Açıköğretim ilköğretim okulları uygulaması 1998-1999 eğitim döneminde başlarken, 10 yılda 197 bin 848 kişi bu okullardan mezun oldu... - Eğitim Haberleri

19 Haziran 2008 Perşembe

Açıköğretim ilköğretim okulları uygulaması 1998-1999 eğitim döneminde başlarken, 10 yılda 197 bin 848 kişi bu okullardan mezun oldu...

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek.SBS’ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin gireceği SBS, 21-22 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan SBS'ye 1 milyon 982 bin 347 aday girecek.
OKS'nin yerine getirilen ve bu yıl ilk defa uygulanacak olan SBS, 544 merkezde toplam 6 bin 771 bina, 114 bin 692 salonda yapılacak. İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin 21 Haziran'da, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 22 Haziran'da gireceği sınavlar, saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil derslerinden sorular yöneltilecek. 6. sınıf öğrencileri yöneltilecek 80 soruyu 90 dakikada, 7. sınıf öğrencileri ise 90 soruyu 100 dakikada yanıtlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okumayan öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler sorusu yöneltilecek.
Sınava, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinden toplam 991 bin 573 aday, ilköğretim 7'nci sınıf öğrencilerinden ise 990 bin 774 aday olmak üzere toplam 1 milyon 982 bin 347 aday girecek. Sınava, 11 bin 938 engelli aday da katılacak.

-SBS İLE ÜÇ YILLIK PERFORMANS ÖLÇÜLECEK-

SBS öğrencinin son üç yıldaki performansını ölçüyor. Üç yılın sonunda sınavdan alacağı toplam puana göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl sınava giren öğrencilerin puanlarının açıklanacağını, ancak öğrencinin ülke ve il genelindeki başarı sıralaması ile ilgili bilgi verilmeyeceğini bildirdi. MEB, tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde ise 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor. Sınav sonuç belgesinde sorulara verilen yanıtlar, yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı yer alacak. SBS'de Sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 10 günde, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurularak itiraz edilebilecek.

-SBS'DE SORU SAYILARI OKS'DEN FARKLI OLACAK-

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de sınava katılacaklar. SBS'de öğrencinin aldığı en yüksek puan değerlendirmeye alınacak. OKS'de her dersin soru sayısı eşitti. SBS'de ise her dersin soru sayısı farklı olacak. Her dersin sınıf bazında haftalık ders saatine göre SBS'de sınav soru sayısı belirlendiği için sınav soru sayısı SBS'de farklı olacak. Türkçe dersi tüm sınıflarda en fazla saati olan ders olduğu için SBS'de en fazla soru sayısı Türkçe dersinden çıkacak.
Öğrenciler sınav giriş belgelerini fotoğraflı olmak şartıyla okullarından alabilecekler. Adayların sınav salonuna gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını getirmeleri gerekiyor.

Hiç yorum yok: