19 Ocak 2008 Cumartesi

Eyüp'te bir ilköğretim okulu tuvaletinde elleri kolları bağlı halde bulunan kız çocuğuna kötü bir şaka yapıldığı anlaşıldı

Şaka olduğu ortaya çıkan olaya ilişkin olarak okul yönetiminin polise hiç başvurmaması ise dikkat çekti. İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, haberle ilgili açıklama yaparak, "3 kız öğrencinin kendi aralarında oynamış oldukları bir oyun" dedi.

Baba V.B. ise "Evde kızıma yaptığım baskıyla bunun şaka olduğunu öğrendim, ama polise de ifade vermeye gittik.

Kötü bir şaka insanları işinden etti, üzgünüm" diye konuştu.

Eyüp Tantavi İlköğretim Okulu 7-D sınıfı öğrencisi C.B., kızlar tuvaletinde el ve ayakları bağlı halde yarı baygın olarak bulundu.

Okulda bir hafta önce işe başlayan bir temizlikçinin, şüpheli olduğu gerekçesiyle işine son verildiği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, beden eğitimi dersine eşofmansız katılan C.B., öğretmen Mümin Abacı tarafından, eşofmanını giymesi için gönderildi. Eşofmanını giymek için giden C.B. geri dönmedi. Şüphelenen öğretmen, öğrencilerle C.B.'yi aramaya başladı. C.B., arkadaşları tarafından kızlar tuvaletinde el ve ayakları bağlı, ağzı bantlı yarı baygın halde bulundu.

İddiaya göre, Okul Müdürü Yüksel Karaca, C.B.'yi telefonla okula çağırdığı ailesine teslim ettikten sonra polis ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne bilgi vermedi. Karaca'nın, dün akşam saatlerinde gittiği ilçe milli eğitim müdürlüğünde yetkililere olayı anlattığı öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, 2008'de asgari 3 milyar dolarlık bir yatırım yapacaklarını taahhüt etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitime ilişkin, "1,3 katrilyonluk bir yatırım bütçesi olmasına rağmen, huzurunuzda taahhüt ediyorum; 2008 yılında asgari 3 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız" dedi.

İMKB okul inşaatları protokolünün imzalandığı törende konuşan Çelik, Türkiye'de çocukların öğretim yaptığı her faal 3 derslikten birinin iktidarları döneminde yapıldığını ifade eden Çelik, okullarda ders veren her 3 öğretmenden birinin de iktidarları döneminde tayin edildiğini belirtti.

Çelik, "Memleketimizin hiçbir köşesi yok ki müstakil okullarda bilgi teknolojisi laboratuvarları olmasın. Eruh'taki öğrencilerimiz internetten yararlanabiliyorsa, bu Türkiye'nin eğitimi adına sevinilecek olaydır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, şöyle devam etti:

"Bir taraftan konsolide bütçenin imkanları, bir taraftan İMKB'nin sağladığı imkanlar, öte taraftan özel idarenin katkıları, eğitime yüzde 100 destek kampanyaları çerçevesinde sağladığımız kaynaklarla birlikte konsolide bütçemizde 1,3 katrilyonluk yatırım bütçesi olmasına rağmen, huzurunuzda taahhüt ediyorum 2008 yılında asgari 3 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız."

2007 sonuna kadar çocuklara 115 bin derslik sunduklarını, burada İMKB'nin çok önemli bir katkısı bulunduğunu vurgulayan Çelik, 4. faz projeyle de Türkiye'de eğitimin fiziki altyapısına en çok muhtaç olan yerlere bu yatırımları yapmayı planladıklarını söyledi.

Çelik, "Bunları planlarken de kesinlikle estetik kaygıyı ön planda tutuyoruz. Biblo gibi albenisi olan muhteşem okullar yapıyoruz" dedi.

Eğitim-Sen üyeleri, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın "üniversitelerin paralı olması" yönündeki açıklamalarını, YÖK binası önünde protesto etti

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Yükseköğretim sisteminin paralı hale getirilmesi ve öğrencilere kredi verilmesi yöntemi ile her yıl kontenjan açığı sorunu yaşayan özel üniversitelere öğrencilerin yönlendirilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Eğitim-Sen üyeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "üniversitelerin paralı olması" yönündeki açıklamalarını, YÖK binası önünde protesto etti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, burada yaptığı açıklamada, göreve geldiği gün "yasakları kaldıracağını, özgürlüklerden yana olduğunu" dile getiren Özcan'ın yükseköğretim sisteminin kamusal boyutunu tasfiye etmenin önündeki engelleri "yasak" olarak gördüğünü ortaya koyduğunu savundu.

