İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: “Din dersleri zorunlu olmalı ancak Hanefi Mezhebi’nin yanında Alevilik de öğretilmeli." - Eğitim Haberleri

11 Mart 2008 Salı

İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: “Din dersleri zorunlu olmalı ancak Hanefi Mezhebi’nin yanında Alevilik de öğretilmeli."

Prof. Dr. Beyaz, “Din dersleri zorunlu olmalı ancak Hanefi Mezhebi'nin yanında Alevilik de öğretilmeli. Din dersi, din bilgisi doğru öğretilmeli ki gençlerimiz sapkın tarikatların pençesinden kurtulsunlar” dedi.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı'nın din dersine yönelik yargı kararını eleştiren açıklamalarını okuduğunda üzüldüğünü belirterek, “Burada bir yanlış anlaşılma var. Danıştay kararında din dersleri zorunlu olmasın denilmiyor. Bu içerikle hukuka aykırı olduğu belirtiliyor. İçerik değiştirilmeli” dedi. Prof. Dr. Beyaz, Danıştay'ın görüşüne katıldığını söyleyerek, Türkiye'deki din dersi müfredatının Hanefi Mezhebi'ne bağlı bir anlayış içinde anlatıldığını ve Alevi çocuklara da Sünni Hanefi din okutulduğunu ifade etti.

ALEVİLİK İNANCI DA MÜFREDAT İÇİNDE OLMALI, OKUTULMALI

Din dersi zorunlu olmasın demenin son derece sakıncalı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Beyaz, “Asıl önemli olan bugün çok sayıda üniversite bitirmiş gençlerimiz son derece sapkın tarikatların pençesinde kıvranıyorlar. Siz gençlerinize, çocuklarınıza doğru din dersini öğretmez, doğru bilgileri vermezseniz çocuklarımızı tarikatların oyuncağı haline getirirsiniz” dedi. Sünnilerin de Alevilerin de inancının müfredat içinde yer alarak doğru bir biçimde öğretilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Beyaz, “Din dersi zorunlu olmasın demek doğru bir yaklaşım değildir ve son derece sakıncalıdır. Din dersleri zorunlu olmalı, ama içeriği Alevileri de kapsamalı” dedi.

DOĞRU DİN BİLGİSİ MİSYONERLİK FAALİYETLERİNİ DE ENGELLER

Prof. Dr. Beyaz din dersleri içinde Hristiyanlık, Yahudilik gibi başka dinlerin de öğretilmesi gerektiğini ifade ederek “Çünkü yaygın hale gelen misyonerlik faaliyetlerine karşı çocuklarımızı gençlerimizi korumamız gerekiyor. Din dersinde Türk örf adetlerine, milli değerlere aykırı olan unsurlar da ayırt edilerek öğretilmeli. Hristiyanlık'ın, Yahudilik'in sakıncaları gösterilmeli ve gençlerimiz misyonerlik faaliyetlerine karşı bilinçlendirilmeli” diye konuştu.

Hiç yorum yok: