Sınav Merkezi Otomasyonu Projesi'ni de bu yıl uygulamaya koyacak ÖSYM, adayların ilkokul 1. sınıf sıralarında oturmasını da engelleyecek. - Eğitim Haberleri

12 Ocak 2008 Cumartesi

Sınav Merkezi Otomasyonu Projesi'ni de bu yıl uygulamaya koyacak ÖSYM, adayların ilkokul 1. sınıf sıralarında oturmasını da engelleyecek.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 4 yıla çıkarılan ortaöğretimde bazı lise türleri dışında bu yıl mezun verilemeyecek olması sebebiyle ÖSS'ye girecek aday sayısında 400-500 bin azalma beklediklerini söyledi.

Yarımağan'ın tahminine göre 2008-ÖSS'ye yaklaşık 1 milyon 200 bin aday katılacak. "Sınav Merkezi Otomasyonu Projesi"ni de bu yıl uygulamaya koyacak ÖSYM, adayların ilkokul 1. sınıf sıralarında oturmasını da engelleyecek.

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl uygulamaya başlayacakları "Sınav Merkezi Otomasyonu Projesi"ni de anlattı. Hazırlıklarına geçen yıl başlanan projenin uygulama aşamasına geldiğini ifade eden Yarımağan, projenin, sınav esnasındaki oturma düzenini ve hangi adaya hangi kitapçık türünün dağıtılacağını merkezden belirlemeyi, dolayısıyla hem kopya çekilmesini tamamen önlemeyi hem de adaylara kolaylık sağlamayı amaçladığını belirtti.

Bu çerçevede, ÖSYM'nin sınav yaptığı yaklaşık 200 bin sınav salonunun ve tüm okulların bilgilerinin elektronik ortama aktarıldığını kaydeden Yarımağan, şöyle konuştu: "Biz bundan önce sınav yapılan salonların bilgilerine çok hâkim değildik. Sadece kapasitelerini biliyorduk. Bu proje kapsamında sınav yapılan tüm salonların bilgilerini aldık. Yani sınıfta masa mı var, sıra mı var, sandalye mi var, sıranın üstünün yüzeyi iyi mi kötü mü, sıraların arasındaki mesafeler ne kadar, sınıfın büyüklüğü ne kadar, okulun kaloriferi, jeneratörü var mı, okula ulaşım kolay mı zor mu bütün bu bilgilere sahibiz. Eğer mecbur değilsek kolçaklı sandalyeleri bulunan veya adaylar için çok alçak olan ilkokul 1. sınıfların sıralarını kullanmayacağız.'' Yarımağan, uzun boylu ve kilolu adayların küçük sıralarda sınava girmelerinin sıkıntı oluşturduğunu belirterek, bu adaylara da kolaylık sağlamayı düşündüklerini söyledi.

Başvuru sayısının azalmasının bu yıl sınava girecek adayların üniversiteyi kazanma şansını artıracağını söyleyen Yarımağan şu bilgileri veriyor: "Geçen yılki kontenjanlar Açıköğretim hariç 430 bin civarındaydı. Bu yıl bu sayının azalmayacağını, hatta bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Sınava giren aday sayısı da daha az olacağı için, bu yıl başvuran adayların üniversiteye gitme şanslarının geçen yıla göre ve bundan sonraki yıllara göre daha yüksek olacaktır. Geçen seneye göre yüzde 25 daha şanslılar. Ancak bu sadece bu yıla mahsus bir durumdur. Ayrıca taban puanlar bir miktar farklı olabilir.''

ÖSS, 15 Haziran 2008'de
Yarımağan, ÖSS ve YDS ücretlerinde artış yapılmamasına ilişkin YÖK'e öneride bulunacaklarını da belirtti. Teklif YÖK Genel Kurulu'nda kabul edildiği takdirde ÖSS'ye girecek adaylar 40 YTL, ÖSS ile birlikte YDS'ye girecekler 50 YTL, sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar da 10 YTL ödeyecek. ÖSS takvimi ise YÖK Genel Kurulu'nun onayından sonra kesinleşecek. Sınavın, 15 Haziran 2008 Pazar günü yapılması planlanıyor.

Hiç yorum yok: