Kürtçe Ve Ermenice Açılımı... - Eğitim Haberleri

27 Kasım 2008 Perşembe

Kürtçe Ve Ermenice Açılımı...

DTP'li Özçelik'in üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için kanun teklifi vermesinden sonra başlayan tartışmalara YÖK de katıldı.

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için kanun teklifi vermesi ve Hakkári Üniversitesi'nin Oxford'lu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli'nin, "Üniversitemde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasını isterim" sözleri tartışma başlattı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, "Teklif gelirse değerlendiririz" sözleriyle tartışmaya katıldı. Belenli, üniversitesinde Kürtçe öğrenimi için bölüm açılmasında sakınca görmediğini, ancak bu konuda YÖK'e başvuru yapma konusunda senatonun karar alması gerektiğini bildirdi.

Ermenice atağı

Bu arada Ermenistan ile Türkiye arasında başlayan sıcak ilişkilere, YÖK'ten de destek geldi. YÖK, Trakya Üniversitesi'nin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Ermenice Anabilim Dalı kurulmasına ve Ermenice Lisans programı açılmasına onay verdi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak olan bölümün kontenjanı 20 öğrenci olarak belirlendi. Ermenice Bölümü bünyesinde barındıracak olan Yabancı Diller Yüksekokulu'nun Müdürü Doç. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Rektör Prof. Dr. Enver Duran'ın yoğun çabaları ile Ermenice bölüm açılmasına karar verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "AB dil politikası çerçevesinde daha önce Balkan Dilleri Bölümü kurmuştuk. Biz 'Önce Komşunun Dilini Öğren' sloganıyla hareket ediyoruz. Barışçıl ve anlaşılabilir ilişkiler kurmak en büyük amacımız. Bununla bağlantılı olarak da Ermenice'yle devam edelim dedik. İleride arşivler açılırsa bizden de, akademisyenler ve Ermenice bilen insanlar olsun istedik."

Hiç yorum yok: