27 Kasım 2008 Perşembe

Öğretmen Hayatlarını Değiştirdi...

Van'da bir köydeki ilköğretim okulunda yaşları 6 ile 10 arasında değişen 12 kız öğrencinin kurduğu “Gitarın Sultanları” isimli koro büyük ilgi görüyor.

Özalp ilçesine bağlı Yukarı Dönerdere Köyü İlköğretim Okulu 1,2 ve 3'üncü sınıfta okuyan öğrencilerin sosyal yaşamı, köye 1 yıl önce Özgür Cam öğretmenin atanmasıyla değişti.

Öğretmenlerinin boş zamanlarında gitar çaldığını gören bazı kız öğrenciler, kendilerinin de gitar çalmak istediklerini öğretmenlerine iletti. Bunun üzerine öğretmen Özgür Cam, bu öğrencilere kendi imkanlarıyla gitar aldı. Diğer kız öğrenciler de gitar çalmak istemeleri üzerine ailelerine baskı kurdurarak kendilerine gitar aldırdı. Öğretmen Cam, bunun üzerine öğrencilerini boş zamanlarında okulda toplayarak gitar öğretmeye başladı.

Yaklaşık 6 aylık bir zamanın ardından öğrenciler iyi derecede gitar çalmaya başlarken, oluşturdukları bu koroya “Vanlı Gitarın Sultanları” ismini verdiler.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE KONSER VERECEKLER

Koronun oluşmasında büyük katkıları bulunan öğretmen Özgür Cam, Yukarı Dönerdere köyünde 1 yıldır öğretmenlik yaptığını belirtti.

Okulda boş zamanlarında gitar çaldığını belirten Cam, şunları söyledi:

“Bir müddet sonra özellikle kız öğrencilerin gitara ilgi duyduğunu gördüm. İstekte bulunan birkaç öğrencime gitar temin ettim. Daha sonra bazı öğrencilerin gitar çalmasıyla birlikte diğer öğrenciler de ailelerine gitar aldırdı. Ve şimdi 12 kişilik bir koro oluşturduk. Yakın bir zamanda Halk Eğitim Merkezinde ilk konserimizi vereceğiz”

EN KÜÇÜK GİTARCI 6 YAŞINDA

Koroyu oluşturan öğrencilerin en küçüğü ilköğretim birinci sınıfa, en büyüğü ise 3. sınıfa gidiyor.

1. sınıfta okuyan 6 yaşındaki Sanem Iskaloğlu, gitar çalmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “Öğretmenimiz sayesinde boş zamanlarımızı iyi değerlendiriyoruz. Canımız sıkılmıyor. En güzel oyunumuz oldu, televizyonda dinlediğimiz şarkıları biz de çalıyoruz” dedi.

3. sınıf öğrencisi Zeynep Erol da gitar çalmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirterek, öğretmenlerinin kendilerine gitar çalmayı öğretmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Erol, evde de anne ve babasına boş zamanlarında gitar çaldığını da söyledi.

TEK SORUN ERKEK ÖĞRENCİLER

Gitarın Sultanları için tek sorun ise sınıflarında bulunan 2 erkek öğrenci. Bu öğrenciler arkadaşları ve öğretmenleri çok istediği halde kızlardan oluşan koronun içinde yer almıyor.

Koroya neden katılmadıklarını da söylemeyen erkek öğrenciler, şimdilik Gitarın Sultanları'nı dinlemekle yetiniyor.

Kürtçe Ve Ermenice Açılımı...

DTP'li Özçelik'in üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için kanun teklifi vermesinden sonra başlayan tartışmalara YÖK de katıldı.

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için kanun teklifi vermesi ve Hakkári Üniversitesi'nin Oxford'lu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli'nin, "Üniversitemde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasını isterim" sözleri tartışma başlattı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, "Teklif gelirse değerlendiririz" sözleriyle tartışmaya katıldı. Belenli, üniversitesinde Kürtçe öğrenimi için bölüm açılmasında sakınca görmediğini, ancak bu konuda YÖK'e başvuru yapma konusunda senatonun karar alması gerektiğini bildirdi.

Ermenice atağı

Bu arada Ermenistan ile Türkiye arasında başlayan sıcak ilişkilere, YÖK'ten de destek geldi. YÖK, Trakya Üniversitesi'nin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Ermenice Anabilim Dalı kurulmasına ve Ermenice Lisans programı açılmasına onay verdi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak olan bölümün kontenjanı 20 öğrenci olarak belirlendi. Ermenice Bölümü bünyesinde barındıracak olan Yabancı Diller Yüksekokulu'nun Müdürü Doç. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Rektör Prof. Dr. Enver Duran'ın yoğun çabaları ile Ermenice bölüm açılmasına karar verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "AB dil politikası çerçevesinde daha önce Balkan Dilleri Bölümü kurmuştuk. Biz 'Önce Komşunun Dilini Öğren' sloganıyla hareket ediyoruz. Barışçıl ve anlaşılabilir ilişkiler kurmak en büyük amacımız. Bununla bağlantılı olarak da Ermenice'yle devam edelim dedik. İleride arşivler açılırsa bizden de, akademisyenler ve Ermenice bilen insanlar olsun istedik."

