9 Ocak 2008 Çarşamba

Yeni YÖK Başkanı Prof. Ziya Özcan'ın "asistanlıkta refom" içeren "maaş-burs" önerisi akademik camiada tartışma çıkardı işte yorumlar.

Rektörler, "Araştırma görevlilerine maaş yerine burs verilmesini" gündeme getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "asistanlıkta reform" önerisini değerlendirdi.

Rektörler, "Araştırma görevlilerine maaş yerine burs verilmesini" gündeme getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "asistanlıkta reform" önerisini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat onuruna verdiği yemekte gazetecilere açıklama yapan Özcan, "Kadrolu, maaşlı uygulama yerine, araştırma görevlileri için burslu sisteme geçmenin daha uygun olacağını düşünüyorum. 67 olan yaş haddi 70 veya biraz daha üzerine çekilebilir" demişti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, "burslu araştırma görevlisi" önerisine karşılık, "'Yarınım ne olacak' diye düşünen bir kişi akademik kariyer yapamaz. Sosyal güvencesi olmayan bir kişinin iyi bir araştırma yapması mümkün değil" dedi.

Bazı rektörlerin Özcan'ın açıklamalarına yönelik değerlendirmeleri şöyle:


  • Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ): Burslu sistem ABD ve AB'de de var. Eğer buna geçilecekse kişilerin özlük hakları ziyan olmamalı. Burslu olduklarında bu emekliliklerine sayılmayacak. Belki üç sene sonra öğrenciye 'git' diyeceğiz.

    Zaten araştırma görevlisi çok az. Durum böyle olunca kimse gelmek istemeyebilir. Emeklilik için yaşının 70'e yükseltilmesi doğru değil.

  • Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi): Bugünkü sistem araştırma görevlilerini atalete sevk ediyor. Dünya üniversitelerinde bu var. Şu anda 1031 YTL alıyorlar, bu 1500 YTL'ye çıkarılmalı. Burslu sistem olumlu olabilir. Öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 70'e yükseltilmesi ise gereksiz.
  • Prof. Dr. Emin Alıcı (Dokuz Eylül Üniversitesi): Eğer burs olursa, maaştan vergi kesilmez. Böylece araştırma görevlileri 1500-2000 YTL arasında maaş alır. Emeklilik yaşının 70'e yükseltilmesi olumlu değil.
  • Bir İlköğretim Okulu'nda görevli 3 çocuk babası öğretmen 52 yaşındaki İ.T., kız öğrencileri elle taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı.

    İZMİR'in Menderes İlçesi Değirmendere Beldesi Ataköy İlköğretim Okulu'nda görevli 3 çocuk babası öğretmen 52 yaşındaki İ.T., kız öğrencileri elle taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı.


    Olay geçen yıl 21 Kasım'da taşıma sistemiyle eğitim veren Ataköy İlköğretim Okulu'nda meydana geldi. Okulun 4/B sınıfı öğretmeni olan ve geçen ekim ayında Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nden önce Bulgurca Karaköyü İlköğretim Okulu'na oradan da Atatöy İlköğretim Okulu'na tayin edilen İ.T., iddiaya göre sınıfta 3 kız öğrenciyi kucağına oturtup, vücutlarını elle taciz etti. Kızlar bu şekildeki tacizlerin devam etmesi üzerine durumu ailelerine, aileler de okul müdürüne konuyu iletti. Müdür de bu olayı bir tutanak ile İlçe Kaymakamlığı, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi.

    Kaymakamlık olayı soruşturması için bakanlıkktan müfettişler istedi. Çocuklar ve öğretmeni dinleyen müfetişler raporlarını hazırlayıp, yargılanması için İ.T. hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık öğretmenin yakalanması konusunda karar çıkarttı. 3 Ocak'ta jandarma tarafından gözaltına alınan İ.T., mağdur olan 3 kız öğrenci ile birlikte adliyeye sevkedildi.

    Mağdur çocuklar psikolog gözetiminde savcıya verdikleri ifadelerinde olayı tüm ayrıntılarıyla anlattı. Küçük kızlar ifadelerinde “Öğretmenimiz bizi kucağına oturttu. Elini vücudumuzda dolaştırdı. Çok rahatsız olduk. Kimseye söylemememiz için de bize para verdi. Bu davranışlarından bıktık. Ailelerimize söyledik. Psikolojimiz bozuldu. Bir süre bu yüzden okula bile gitmedik” dedi.

    Öğretmen İ.T., ise suçlamaları kabul etmedi. İ.T., “Ben onlara bir baba şefkatiyle yaklaşıyordum. Kötü bir amacım yoktu. Benim de 3 çocuğum var. Böyle bir şey neden yapayım? Onlar da benim çocuklarım. İftira atmaya çalışıyorlar” dedi.

    Nöbetçi mahkeme öğretmen İ.T.'yi, 'Çocuklara cinsel istismar' suçundan tutuklayıp cezaevine gönderdi. Olay ilçede büyük tepki çekti.

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 5 kişi, öğretmeni okul çıkışında dövdükleri iddiası ile gözaltına alındı.

    Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yaşar Gürkan, yaptığı açıklamada, Karakese beldesindeki ilköğretim okulu fen bilgisi öğretmeni Kenan Yıldırım'ın (38) otomobilinin, dün evine gitmek üzere okuldan ayrıldıktan sonra 5 kişi tarafından durdurulduğunu söyledi.

    Darp edilen Yıldırım'ın Dörtyol Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığını belirten Gürkan, “Bu olayı kınıyoruz. Eğitimcilere saldırıların artması bizi endişelendiriyor. Eli öpülesi öğretmenden, tartaklanan öğretmene gelindi. Olayın takipçisi de olacağız” dedi.

    Bu arada, öğretmene saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan Mustafa D. (20), Sefa Ç. (18), Emrah B. (19), R.Ş. (17) ve R.E'nin (17), sorgularının ardından mahkemeye sevk edileceği bildirildi.

    Milli Eğitim Müdürünün “Liseyi okumak zorunda değilsiniz. Paranız varsa okursunuz. Okuyamıyorsanız, gidin evlenin'' dediğini öne sürüldü.

    Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne 4 kilometre uzaktaki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) yurdunda barınan 28 kız öğrenci, ilçedeki liseye gidebilmek için her gün bu mesafeyi yürüdüklerini belirterek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden servis talep etti. Yazılı başvurularına resmi yanıt verilmediğini söyleyen öğrenciler, okulu bırakmak durumunda kalacaklarını söyledi.
    Karakoçan'a bağlı köylerden liseyi okumak için YİBO yurdunda barınan 28 kız öğrenci, yazılı servis taleplerine cevap alamayınca İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasef Kaya ile yüz yüze görüştü. Kız öğrenciler, her gün 4 kilometre yürüdüklerini ve yemek sorunu yaşadıklarını, bu sorunlarının çözümü için servis konulmasını istedi. Öğrenciler bu görüşmede İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasef Kaya'nın kendilerine “Liseyi okumak zorunda değilsiniz. Paranız varsa okursunuz. Okuyamıyorsanız, gidin evlenin'' dediğini öne sürüldü.
    İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasef Kaya, iddiaların doğru olmadığını savunarak, YİBO'da barınan kız öğrencilerin ikinci dönem ilçe merkezinde barınmaları için çalışma başlattıklarını söyledi.