Dinçer, "YÖK Başkanı'nın açıklamalarının arkasında Haziran 2007'de Dünya Bankası tarafından yayınlanan 'Türkiye-Yükseköğretim Politikaları İncelemesi, Türkiye'de Yükseköğretim için Stratejik Yönelimler' başlıklı 42 sayfalık rapor ve bu rapordaki öneriler yer almaktadır. Dünya Bankası tarafından bu raporda Türkiye'ye ABD modeli önerilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Özcan'ın hayalindeki modelde araştırma görevlilerine ilişkin "yıkıcı bir pozisyon" belirlediğini savunan Dinçer, Özcan'ın araştırma görevliliğinin kadrolu, ücretli bir yapı olmaktan çıkarılıp, burslu öğrenci statüsüne dönüştürülmesini önerdiğini söyledi.

Dinçer, "iş güvenceleri zaten tırpalanmış araştırma görevlileri için önerilen bu sistem, karşı karşıya olduğumuz tehdidi göstermektedir. Üniversiteleri piyasalaştırma, iş güvenliğini ortadan kaldırma programı Dünya Bankası patentlidir" diye konuştu.

Eyleme, Hacettepe, ODTÜ ve Ankara üniversitelerinden araştırma görevlileri de katıldı.

MEB ile Hayal Ortakları Derneği, “geleceğin liderleri”ni ortaya çıkarmak amacıyla “Oku Düşün Paylaş” konulu bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor

MEB İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er ile Hayal Ortakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, konuyla ilgili olarak 10 Ocak 2008 tarihinde “Oku Düşün Paylaş” başlıklı bir protokol imzaladı.

Protokol, “İlköğretim okullarında yarının liderleri olacak öğrencilerin okuyan, araştıran, yaratıcı düşünen, düşündüğünü anlamlı ve anlaşılır şekilde ifade eden, algılama gücü yüksek, sentez kabiliyeti olan kültürlü, milli ve manevi değerlere sahip, yüksek karakterli bireyler yetiştirmeyi” amaçlıyor.

İlköğretim 6. ve 7. sınıflara yönelik projeye göre, Türkiye genelinde belirlenecek 200 ilköğretim okuluna Hayal Ortakları Derneği'nce “yaratıcı kütüphane”ler kurulacak ve “Oku Düşün Paylaş” etkinliği için özel hazırlanan bir kitap konulacak. Bu kitapta öğrencilerin, belirli başlıklarla hazırlanmış konularla ilgili düşüncelerini ifade etmeleri sağlanacak.

Hayal Ortakları Derneği, kütüphanelere Türk ve dünya klasiklerinden oluşan çocuklara yönelik kitapları da koyarak, eğitimi destekleyecek.
“Öğrencileri düşünmeye yöneltecek” şekilde tasarlanan bu kütüphaneler, öncelikle gelecek ay Adana, Sakarya, Ankara ve Denizli'de belirlenen okullarda açılacak, daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak.

LİDERLER NASIL BELİRLENECEK?
Projeyi uygulamak üzere Hayal Ortakları Derneği'nce özel olarak yetiştirilmiş gönüllü moderatörler, okullarda görev yapacak. Ayrıca okullarda bu projede görev alacak öğretmenlere de eğitim verilecek. Bir çalışma çizelgesi hazırlanacak ve bu çizelgeye göre uygulama başlayacak.

“Oku Düşün Paylaş” etkinliğine en fazla sayıda öğrencinin katılımının sağlanması için gerekli duyurular yapılacak. Rehber öğretmen, sınıf öğretmeni ve Hayal Ortakları Derneği adına görev alacak öğreticiler, bu etkinliğe katılması uygun görülen öğrencilerin seçimini yapacak.
Öğrencilere “Oku Düşün Paylaş” etkinliği için hazırlanan kitaplar eşliğinde 18 haftalık bir eğitim verilecek. Bu eğitimde en çok başarı gösteren toplam 12 öğrenci İstanbul'da 5 günlük “Yıldızlar Liderlik Kampı”na alınarak, eğitim görecek.

ANKARA'DAKİ “YARATICI KÜTÜPHANE”
Hayal Ortakları Derneği, “Oku Düşün Paylaş” projesi, şu anda İstanbul'da 5 ve Ankara'da 5 olmak üzere 10 ilköğretim okulunda pilot olarak uygulanıyor.
Dernek, proje kapsamında geçen yıl Ankara'daki Gülen-Muharrem Pakoğlu İlköğretim Okuluna “yaratıcı kütüphane” kurdu.