Öğretmene Dayak Soruşturması...

Ders sırasında gürültü yapan iki öğrenciyi dövdüğü iddia edilen öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı...

TEKİRDAĞ Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni A.Ü.'nün ders sırasında gürültü yapan öğrenciler 15 yaşındaki O.E. ve aynı yaştaki H.T.K.'yı tokatladıktan sonra tekme attığı iddia edildi.

Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Yurdu'nda yatılı olarak kalan O.E., olayı hafta sonu izine gittiği zaman Edirne'de oturan babasına anlattı. Oğlunun öğretmen tarafından dövüldüğünü öne süren baba, Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe vererek suç duyurusunda bulundu. Şikáyetin ardından savcılık olayla ilgili adli, Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlattı.

Müdürü Olan Okula Atama Yapıldı...

Osmaniye Düziçi Halk Eğitim Merkezi’nin kadrolu müdürü bulunurken, Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü emri ile Merkez’e bir de vekil müdür atandı.

Yaptığı hatayı fark eden İl Milli Eğitim Müdürlüğü, atamayı sonradan geri çekti.

Osmaniye İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bayram Kaymak, İl Milli Eğitim Müdür Vekili statüsü ile 8 Ekim 2008 tarihinde, Düziçi Halk Eğitim Merkezi'nde Kadrolu Müdür Cemil Ceyhan görev yaparken, aynı okulda görevli öğretmen Gülşen Günay'ın Müdür Vekili olarak Merkez'e atanmasını isteğini uygun görerek atamasını yapıyor. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kaymak, 8 Ekim tarihli görevlendirme yazısında Günay'ın 5 Eylül 2008 tarihinde kurumda vekil olarak atanmak istediğini ve bu isteğinin uygun görüldüğünü bildirerek, “Adı geçenin belirtilen kurumda Müdür Vekili olarak görevlendirilmesi Müdürlüğümüzce uygun görülmektedir” dedi.

-ATAMA GERİ ÇEKİLDİ-

Söz konusu yazı Valiliğe gönderilirken, Osmaniye Vali Yardımcısı Hayretin Çiftçi ve Vali Zübeyir Kemelek, atamayı uygun bularak, söz konusu merkeze Gülen Günay'ın atanmasının yapılmasını istedi. Atamanın yapılmasının ardından gelen şikayet üzerine okulda kadrolu müdür olduğunu öğrenen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, atamayı geri çekti.

Belediyeler Artık Burs Veremez...

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine aldığı burs kararı Meclis'te tartışmalara yol açtı...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bundan sonra belediyeler öğrencilere burs veremez." dedi.

Çelik, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın gündem dışı konuşmasını cevaplarken mahkemenin kararına atıf yaptı. Buna CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'dan sert tepki geldi. Anadol, 'CHP'nin başvurusu üzerine belediyelerin üniversite öğrencilerine burs verme yetkisi iptal edildi' şeklindeki algının doğru olmadığını savundu. Anadol, "Gerçek şudur, 2004'te çıkan yasayla üniversitelerin burs verme yetkisi elinden alınmıştır ve yetki belediyelere verilmiştir. Kömür dağıttığınız gibi burs dağıtmaya teşebbüs ettiniz. Bu teşebbüs iptal oldu." dedi. Bunun üzerine tekrar söz alan Çelik, üniversitelerin burs vermelerinin yasaklanmadığını, sistemin disipline edildiğini belirtti. Çelik, "Üniversiteler, hallerinden memnun. O kanun çıkmadan önce 1 burs veriyorlarsa, şu anda bu 6 katına çıktı." ifadesini kullandı. Çelik, mahkemenin burs kararıyla ilgili de şunları kaydetti: "Belediye, burs vermek istediği öğrencilerin listesini üniversiteler gibi bize gönderir. Parasını da bize aktarırlar. Biz de gençlere burslarını veririz. Bu açıklamamdan sonra birçok belediye başkanı beni aradı ve 'Sayın bakan buna engel var' dedi. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı çıktıktan sonra iktidarı ve muhalefetiyle oturup değerlendireceğiz. Bu kararla CHP, DTP, MHP ve AK Partili be- lediyelerin verdiği burslar iptal edilmiştir. Bundan sonra belediyeler öğrencilere burs veremez."