'Bos Kontenjan' Tercihleri... - Eğitim Haberleri

14 Temmuz 2008 Pazartesi

'Bos Kontenjan' Tercihleri...

Tercihinde yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece aday öğrencilerin tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulama..

Milli Eğitim Bakanlığı'nın boş kalan kontenjanları doldurmak için bir defada 20 tercih uygulamasına geçmesi gibi tercihte yükselme de aynı amacı taşıyan bir işlem olarak gündeme geldi. Tercihinde yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulama. Tercihte yükselme talebi yapabilmek için adayın 24-25 Ağustos arasında başvurusunu yaptığı okul müdürlüğünde bu işlemi yapması gerekiyor. Eğer tercihinde yükselme sonrası aynı okula yerleşme hakkı kazanırsa aday kesin kayıt işlemlerini yeniden yaptırmak zorunda. OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinden herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan ve süresi içinde tercihte bulunan adaylardan I. yerleştirmeye başvurduğu halde II. yerleştirmeye başvurmayan tüm adaylar ile II. yerleştirme işlemi sonucuna göre bir okula kayıt yaptıran veya yerleşemeyen adaylar tercihte yükselme isteyebilir. Bakanlık tercihte yükselme uygulamasının nasıl yapılacağına ilişkin soruları şöyle yanıtlıyor:

* Neden böyle bir uygulama yapılıyor? Adayın kayıt yaptırdığı tercihini korumak koşuluyla, üst tercihlerinden birine yükselmesine fırsat vermek ve kontenjanlarda oluşabilecek boşlukları doldurmak için.

* Tercihinde yükselme işlemine kimler talepte bulunamaz? İkinci yerleştirme sonucuna göre kayıt hakkı kazanıp kaydını yaptırmayan adaylar ile kaydını geri alan adaylar başvuru talebinde bulunamaz.

* İkinci yerleştirmeye başvuru yapmayan aday tercihinde yükselme için talepte bulunabilir mi? Evet, tercihinde yükselme işlemi için talepte bulunabilir.

* Yükselme işlemi isteyen aday kesin kayıt yaptırmış adayın yerini değiştirebilir mi? Birinci veya ikinci yerleştirme sonucuna göre bir okula kesin kayıt yaptıran aday, tercihinde yükselme işlemine talepte bulunmasına bakılmaksızın ikinci yerleştirme sonucuna göre bir okula kesin kayıt yaptıran adaydan daha yüksek puana sahip olsa bile bu adayın kayıt yaptırdığı okulun altındaki tercihine düşmesine sebep olmaz

* Yükselme işlemi sonucu üst tercihine yerleşemeyen aday hakkını kaybeder mi? Birinci ve ikinci yerleştirmeden sonra kayıt hakkı kazanarak kesin kayıt yaptıran aday, tercihinde yükselme işlemine başvurması halinde üst tercihlerinden birine yerleşemese bile yerini koruyacaktır.

* Yükselme işlemi için başvuru yapmayan aday kendisinden daha yüksek puan alan aday karşısında alt sıraya düşer mi? Hayır, ikinci yerleştirme sonucuna göre kesin kayıt yaptıran aday yerini korur. Özel Fen Liseleri, Özel Meslek Liseleri, Anadolu Lisesi Programı Uygulayan ve sınavla öğrenci alan Özel Öğretim Kurumları, Özel Anadolu Meslek Liseleri ikinci yerleştirme ve tercih yükseltmeye dahil olmayacak.

Hiç yorum yok: