18 Mart 2009 Çarşamba

Okulda Pitbull Dehşeti...

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde başı boş bir pitbull cinsi köpek, okul bahçesinde top oynayan çocuklara saldırdı.

Olay, dün akşam 17.00 sıralarında Bayramiç'teki Milli Zafer İlköğretim Okulu'nun bahçesinde yaşandı. Başı boş gezen bir pitbull, okul bahçesinde top oynayan çocuklara saldırdı. Çocuklar sağa sola kaçışırken, pitbull, 12 yaşındaki Sinan Karaca'nın sol bacağının üst kısmını ısırdı. Çevredeki vatandaşların taş atması üzerine bahçeden ayrılan köpek, kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri tarafından güçlükle yakalanıp bir ağaca bağlandı. Bayramiç Belediyesi Zabıta ekiplerinin bayılttığı pitbull, Camikebir Mahallesi'ndeki köpek barınağına konuldu. Babası Enver Kara tarafından Bayramiç Devlet Hastanesi'ne götürülerek kuduz aşısı yaptırılan Milli Zafer İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Sinan Karaca'nın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, başı boş pitbullun sahibinin arandığı belirtildi.

Engelli Öğrenciyi Darp İddiası...

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde bir kişi, engelli çocuğunun öğretmeni tarafından darp edildiği iddiasıyla savcılığa şikayet dilekçesi verdi.

Alınan bilgiye göre, Hanönü'nde yaşayan Kadir Şenel, Taşköprü'de özel bir rehabilitasyon okulunda eğitim gören zihinsel engelli oğlu Ali'nin 10 gün önce öğretmeni İ.B. tarafından darp edildiğini öne sürdü. Şenel, Taşköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırılan çocuğun, buradan Kastamonu Dr. Münif İslam Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini bildirdi. Baba Kadir Şenel, kaburgalarında çatlak ve bir böbreğinde darbeye bağlı zedelenme olduğu bildirilen çocuğun tedavinin ardından rapor verilerek taburcu edildiğini belirtti. Öğretmen ve okul hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunduğunu belirten Kadir Şenel, ''Zihinsel engelli oğlum konuşamıyor, derdini anlatamıyor. Okuldan bize çocuğu hastaneye götürdüklerini söylediler. Biz de hastaneye gittik. Çocuğumuzu Kastamonu'ya sevk ettiler. Kastamonu'daki doktorlar, çocuğumun kaburgasında çatlak olduğunu, darbe nedeniyle böbreğinde zedelenme meydana geldiğini söylediler. Çocuğa rapor verdiler. Öğretmen ve okul hakkında şikayetçiyiz'' dedi. Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı da olayı incelediklerini, kontrol amacıyla Kastamonu'ya sevk edilen çocuğun, taburcu edildiğini belirtti. Kartlı, Kastamonu'dan gelecek rapora göre konuyu soruşturacaklarını ifade etti.

Disiplin Yönetmeliğinin İptali İstendi...

Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, YÖK Disiplin Yönetmeliğindeki bazı maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a dava açtı.

İşyerinde odasına giderken ıslıkla 'Halimem' türküsünü söyleyince hakkında soruşturma başlatılan Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, YÖK Disiplin Yönetmeliğindeki bazı maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay'a dava açtı.
Prof. Kuruüzüm, disiplin yönetmeliğinin iptalini istedi. Yaklaşık 27 yıldır yürürlükte olan disiplin yönetmeliğinin kanun dışı ve insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Kuruüzüm, "Şimdiye kadar dava açılmamış olması şaşırtıcı. 10 Mart'ta açtığım dava, yönetmeliğin iptaline ilişkin açılan ilk dava. Daha önce yüzlerce öğretim görevlisi bu yönetmelik sebebiyle cezalandırıldı. Ama seslerini çıkarmadılar. Neden? Çünkü, başlarında ceberrut bir yönetmelik var" dedi. Bu yönetmelik uyarınca ceza aldığı için yargıya gittiğini belirten Kuruüzüm, "Yüzde yüz kazanacağımı düşünüyorum. Çünkü yönetmelik, açık seçik olarak yasaya aykırı" diye konuştu. Hakkında iki kınama ve bir de maaş kesme cezası bulunan Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, cezaların iptali için de harekete geçti. Kuruüzüm'ün bu davası da halen Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde devam ediyor. Kuruüzüm, üstüne basa basa, "Ceza verirlerse yargıya koşacağım" diyor.

2,5 Yılda Mezun Olunabilecek...

Milli Eğitim Bakanlığı Açıköğretim Lisesi Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 17 yaşını dolduranların 4 yıl yerine 2.5 yılda açıköğretim liselerinden mezun olmasına olanak tanındı.

Milli Eğitim Bakanlığı Açıköğretim Lisesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik ile bir yıl içerisinde öğrencilerin üç dönemlik ders alabilmesine olanak tanındı. Yapılan değişiklik ile 8 dönemden oluşan açıköğretim liselerinde 17 yaşını doldurmayan öğrenciler bir öğretim yılı içinde en fazla iki dönem, 17 yaşını dolduran öğrenciler ise üç dönemi birden okuyabilecekler. On yedi yaşını bitirmeden önce bir öğretim yılında iki dönem sınavlara katılan öğrenciler, on yedi yaşını bitirdikten sonra bir öğretim yılında üç dönemlik sınav hakkından da yararlanmaya başlayacaklar. Mezun olmak için dönemlere göre haftalık ders çizelgesinde belirtilen mezuniyet için yeterli krediyi alanlar mezun olabilecekler. Ortaöğretim kurumlarının ya da bunlara denk yurt dışındaki öğretim kurumlarının ara sınıflarından ayrılarak tasdikname veya öğrenim belgesi ile liseye kayıt yaptıranların, tasdikname veya öğrenim belgesinin düzenlenme tarihinden önce öğrenim gördükleri her öğretim yıl, iki dönem olarak değerlendirilecek. Öğrencilik süresi on iki dönemi aşanlar, öğrenim görme hakkını kullanmaya devam edebilecekler ancak, öğrencilik haklarından yararlanamayacaklar. Daha önce lise müdürlükleri tarafından yapılan açıköğretim liseleri sınavlarının merkezi sistemle yapılmasına yönelik değişiklik de; söz konusu yönetmelik değişikliği ile hayata geçti.

Yabancı Dil Sınavlarında Değişiklik...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yabancı dil sınavlarını, TOEFL sınavı gibi bilgisayarla ve çok boyutlu yapacaklarını bildirdi.

Yarımağan, ÖSYM il sınav yöneticileriyle toplantı yapmak için geldiği Çanakkale'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak 4-5 türde yabancı dil sınavı yaptıklarını söyledi. Yabancı dil sınavlarının halen sadece okuma ve anlama düzeyinde yapıldığını bildiren Yarımağan, "Yabancı dil sınavları üzerinde çalıştığımız yeni bir projemiz var. Yabancı dil sınavlarını, 2010 yılından sonra TOEFL sınavları gibi bilgisayarla ve çok boyutlu yapacağız" dedi. Bu sınavlarda bugüne kadar okuduğunu anlama soruları sorulduğunu, ancak dinlediğini anlama konusunda hiç soru soramadıklarını ifade eden Yarımağan, şunları söyledi: "Bu sınavlarda konuşma ve yazma soruları hiç soramıyoruz. Oysa yabancı dil bilgisinin 4 boyutu var. O boyutlarda da değerlendirme yapılacak. Yeni sistemde, aday bilgisayarın başına oturacak, orada ona bazı sorular kulaklıktan sesli olarak gelecek. Farklı soru türleri olabilecek. Adaylar, bazı soruların cevaplarını konuşarak verecek. Hatta bir paragraflık metin yazması istenecek." Yeni sistem sayesinde, adayların uluslararası düzeyde dil bilgisinin ölçülebileceğine işaret eden Yarımağan, "Örneğin, Genelkurmay Başkanlığı, NATO görevi için yurt dışına gidecek görevlilerini, KPDS sınavına göre seçer. Son zamanlarda birtakım sorunlar yaşamaya başlamışlar. Burada çok yüksek puan aldığı için yurt dışına görevlendirilen adayların bazıları yabancı dil konuşamıyormuş. Konuşamayınca tabi görev de yapamıyor" dedi. Yeni sistem üzerinde 2 yıldan bu yana çalıştıklarını ifade eden Yarımağan, sınavları yapacakları binalar satın aldıklarını açıkladı. Yarımağan, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını (ÜDS) ise sadece okuma ve anlama düzeyinde yapmayı sürdüreceklerini bildirdi. KPSS'nin Türkiye'ye özgü bir sınav olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Yarımağan, şöyle konuştu: "Çünkü Türkiye'de yandaşlık var. Yetkiyi kurumlara bırakırsanız, seçme işlemleri objektif bir şekilde yapılamaz. Bunu engellemek için KPSS diye bir sınav yapıyoruz. Bu dünyada yaygın olan bir yöntem değil. İlerleyen yıllarda ÖSS olur yine, ama bu kapsamda olur mu onu bilemem. Çünkü tüm dünya ülkelerine bakarsanız, birçok yere sınavsız giriliyor. Türkiye'de de gelecekte öyle olacaktır. Ama her yere sınavsız girilmez. Örneğin tıp fakültelerine rağbet çoksa oraya sınavla girilir. ÖSYM olarak 36 sınav yapıyoruz. Bana göre gelecekte bu sınavların bir kısmı yavaş yavaş kalkabilir. KPSS 10 yıl sonra yapılmayabilir." Yarımağan, "Adeta bir sınav ülkesi olduk. Ama kalkmayacak tek sınav var o da yabancı dil sınavıdır. AB ile ilgili ilişkilerimiz nedeniyle yabancı dil sınavlarına ihtiyaç giderek artacaktır. Özel sektöre de eleman alınırken dil bilgisi ön plana çıkacaktır. Onun için dil sınavlarını ağırlıklı olarak ele alıyoruz" dedi.