2 Ocak 2009 Cuma

Kitap Okuma Eylemi...

Kitap okumayı yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Türkiye Okuyor” kampanyası kapsamında bir grup emekli öğretmen ve öğrenci “eylem” yaptı

Öğretmen ve öğrenciler, üzerinde “Ankara Okuyor”, “Okumak Yaşamaktır”, “Okuyorum, Öğreniyorum, Mutluyum” yazılı önlüklerle Kızılay'daki metro istasyonunda kitap okudu.

Özel Üniversitelere Kalite Standardı...

Yükseköğretim Kurulu, vakıf (özel) üniversitelerindeki eğitimi sınıflandırmak için kalite kriterleri getirdi.

Yükseköğretim Kurulu, vakıf (özel) üniversitelerindeki eğitimi sınıflandırmak için kalite kriterleri getirdi. Belirlenen ölçütleri taşıyan üniversitelere öğrenci kontenjanlarının artırılması, öğretim üyesi kadrosu, yeni fakülte kurulması ve teknik eksikliklerin giderilmesi gibi taleplerinde öncelik verilecek.

Kriterler, YÖK Genel Kurulu üyeleri Yekta Saraç ve İsa Eşme'nin eşbaşkanlığındaki uzman bir heyet tarafından hazırlandı. Son şekli vakıf üniversitesi rektörleri ile birlikte verildi. 36 vakıf üniversitesine form gönderilerek, taşıdıkları özellikleri yazmaları istendi. Özel üniversitelerin mevcut durumunu ortaya koyacak bilgiler, Kurul'un internet sitesinde de ilan edilecek. Böylece hem kamuoyunun vakıf üniversitelerinin durumunu şeffaf bir şekilde bilmesi hem de YÖK'ün bu kurumlarla ilgili karar alırken bilgi sahibi olması sağlanacak. Formlar 12 Ocak'a kadar doldurulacak.
Sonuçlar internette yayınlayacak

Kadrolu öğretim üyesi başına düşen öğrenci.

Doçentlik sınav jürisinde görev yapan profesör.

Üniversitenin toplam öğrenci, aynı yıl son sınıf ve hazırlıktan mezun ve kaydolan öğrenci sayısı.

Programların ulusal-yerel ihtiyaçlara uygunluğu.

Okutmanlar hariç öğretim elemanı başına düşen yayın sayısının yıllara göre gelişimi.

Son beş yılda ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri.

Üniversite tarafından düzenlenmiş olan toplantı, sempozyum, panel ve konferanslar.

Ulusal ve uluslararası desteklenen projeler.

Eğitimde öğrenci başına harcanan kaynak.

Üniversite kütüphanesinin yayın açısından güncel durumu ve zaman içindeki gelişimi.

Öğretim üyesi yetiştirmeye ayrılan kaynak.

Matematik, Çizgi Film ile Sevdirilecek...

Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ), matematiği 7'den 70'e her kesime sevdirmek amacıyla hazırladığı Karagöz ve Hacivat çizgi filmi gösterime giriyor.

AÜ Rektörlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İngiltere'de öğrencilerin istekleri doğrultusunda 1990'da ders sayısı azaltılan, ancak 2001'de araştırmaların ve yeniliklerin azaldığı gözlenince yeniden ders sayısı çoğaltılan matematiğin Türkiye'de de bazı çevrelerce anlaması zor derslerden biri olarak değerlendirilmesi üzerine AÜ Rektörlüğü'nün önerisi üzerine bu yönde çalışma başlatıldı.

Matematiğin, tabiatın ve bilimlerin dili olduğu, bu dilin yanlış söylemler ve yaklaşımlar nedeniyle insanların üzerinde ters etki yarattığı düşüncesiyle Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Koçak, önce matematiğin sevdirilmesi amacıyla, bu bilimin nasıl ortaya çıktığı ve ne işe yaradığı konusunda gerikli materyalleri topladı.

Prof. Dr. Koçak, geçen yıl ''Karagöz Akademisi'' adıyla proje hazırladı ve Türkiye'nin öz değerlerinden Karagöz ve Hacivat'ın baş rollerinde olacağı bir çizgi film hazırlanmasına karar verildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi animasyon ve tiyatro bölümlerinde görevli sanatçılar ile İletişim Bilimleri Fakültesi sinema ve televizyon bölümü öğretim elemanları ile öğrencilerinin katkılarıyla önce bir-iki bölüm deneme çizgi film hazırlandı. Deneme çizgi filmler, 7'den 70'e her kesimden birçok kişiye izletildi. Düşünceleri sorulan bu kişilerin çoğunluğunun matematiğin korkulacak bir alan olmadığı konusunda fikir beyan ettikleri saptandı.

Matematik nasıl ortaya çıktı, ne işe yarar, dünyayı ve evreni anlamaya nasıl yardımcı oluyor gibi konuları Karagöz ve Hacivat'ın tartışmaları eşliğinde anlatmaya çalışan Prof. Dr. Şahin Koçak ve proje ortağı akademisyenler, belirledikleri konuları her biri 25 dakika olarak 13 bölüm çizgi film çektiler.

Hazırlanan çizgi filmler, 5 Ocaktan itibaren her pazartesi önce üniversitenin yayın organı TVA'da, daha sonra da bazı ulusal televizyon kanallarında yayımlanacak.

Dereye Yuvarlanan Öğretmenler Öldü...

Ordu'nun Aybastı ilçesinde görev yapan biri bayan iki öğretmen, geçirdikleri trafik kazasında uçtukları derede boğularak hayatını kaybetti.

Aybastı ilçesine bağlı Pelitözü beldesi ilköğretim okulunda görevli Ender Baştürk (24) ile Çakırlı beldesi ilköğretim okulunda görevli altı yıllık sınıf öğretmeni Suzan Ebru Yılmaz (26), 52 DR 384 plakalı otomobille dün akşam Aybastı'dan Ordu'ya giderken Fatsa'ya bağlı Kulak köyü yakınlarındaki köprüden yolun buzlu olması nedeniyle dereye uçtu. Otomobilde bulunan öğretmenlere Göller Belediyesi işçileri müdahale etti, ancak öğretmenlerden Ender Baştürk boğularak hayatını kaybetti. Sağlık durumu ağır olan

Suzan Ebru Yılmaz ise 112 ambulansı ile kaldırıldığı Fatsa Devlet Hastanesi'nde kurtarılamadı.

GİTTİ KUZUM DİYE AĞLADI

Olayın duyulmasının ardından Fatsa Devlet Hastanesi'ne ilk önce Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Çaya daha sonra Kaymakam Mustafa Selman Yurdaer, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Uzun ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü Akın Aydın geldi. Olayı haber alır almaz köy yolunun kar nedeniyle kapalı olmasına rağmen uzun süre yaya yürüyerek gelen Ender Baştürk'ün babası Şinasi Baştürk ve annesi Fatma Baştürk de hastanede sinir krizleri geçirdi. Baba Şinasi Baştürk, "Gitti kuzum, gitti" diye gözyaşı dökerken, anne

Fatma Baştürk de "Canım oğlum" diye ağıt yaktı.

İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Uzun, yeni yıla talihsiz başladıklarını belirterek, "Eğitim camiamızın başı sağolsun, çok üzgünüz" dedi.