11 Şubat 2009 Çarşamba

MEB'den Yeni Bir Kavram !

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), örgün ve yaygın eğitimden sonra eğitim literatürüne 'sargın eğitim' adıyla yeni bir kavram soktu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), örgün ve yaygın eğitimden sonra eğitim literatürüne 'sargın eğitim' adıyla yeni bir kavram soktu. Okullarda (örgün) ve halk eğitim merkezlerinde (yaygın) verilen eğitimin dışında vatandaşların kendi kendilerine edindikleri beceriler bundan sonra 'sargın eğitim' adıyla tanımlanacak. Türk Dil Kurumu (TDK)'nun "Bireyin hayat boyu süren bilgi, beceri ve yetkinlik kazanımı, informel eğitim" tanımıyla Türkçe sözlüğe eklediği yeni kavram, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kullanılmaya başlandı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, kavramı TDK ile belirlediklerini söyledi. Sargın eğitim çerçevesinde bireylerin yaşam içinde kendiliğinden gerçekleşen öğrenme faaliyetlerinin yönlendirileceğini belirten Tufan, kendiliğinden çorap, halı ve kilim örmeyi buna örnek gösterdi. AB'nin informel öğrenmeyle ilgili 7 bölgede yürüttüğü proje kapsamında illerden gelen talepler doğrultusunda bu kavramda karar kılındı. 'Sargın eğitim' çerçevesinde yapılan ilk çalışma, Kahramanmaraş Kız Meslek Lisesi'nin hazırladığı 'Maraş işi' olarak bilinen nakış işlemesi projesi. 'Geleneksel El Sanatlarında Dezavantajlı Gruplar İçin Yenilikçi Metotlar ve Pazarlama Teknikleri' adlı proje ile ev hanımlarının meslekî eğitime dahil edilmesi hedefleniyor. Çalışma ile giyim sektöründe kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Projeyle ilgili bilgilere MEB ve valilik aracılığıyla ulaşılacak.

Okul Kantinlerinde Bu Ürünler Yasak...

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, okul kantinlerinde kola gibi gazlı içecekler ile cips gibi gıda ürünlerinin satışını, çocuklarda obezite sorunu yarattığı için yasakladığını söyledi.

Mardin Valisi olarak görev yaparken 22 Aralık 2008 tarihli Valiler Kararnamesiyle Eskişehir Valiliğine atanan Mehmet Kılıçlar, tanışmak amacıyla öğretmenevinde bir araya geldiği gazetecilerle fikir alışverişinde bulundu, gerçekleştirmeyi planladığı bazı projeler hakkında bilgi verdi. Demokrasinin olmazsa olmazlarından birinin medya kuruluşları ve çalışanları olduğunu vurgulayan Kılıçlar, 700 binin üzerinde nüfusu bulunan Eskişehir'de herkese tek tek ulaşmanın imkanı bulunmadığından, kamu görevlileri ile vatandaşlar arasındaki köprü görevini gazetecilerin gördüğünü kaydetti. Kılıçlar, bu anlamda gazetecilerin kamu çalışanlarının işini yapmalarına yardımcı olduğunu belirterek, ''Bir gazeteci tabii ki 'Bu haberi yaparken kim ne düşünür?' diye düşünmez. Tabii bir de dengeyi sağlamak lazım. Özellikle kamu kurumlarıyla ilgili haberler yapılırken kurumları yıpratmamak gerekiyor'' dedi. -OKUL KANTİNLERİNDE KOLA VE CİPS YASAĞI- Eskişehir Valisi Kılıçlar, termal kaynaklardan yeterince yararlanılmadığını, bu potansiyeli bünyesinde bulunduran Kızılinler ve Sakarıılıca'yı değerlendirmek istediklerini ifade ederek, ''Eskişehir'de eğitim önceliğimiz. Kentte 110 bin civarında öğrenci var ve eğitim seviyesi ile öğretmen sayısı gayet iyi durumda. Bunu daha ileriye götürmeye çalışacağız'' dedi. Okul kantinlerinde gazlı içecekler ve cips gibi gıda ürünlerinin satılmasına karşı olduğunu bildiren Vali Kılıçlar, şunları söyledi: ''Okul kantinlerinde satılan kola gibi gazlı içecekler ile cips gibi gıda ürünlerinin satışını çocuklarda obezite sorunu yarattığı için yasakladım. Benim de 3 yaşında oğlum var ve bunları çok seviyor. Mümkün olduğunca çocuğumuzu bunlardan uzak tutmaya çalışıyoruz.'' -FRİG VADİSİ PROJESİ- Vali Mehmet Kılıçlar, Eskişehir ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilecek bir ihtisas kütüphanenin olması gerektiğini belirterek, bu konuda Anadolu veya Eskişehir Osmangazi üniversitelerinden biriyle işbirliği yapıp gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti. Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar'ın bölgelerine giren Frig Vadisi'nin turizm açısından önem kazandığını bildiren Kılıçlar, şöyle devam etti: ''Afyonkarahisar'da dün Valiler, ilgili akademisyenler ve İl Genel Meclisi Başkanlarıyla toplandık. Orada Frig Havzası ile ilgili bir birlik kurulması kararı verildi. Bununla ilgili de bir alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. Burada ilk somut adım atıldı. Frig Vadisi'ne gelen insanlar, burayı bir bütün olarak görebilmeli. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.''

Sanal Diplomaya Denklik !

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanırken, yapılan değişiklik ile sanal ortamda derslerini alarak diploma alanlara denklik şansı doğdu. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile yönetmeliğe, "Uzaktan eğitim programlarından alınan diplomalar, diploma alınan yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve Kurulumuzca tanınan bir akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması, bir üst eğitime girişte kabul edilmesi, program kredilerinin 1/3'ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi, program kredi toplamının, o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranarak, bireysel olarak değerlendirildikten sonra kabul edilir veya reddedilir" ibaresi eklendi. Ayrıca, program kredilerinin 1/3'ten fazlası veya tamamı sanal ortamda alınan diplomaların ise o yükseköğretim kurumunun ve programının, usul ve esaslarının Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından belirlenecek bir yöntemle değerlendirilmesi sonucunda kabul edileceğine yada reddine karar verilebileceği ibaresi eklendi. Böylece dersleri uzaktan eğitimle sanal ortamda alınan diplomalara YÖK tarafından denklik verilmesi şansı doğdu.