5 Haziran 2009 Cuma

Süper Öğrenciler Dünyaya Açılıyor

Pek çok gencin hayallerini süsleyen dünyanın ünlü üniversiteleri Türk öğrencilerinin peşine düştü.

Üstün yetenekli 15 öğrenci yurtdışındaki çeşitli üniversitelere kabul edildi. Türkiye'nin üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren ilk ve tek eğitim kurumu, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) mezun etmeye hazırlandığı 15 öğrencisini üniversite için yurtdışına gönderiyor. Boston, Johns Hopkins, Manchester, Stanford gibi dünyanın en ünlü üniversiteleri tarafından tam burslu olarak kabul edilen öğrenciler, TEVİTÖL'de zekalarıyla olduğu kadar yetenekleriyle de öne çıkıyor. Öğrenciler, çeşitli sanat dalları ile edebiyat alanlarında da birbiriyle yarışıyor. Dünya nüfusunun yüzde 2'sini oluşturan üstün yetenekli çocukların Türkiye'deki sayısı 300 bin civarında. Sezai Türkeş-Fevzi Akaya tarafından 1993 yılında kurulan okulda 200 öğrenci eğitim görüyor. En iyiler kaptı Yunus Can Görür: Drexel Üniversitesi'nde okuma hakkı kazandı. Hedefi uzay bilimlerinde uzmanlaşmak. Ekin Arar: Wellesley College'de okuyacak. Naz Belkaya: John Hopkins Üniversitesi'ne kabul edilen Naz Belkaya, genetik mühendisi olacak. Ömer Akalın: Manchester Üniversitesi'nde okuyacak. İrem Durman: Mount Holyoke College'de okuyacak. Çağlanur Kaymaz: Stanford Üniversitesi'ne kabul edildi. Tansu Eriz: Yeni dönemde tam burslu olarak Bennington College'e kabul edildi.

Kendi Küçük Ama Ödülü Çok Büyük

5. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Berfin Aksu, kemanıyla sergilediği büyük performansıyla uluslararası çaptaki yarışmada ikinci oldu.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Berfin Aksu, kemanıyla sergilediği büyük performansıyla uluslararası çaptaki yarışmada ikinci oldu. Sanat dünyasının seçkin yarışmaları arasında yer alan İtalya'nın Fermo kentindeki 16. Uluslararası Andrea Postacchini Keman Yarışması'na katılan küçük Berfin, Rusya, Almanya, ABD, Avusturya, Avustralya, İngiltere ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu 37 ülkeden 123 sanatçıyla yarıştı. Türkiye'den katılan ilk ve tek yarışmacı olan Berfin, "İkincilik Ödülü"ne layık görülerek, dünyanın en iyi kemancıları arasında yerini aldı.Daha önce de çeşitli yarışmalardan ödüllerle dönen kemanın minik ustası, aynı zamanda Türkiye'de 8 yaşındayken orkestra eşliğinde konser veren ilk solist unvanını taşıyor. Berfin Aksu, " Çok güzel bir yarışmaydı. Çok iyi hazırlanmıştım. Bir ödül bekliyordum, kendimi hazır hissediyordum.” diye konuştu.

Sınavsız İkinci Diploma Şansı

Üniversitede bir programda okuyan bir öğrencinin, yeniden sınava girmeden aynı zamanda ikinci bir programda okuyabilmesine imkan tanınacak.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, üniversitede bir programda okuyan bir öğrencinin, yeniden sınava girmeden aynı zamanda ikinci bir programda okuyabilmesine imkan tanıyacak yasal düzenlemeye gideceklerini bildirdi. Özgenç “Bir kişi mesela sınavda hukuk fakültesini kazanmıştır, ama aynı zamanda iletişim fakültesinde öğrenim görmek istiyor. İkinci anadal öğrenimi görebilmesine de imkan tanıyacak bir yasal düzenleme yapma yoluna gideceğiz. Bunun için ayrıca bir imtihana girmeye gerek yok. Siz mesela hukuk fakültesinde öğrenim görmek üzere kayıt yaptırdınız. Siz belirlenen şartlar çerçevesinde başka bir fakültede de öğrenim görebileceksiniz, ama kaydınızı oraya aktarmayacaksınız. Hukuk fakültesinde kaydınız devam edecek. Böylece aynı zamanda ikinci bir programda öğrenim görebilme imkanınız olacak.” Prof. Dr. Özgenç, öğretim üyelerine performansa dayalı ücret konusunda da kanun taslağı hazırladıklarını belirtti.

ÖSYM'den Yeni Adım

(ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gelecek yıldan itibaren üniversiteye giriş iki aşamadan oluşacağını söyledi.

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gelecek yıldan itibaren üniversiteye giriş sınavının Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) şeklinde iki aşamadan oluşacağını söyledi. İlk aşamada baraj puanını geçen adayların ikinci aşamaya girebileceklerini ifade eden Yarımağan, ikinci aşamada, Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarında ayrı ayrı sınav uygulanacağını belirtti. Birici aşamayı geçen adayların ikinci aşamada istedikleri alanda sınava girebileceklerini vurgulayan Yarımağan “Benim tahminim, adayların, örneğin % 95'i ikinci aşamada iki sınava veya bir sınava girecek. Belki % 5'i üç sınava girebilir, binde 1'i de beş sınava girebilir” dedi. Prof. Dr. Yarımağan, sınavda Matematik-Fen (MF), Türkçe-Sosyal (TS), Türkçe-Matematik (TM) ve Dil puan alanlarının olacağını da söyledi