geçemediğini'' iddia etti. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl başlatılan ve velilerin okula gitmesine gerek kalmadan, okul çağı gelen çocukların kayıt işlemlerini adres bilgilerine göre yapan uygulamanın, kayıt işlemleri sırasında para istenmesini engelleyeceği beklentisinin olumlu sonuçlanmadığını, okul aile birliklerinin, okulu görmeye giden velilerden bağış adı altında zorla para aldığını savundu. Okullarda velilerle ''bağış pazarlığı'' yapıldığını ileri süren Özdemir, şunları söyledi: ''Veliler, kayıt işlemlerinin otomatik olarak yapıldığını, okul yönetiminin şartlarının uyduğu halde çocuğunu kayıt etmeme gibi bir gücü olmadığını biliyor. Ancak kendisinden bağış adıyla para istendiğinde ''Bağış yapamayacağım'' demesine rağmen zorlanıyor. Okulun yerine göre 250 liradan 2 bin liraya kadar para isteyen okullar var. Çocuğunun kaydı sistem tarafından yapılmasına rağmen kendisiyle bağış pazarlığı yapan okul yönetimine ters düşmemek için veli gönülsüz de olsa para veriyor. Sendikamıza ve bana bu konuda çok sayıda şikayet geldi.'' Özdemir, velilerin şikayetlerini İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan ''Alo Kayıt'' hattına bildirdiğini öğrendiğini de ifade ederek ''Ancak ilgilenilmediğini söylediler'' dedi. -''HİÇ ŞİKAYET GELMEDİ''- İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, ''445 56 66 numaralı Alo Kayıt Hattı'na kayıt dönemi süresince herhangi bir şikayet gelmediği'' ifade edildi. Açıklamada ''Kayıt sistemiyle ilgili olarak Müdürlüğümüz ilgili birimi olan Alo Kayıt hattına günde yaklaşık olarak 15-20 veli telefonu gelmekte olup, bu telefonların bir kısmı bilgi almak amaçlı, diğer bir kısmıysa velilerimizin sistemden duydukları memnuniyeti belirten telefonlardır'' denildi.

Burs ve Kredi Başvuruları Sona Eriyor

Üniversiteye yerleşmeye hak kazanan öğrenciler için yurt, burs ve kredi başvuruları sona eriyor. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında üniversitelere kayıt yaptıracak öğrenciler, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarında barınmak veya burs ile öğrenim ve katkı kredisi almak için başvurabilecek. Başvurular, 25 Ağustos Salı günü saat 14.00'e kadar kadar kurumun ''http://www.kyk.gov.tr'' adresli internet sitesinden iletilebilecek. Yurt başvuru sonuçları 30 Ağustos Pazar günü açıklanacak.