Kütüphanede, ortada 12 öğrencinin oturabileceği ve birbirlerinin yüzünü görebileceği daire şeklindeki masa ile masanın bir ucunda kürsü bulunuyor. Öğrencilerin arkasında ise izleyiciler için 4 sandalye daha yer alıyor. Öğrencilerin oturduğu sandalyeler koyu yeşil, izleyicilerin oturduğu sandalyeler ise açık yeşil renkli. Kütüphanenin tavanından etrafında renkli boncuklar bulunan avizeler sarkıyor. Pencereleri ise bej renkli zemin üzerinde açık yeşil desenler bulunan perdeler süslüyor. Kütüphanede öğrencilerin fikirlerini paylaşacağı masanın bulunduğu bölüme az sayıda kitap rafı konulmuş. Asıl kitap rafları kütüphanenin bir başka bölümünde yer alıyor. Yetkililer, “gözü yormayan ve öğrencilerin fikirlerini rahatça dile getirmeye uygun biçimde tasarlanan kütüphanenin, bu tasarım şekliyle öğrencileri düşünmeye yöneltmeyi amaçladığını” dile getirdiler.

Okul Müdürü Bahri Yıldızbaş, Hayal Ortakları Derneği tarafından geçen yaz oluşturulan kütüphanenin bu eğitim-öğretim yılında faaliyete geçtiğini kaydetti. Öğrencilerin her hafta cumartesi günü 11.00-12.00 saatleri arasında okudukları kitaplarla ilgili düşüncelerini paylaşmak amacıyla okula geldiklerini belirten Yıldızbaş, bir öğretmenin de grubu yönetmek üzere hazır bulunduğunu söyledi. Yıldızbaş, öğrencilerin düşüncelerini hem oturdukları yerde hem de kürsüde de ifade edebildiklerini kaydetti.

“Oku Düşün Paylaş” etkinliğine katılan öğrenciler de her cumartesi gününü iple çektiklerini dile getirdiler. Etkinliğe başladıklarında “Oku Düşün Paylaş” konulu kitabı işlediklerini belirten öğrenciler, “Hayal kurma” teması ile başlayan bu süreçte “Sevgi-Saygı”, “Ekip Çalışması”, “Hedeflerimiz”, “Hatalardan Ders Alma”, “Sorumluluk”, “İç Disiplin”, “Sözünü Tutma”, “Pozitif Düşünce”, “kararlılık”, “Zihinsel Manileri Aşmak”, “Önyargı”, “Tecrübe”, “Tutku-Başarı”, “Öfke-Sabır”, “Bencillik-Kibir”, “Korku ve Cesaret”, “Kişisel Gelişim” gibi konuları işlediklerini, bu konularla ilgili düşüncelerini kağıda dökerek, birbirleriyle paylaştıklarını anlattılar.

Öğrenciler, daha sonra okudukları kitaplarla ilgili düşüncelerini burada paylaştıklarını ifade ettiler. Düşüncelerini paylaşırken öncelikle kitapla ilgili bilgi verdiklerini anlatan öğrenciler, kitabın konusunu anlattıklarını ancak sonuç kısmını söylemeyerek, arkadaşlarının fikir yürütmesini istediklerini belirttiler. Öğrenciler, kitabı arkadaşlarına tavsiye edip etmemeye de karar verdiklerini dile getirdiler.

Manisa'da, ilköğretim öğrencilerini taşıyan minibüs, bir sürücü kursuna ait otobüse arkadan çarptı. Kazada, 18 öğrenci hafif yaralandı.

Manisa'da, ilköğretim öğrencilerini taşıyan minibüs, bir sürücü kursuna ait otobüse arkadan çarptı. Kazada, 18 öğrenci hafif yaralandı.

Manisa merkeze bağlı Karakoca Köyü'nde oturan ve taşımalı sistemle eğitim gören öğrenciler, sabah saatlerinde Osman Otçuoğlu yönetimindeki 45 E 3056 plakalı minibüsle, kent merkezinde yer alan TOKİ İlköğretim Okulu'na doğru yola çıktı. Minibüs, yoğun sis nedeniyle, okula yaklaşık 300 metre kala, Muharrem Yaşkes'in sürücü öğretmeni Ahmet Kaya denetiminde kullandığı 45 US 151 plakalı sürücü kursuna ait otobüse arkadan çarptı. Güzelyurt Mahallesi Kavşağı'ndaki kazada, minibüs şoförünün, otobüsü son anda fark edip frene basmasıyla faciadan dönüldü. Kazada, minibüste bulunan 18 öğrenci hafif yaralandı. Öğrencilerden bazıları, kaza yerine gelen 112 Acil Servis ekiplerince ayakta tedavi edilirken bazıları da tedbir amacıyla Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Sömestre tatilinde velilerden okul servis ücreti alınmayacak

İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin, Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) "sömestre tatilinde velilerden okul servis ücreti alınmayacağına" ilişkin kararını "hukuka uygun bulduğu" bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, UKOME'nin "Sömestre tatilinde velilerden okul servis ücreti alınmayacağına" ilişkin 2006 yılında karar aldığı, İstanbul Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odasının bu kararın iptali istemiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesinde dava açtığı anımsatıldı.

