Yeni YÖK Başkanı Prof. Ziya Özcan'ın "asistanlıkta refom" içeren "maaş-burs" önerisi akademik camiada tartışma çıkardı işte yorumlar. - Eğitim Haberleri

9 Ocak 2008 Çarşamba

Yeni YÖK Başkanı Prof. Ziya Özcan'ın "asistanlıkta refom" içeren "maaş-burs" önerisi akademik camiada tartışma çıkardı işte yorumlar.

Rektörler, "Araştırma görevlilerine maaş yerine burs verilmesini" gündeme getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "asistanlıkta reform" önerisini değerlendirdi.

Rektörler, "Araştırma görevlilerine maaş yerine burs verilmesini" gündeme getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "asistanlıkta reform" önerisini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat onuruna verdiği yemekte gazetecilere açıklama yapan Özcan, "Kadrolu, maaşlı uygulama yerine, araştırma görevlileri için burslu sisteme geçmenin daha uygun olacağını düşünüyorum. 67 olan yaş haddi 70 veya biraz daha üzerine çekilebilir" demişti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, "burslu araştırma görevlisi" önerisine karşılık, "'Yarınım ne olacak' diye düşünen bir kişi akademik kariyer yapamaz. Sosyal güvencesi olmayan bir kişinin iyi bir araştırma yapması mümkün değil" dedi.

Bazı rektörlerin Özcan'ın açıklamalarına yönelik değerlendirmeleri şöyle:


  • Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ): Burslu sistem ABD ve AB'de de var. Eğer buna geçilecekse kişilerin özlük hakları ziyan olmamalı. Burslu olduklarında bu emekliliklerine sayılmayacak. Belki üç sene sonra öğrenciye 'git' diyeceğiz.

    Zaten araştırma görevlisi çok az. Durum böyle olunca kimse gelmek istemeyebilir. Emeklilik için yaşının 70'e yükseltilmesi doğru değil.

  • Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi): Bugünkü sistem araştırma görevlilerini atalete sevk ediyor. Dünya üniversitelerinde bu var. Şu anda 1031 YTL alıyorlar, bu 1500 YTL'ye çıkarılmalı. Burslu sistem olumlu olabilir. Öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 70'e yükseltilmesi ise gereksiz.
  • Prof. Dr. Emin Alıcı (Dokuz Eylül Üniversitesi): Eğer burs olursa, maaştan vergi kesilmez. Böylece araştırma görevlileri 1500-2000 YTL arasında maaş alır. Emeklilik yaşının 70'e yükseltilmesi olumlu değil.
  • Hiç yorum yok: