Başbakan'ın Gündemi Üniversiteler... - Eğitim Haberleri

12 Eylül 2008 Cuma

Başbakan'ın Gündemi Üniversiteler...

Başbakan Erdoğan: "Üniversitelerimizin dünya ile rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bütün üniversitelerimizin dünya ile rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni eğitim ve öğretim yılının, tüm üniversite camiasına hayırlı olması diledi.

"Türkiye'de özellikle bir şeyin farklı yorumlandığı" anlatan Erdoğan, İTÜ'nün, Türkiye'ye cumhurbaşkanları, başbakanlar, çok sayıda siyaset adamı, teknokrat ve bürokrat yetiştirmiş olan bir üniversite, bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin yönetiminde hep 3 okulun mülkiye, harbiye ve tıbbiyenin etkili olduğunun söylendiğini, bunun hep böyle yorumlandığını anlatarak, "Ancak İTÜ'nün bu 3 okulu da gölgede bırakarak, oldukça mütevazı ve sessiz bir şekilde Türkiye'nin rotasını belirleyen devlet adamları yetiştirdiğini geçmişten bugüne biliyoruz ve görüyoruz" diye konuştu.

Geçen hafta ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında eğitim ve öğretim yılının başladığını hatırlatan Erdoğan, bu vesilesiyle de daha önce Gaziantep'te ifade ettiği gibi eğitim noktasında hükümet olarak asla ve asla mazeret ve sloganların arkasına sığınmadıklarını, tam tersine somut ve tarihi reformları imkanlar ölçüsünde kademe kademe hayata geçirdiklerini belirtti.

Milli eğitim bütçesi

Erdoğan, üniversite sıralarında olduğu dönemde bunun ötesinde hep "Eğitime bütçe" sloganının üniversite kantinlerinde, kampüslerde, bahçelerde, amfilerde ve koridorlarda yapılan her eylemde kullanıldığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi 7,5 milyar YTL seviyesindeydi. 2007 yılı itibariyle bunu 23 milyar YTL'ye yükselttik. Yani tam yüzde 207 oranında artış sağladık. Bundan daha da önemlisi eğitime ayırdığımız pay, tarihinde ilk kez bu dönemde bütçe kademleri arasında ilk sırada yer aldı ve almaya devam ediyor. Eğitim altyapısını yeni baştan ele aldık. Farklı bir anlayışla, farklı bir yaklaşımla Türkiye'nin genelini kapsayacak eğitimde fırsat eşitliğine zemin hazırlayacak bir reform programını uygulamaya koyduk. Bunu da başarıyla sürdürüyoruz."

Her ilde bir üniversite



Türkiye genelinde, son 6 yıl içinde, vakıf ve kamu olmak üzere toplam 53 yeni üniversite kurduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bugün artık her ilde bir üniversitenin kurumsal bazda henüz oluşmamış olsa bile yasal olarak kurulmuş vaziyette olduğunu ve şu anda da süratle kurumsal hale getirildiğini bildirdi.

Erdoğan, bunu eleştirenler olduğunu ifade ederek, "Üniversite sayısı çok dediler, altyapı yok, öğretim elemanı yok dediler. Haklı olabilirler fakat bizim süratle mesafe almaya ihtiyacımız var" dedi.

ABD'deki üniversite sayısının 4 bin 182, Türkiye ile aşağı yukarı aynı nüfusa sahip olan İngiltere'deki üniversite sayısının 114 olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'de ise bu sayının henüz öğrenci alacak durumda olmayan yeni 53 üniversite ile 130'a yükseldiğini kaydetti.

Üniversite öğrencilerinin yurt genelinde barınma ve yurt ihtiyaçlarını karşılama noktasında tarihi adımlar attıklarını ve atmaya devam ettiklerini anlatan Erdoğan, 2002 yılında üniversite öğrencilerine ödenen burs ve kredi miktarını 45 YTL'den bugün 160 YTL'ye çıkardıklarını ve bunun aylık olarak ödendiğini söyledi.

Erdoğan, yüksek lisans ve master öğrencilerinin aldıkları kredinin de 90 YTL'den 320 YTL'ye, doktora öğrencilerinin aldıkları kredi miktarını da 135 YTL'den 480 YTL'ye yükselttiklerini dile getirerek, 2008 yılında ilk kez ÖSS'de ilk 100'e giren öğrenciler ile amatör ve milli sporcu olan öğrencilere 480 YTL burs vermeye başladıklarını belirtti.

Yurt sorunu



Burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısının da 451 bin 550'den 762 bin 565'e yükseldiğini ifade eden Erdoğan, yurtlar konusunda da önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak bu konuda arzu edilen noktada olunmadığını söyledi.

Erdoğan, yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayarak, 2002 yılında 193 yüksek öğrenim yurdu bulunduğunu, bunların kapasitesinin 188 bin 187 olduğunu, bugün ise 228 bin yurt bulunduğunu ve bunların kapasitesinin 205 bin 847 olduğunu bildirdi.

Altyapı sorunlarını halletme konusunda da kararlı olduklarını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öğretim elemanı konusunda gerçekten bir açık var ama önce hedefleri büyük tutmak zorundayız. Eğer bu hedefleri büyük tutmazsak, neticeye de ulaşmamız mümkün değil. Küçük hedefleri olanların aldığı netice de kesinlikle yok olmaktan başka bir şey değildir. Bütün üniversitelerimizin dünyayla rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Hiç yorum yok: