31 Aralık 2008 Çarşamba

Mesleki Eğitimde Reform...

Sabah Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak Yüksek Öğretim Kurumunun mesleki eğitimde almış olduğu kararları değerlendiriyor.

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'la konuştum. Meslek okulları adına güzel haberler verdi. Mesleki teknik eğitim yeniden yapılandırılacak. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi gibi fakülteler yerine, 4 yıllık lisans eğitimi veren Teknoloji Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Turizm Fakültesi kurulacak. Buralardan, "uygulama mühendisleri" çıkacak.
Hem teorisi olan, hem de uygulaması kuvvetli, işçinin yanında, işçiyle birlikte çalışacak gençler yetişecek; yani sahaya inecekler.
Bunun yanı sıra, 2 senelik olan ve sınavsız öğrenci kabul eden meslek yüksek okulları 3 seneye çıkıyor. İmtihanla talebe alınacak; 6 sömestrin 3'ü teorik ders, 3'ü de bilfiil belirli bir iş kolunda çalışarak geçecek. Çalışan genç, devlet tarafından sigortalı sayılacak, ayrıca asgari ücretin 3'te 1'i kadar para kazanacak.
Meslek yüksek okullarından, lisans programlarına, sınavlarda başarılı olmak şartıyla dikey geçiş kolaylaştırılıyor; kontenjan, lisans programına giriş kontenjanının % 10'una çıkıyor. Misafir öğrencilik Açıköğretimi de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Açıköğretim talebesi dahi, bir ya da 2 sömestr örgün eğitimden yararlanabilecek.
Türkiye'de herkes, meslek liselerinin ve meslek yüksek okullarının kifayetsizliğinden şikâyetçi. Ama, ne zaman meslek okullarında reform konusu ortaya atılsa, akla İmam Hatipler geliyor ve engeller bir türlü kalkmıyor. Yusuf Ziya Özcan ise, tartışmaları aşmak için, İmam Hatip dışında kalan mesleki eğitime önem veriyor; onların önünü açmaya çalışıyor. Hele bir mesleki eğitim konusu halledilsin, İmam Hatip mezunları için de herhalde ayırımcılığı önleyecek düzenlemeler gerçekleşecektir. Ama işe İmam Hatip ile başlayınca, öyle bir gerilim doğuyor ki, mağduriyeti sona erdirmek mümkün olmuyor.

Bu İllerde Okullar Tatil...

Etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı illerde okullar tatil edildi. İşte kar yağışı nedeniyle okulların tatil edildiği iller...

BARTIN
Bartın'ın merkez ilçeye bağlı köylerindeki tüm okullarda eğitime bugün ara verildi.
Alınan karar doğrultusunda kar yağışı nedeniyle merkez ilçeye bağlı köylerde taşımalı eğitim yapılan ilköğretim okulları ile lise ve dengi okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildi.


ZONGULDAK
Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde yoğun kar yağışı nedeni ile okulların bir gün süre ile tatil edildiği belirtildi. Öğrenciler yeni yıl ile birlikte iki gün izin kullanacaklar. Üç gündür Zonguldak Ereğli Karayolu'nda bekleyen tır sürücülerine ise Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından kumanya yardımı yapıldı.

SİİRT
Siirt'e bağlı bazı ilçelerde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ilköğretim okullarında eğitime ara verildi.
Siirt Valisi Necati Şentürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle Aydınlar ilçesine bağlı köylerde taşımalı eğitime bir gün ara verildiğini, Eruh, Pervari ve Şirvan ilçelerindeki bazı köy okullarının ise iki gün tatil edildiğini bildirdi. Vali Şentürk, geceden itibaren başlayan ve gün içinde etkili olan kar yağışının, ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin ulaşımda can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacağını gözlemledikleri için eğitime ara verileceğini söyledi.

SAMSUN
Samsun'da bazı ilçelerde kar yağışı nedeniyle okullarda yarın eğitime ara verileceği bildirildi.
Edinilen bilgiye, bölgede devam eden olumsuz hava koşulları ve kar yağışı nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla bazı ilçelerde eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı.
Buna göre, Çarşamba ve Salıpazarı ilçe merkezleri ile bağlı köy okullarında, Bafra ve Havza ilçelerinde ise taşıma merkezi olan ilköğretim okulları ile köy okullarında eğitime yarın ara verilmesi kararlaştırıldı.

GİRESUN
Giresun'da etkili olan kar yağışı nedeniyle merkez ve bazı ilçelerdeki köy ilköğretim okullarında eğitime yarın ara verilecek.
Valilik Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yörede iki gündür etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle merkez ile Keşap, Görele, Tirebolu ve Yağlıdere ilçelerindeki köy ilköğretim okulları yarın tatil edildi.
Çanakçı ve Eynesil ilçelerinde de taşımalı öğrenim gören öğrencilerin eğitimine yarın ara verilecek.
Ayrıca, il merkezinde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan engelli personelin yarın izinli sayılacağı kaydedildi.

ORDU
Ordu'da devam eden kar yağışı nedeniyle merkez ve bazı ilçelerde eğitime yarın ara verileceği bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, bölgede devam eden kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulunda mevcut durum değerlendirildi.
Kurul yaptığı değerlendirme sonrasında, il merkezi ile Çamaş, Çaybaşı, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Ulubey, Perşembe, Gölköy, Kabataş ve Ünye ilçelerindeki ilköğretim ve liselerde eğitime yarın ara verilmesini kararlaştırdı.

RİZE
Rize'de etkili kar yağışı nedeniyle ilköğretim ve liselerde eğitime yarın ara verilecek.
Rize Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunun il genelinde kar yağışının devam etmesi dolayısıyla toplandığı belirtildi.
Kurulun, yarın il genelinde ilköğretim ve liselerde, dengi eğitim kurumlarında, dershaneler, rehabilitasyon merkezleri ve halk eğitim merkezlerinde eğitime ara verilmesini kararlaştırdığı bildirildi.

TRABZON
Trabzon merkez ile Van'ın Gevaş, Erciş ilçeleri ve Kastamonu'nun Küre ilçesinde, kar yağışı nedeniyle okullarda yarın eğitime ara verilecek.
Trabzon Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı'nın Vali Nuri Okutan başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, kurul tarafından il genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle ilçeler dahil, ilköğretim ve liselerde eğitime yarın ara verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

VAN
Van Milli Eğitim Müdürlüğü Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Erciş ve Gevaş ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildiği bildirildi.
Kastamonu'nun Küre ilçesinde de merkez dahil ilçeye bağlı 34 köydeki yatılı bölge okulları dışında kalan eğitim öğretim kurumlarında, kar yağışı nedeniyle yarın eğitime ara verildi.

SİNOP
Sinop merkez ile bağlı köylerde kar yağışı nedeniyle ilköğretim okulları ve liselerde yarın eğitim öğretime ara verildi.
Edinilen bilgiye, bölgede devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu mevcut durumu değerlendirdi.
Kurul, il merkezi ve bağlı köylerdeki ilköğretim okulları, liseler ile özel eğitim kurumlarında eğitime yarın ara verilmesini kararlaştırdı.

IĞDIR
Yoğun kar yağışı nedeniyle Iğdır'ın merkeze bağlı köyleri ile Aralık ve Karakoyunlu ilçelerinde eğitime ara verildi.
Iğdır Valiliğinden yapılan açıklamada, etkili kar yağışı nedeniyle Iğdır merkeze bağlı köyler, Aralık ve Karakoyunlu ilçeleri ile bu ilçeler ve Tuzluca ilçesine bağlı köylerde ilköğretim ve liselerde eğitime yarın ara verildiği belirtildi.

ERZURUM
Öte yandan, Trabzon'un Hayrat ilçesindeki okullar kar nedeniyle bugün ve yarın tatil edildi.
Erzurum'un Aşkale ilçesinde eğitime bir gün ara verildi. Aşkale Kaymakamlığından yapılan açıklamada, ilçe merkezi ve Kandilli beldesindeki okullarda eğitime bir gün ara verildiği, ilköğretim ve liselerde eğitime yarın devam edilmesinin planlandığı kaydedildi.