Mahkemenin, "UKOME'nin, kanunun kendisine verdiği yetki çerçevesinde aldığı yarı yıl tatilinin ücrete tabi olmadığına ilişkin kararının hukuka ve mevzuata aykırılık olmadığı yönünde karar verdiği" belirtilen açıklamada, "Bu kararla her sömestre tatilinde öğrenci velileri ile servis taşıyıcıları arasında yaşanan sömestre tatilinde ücret ödenip ödenmeyeceğine ilişkin tartışmalar karara bağlandı" denildi.
Açıklamada, bu yıl ve bundan sonraki eğitim ve öğretim dönemlerinde sömestre tatilinde öğrenci velilerinden servis ücreti alınmayacağı belirtilerek, karara uymayan servis taşıyıcıları hakkında UKOME kararı ile servis araçları yönergesine aykırı hareketten yasal işlem yapılacağı kaydedildi.

Öğrenci velileri ve servis esnafı arasında sorun yaşanmaması için hassasiyet gösterilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, herhangi bir sorun karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün "0212-4 79 78/4 79 93" numaraları telefonları ile "topluulasim@ibb.gov.tr" ve "topluulasim1@ibb.gov.tr" şeklindeki elektronik posta adresinden bilgi alınabileceği belirtildi.

Muğla’nın Milas ilçesinin kaymakamı Bahattin Atçı, 2 öğrencinin aşı uygulandıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Muğla'nın Milas ilçesinin kaymakamı Bahattin Atçı, Sakarya İlköğretim Okulunda 2 öğrencinin aşı uygulandıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Atçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milas Sağlık Grup Başkanlığınca yürütülen aşı uygulamasında, Hepatit B ve Kızamık aşısı vurulan Sakarya İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileri Gülizar Ediş (13) ve Halil Rıfat'ın (13) fenalaştığını kaydetti.
Bahattin Atçı, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan 2 öğrencinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Atçı, şöyle konuştu:
"Bu sabah Sakarya İlköğretim Okulunda yapılan aşı çalışması sırasında iki öğrencinin rahatsızlandığı bilgisi geldi. Son aldığım bilgiye göre, çocukların sağlığında tehlikeli bir durum yok. Konuyla ilgili kesin rapor açıklanıncaya kadar okullarda aşı çalışmasını bekletiyoruz.
Hastaneden gelen rapora göre aşılama çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Başbakan Erdoğan'dan 9 ile daha üniversite müjdesi verdi. Erdoğan üniversitelerin sponsorunu da açıkladı.

Başbakan Erdoğan, 9 kente yeni üniversite yapımını İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın gerçekleştireceğini açıkladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası eğitime 300 milyon YTL daha yardım yaptı. İMKB'nin 1997'de başlattığı Eğitime Fiziksel Katkı Projesi'nin 4 etabıyla birlikte bugüne kadar yaptığı yardım 1 milyar 230 milyon YTL'ye ulaştı.

Projede 11 yılda Türkiye'nin dört bir yanında yapılan 321 modern okulun maliyeti 929 milyon YTL'yi buldu. İMKB'de düzenlenen imza törenine Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Nazım Erken ve İMKB Başkanı Hüseyin erkan katıldı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erken ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzaladığı protokolle birlikte İMKB'nin yaptırdığı okul sayısı 400'e, bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısı ise 220 bine ulaşacak.

ERDOĞAN'DAN MÜJDE

Proje kapsamında engelli okulları, yatılı- yatısız ilköğretim okulları, meslek liseleri, turizm otelcilik okulları, çok programlı liseler yer alacak. Protokol töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, her fırsatta İMKB yetkililerine eğitime yaptıkları destekten dolayı teşekkür ettiğini belirterek, 9 ile yeni üniversite yapımını da İMKB'nin gerçekleştireceğini söyledi. Erdoğan, “2008-2009'a yetişmez ama 2009-2010'da bu üniversitelerimiz kendi binalarında, kendi kampüslerinde eğitime, öğretime başlar” dedi.

Erdoğan İMKB'nin 1998'den bugüne kadar 332 okul, 8 bin 500 derslik yapılmasına vesile olduğunu, şimdi yine 300 milyon YTL'yi eğitimin hizmetine sunduğunu belirtti. İMKB'de düzenlenen imza törenine Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Nazım Erken ve İMKB Başkanı Hüseyin Erkan katıldı.