Maraş'lı Öğrenciler Maraş Otu Bağımlısı Çıktı... - Eğitim Haberleri

22 Mart 2010 Pazartesi

Maraş'lı Öğrenciler Maraş Otu Bağımlısı Çıktı...

Maraş otunun lise öğrencileri arasında kullanma alışkanlığı ile ilgili yapılan araştırma korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Buna göre, araştırmaya katılan 496 öğrenciden 127'sinin Maraş otunu sigaradan daha tehlikeli görmemesi dikkat çekti. Araştırmaya katılan ve Maraş otunu daha önce deneyen 155 öğrenciden 100'ünün halen kullanıcı olması da göze çarpan bir diğer sonuç oldu.

Kahramanmaraş Türkoğlu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Adem Sarıkaya ve Ö. Faruk Ceyhan, öğretmenleri İlbey Dölek'in danışmanlığında, lise öğrencilerinin Maraş otu kullanım alışkanlığını araştırdı. Araştırma, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması sonucunda da sergilenmeye değer görüldü. Maraş otunun kullanımına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koyan araştırmaya 496 öğrenci katıldı. 100'ü halen Maraş otu kullanıcısı olan öğrencilerin 58'inin her gün, 22'sinin bazen, 20'sinin de sigara olmadığında ot kullandığı tespit edildi. Araştırmaya katılan öğrencilerin 373'ünün arkadaşları arasında ot kullanıcısı olduğu öğrenilirken, 138'inin de ailesinde kullanıcı olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, Maraş otunu sigaradan daha tehlikeli görmeyen öğrencilerin sayısının 127 olması da dikkat çekti. Maraş otunu deneyen 155 öğrenciden 100'ünün kullanmaya devam etmesi de dikkat çeken bir diğer sonuç oldu. Maraş otunun insan sağlığı açısından tehlike arz ettiğini söyleyen Danışman Öğretmen İlbey Dölek, "Maraş otu liseli gençlerde özellikle erkekler arasında yaygınlık kazanıyor. Bu gençlere, hatta ilköğretim öğrencilerine, bunun olumsuz etkileri sağlık çalışanları ile eğitimciler tarafından konferans ve seminerlerle anlatılmalıdır." dedi. Yaptıkları araştırmanın sonuçlarının bir kitapçık haline getirilerek, öğrencilerin ve öğretmenlerin dikkatinin bu konuya çekilmesi gerektiğinin altını çizen Dölek, "Okullara, hastanelere ve şehrin değişik yerlerine 'Maraş otu sağlığa zararlıdır.' uyarılarını içeren yazılar ve afişler asılarak öğrenciler ve halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Otun paketlerinde de sağlığa zararlı olduğu uyarısı yapılmalı. Otun kullanımı okullarda ve kapalı diğer alanlarda yasaklanmalı." diye konuştu. Dükkân camları ve seyyar satıcılardaki 'iyi ot', 'keskin ot' ve 'fil deviren ot' gibi gençlerin dikkatini çeken ve merak uyandıran yazıların kaldırılması gerektiğine de vurgu yapan Dölek, satış fiyatlarının artırılıp, 18 yaşından küçüklere de satışın yasaklanmasının doğru olacağını belirtti. Maraş Otu Nedir? Güneydoğu Anadolu bölgesinde 'Maraş otu' adı verilen tütün yaprağından elde edilen bir toz, sigara yerine bazen de sigara ile birlikte yaygın olarak kullanılıyor. Bu toz Nicotiana Rustica Linn isimli, bir çeşit tütün olan ve halk arasında 'deli tütün' olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde ediliyor.
Maraş Otunun Zararları
'Meşe külü' ve 'deli tütün' olarak tabir edilen yabani özel cins tütünün su ile karıştırılmasından elde edilen ve birçok yere Kahramanmaraş'tan satın alınarak götürülen Maraş otunun, özellikle Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Adana, Mersin gibi illerde de tiryakileri bulunuyor. Bu arada, başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ise; uyuşturucu bağımlıları esrar ve eroin gibi maddeleri bulamadıkları zaman çok daha ucuza satın alınabilen Maraş ağız otunu kullanarak uyuşmaya çalışıyorlar. Sade veya sigara kağıdına sarılarak alt ön dudak ve dişler arasında yerleştirilerek kullanılan ve 10 ila 25 dakika arasında bekletilince çeneyi uyuşturan otun sigara gibi tiryakiliği olduğu gözlerden kaçmıyor. (Cihan)

Hiç yorum yok: