Rimbaud'un 138 Yıllık Eseri Bulundu... - Eğitim Haberleri

22 Mayıs 2008 Perşembe

Rimbaud'un 138 Yıllık Eseri Bulundu...

Fransız şair Arthur Rimbaud'nun (1854-1891), 16 yaşında kaleme aldığı ve eski bir gazetede 138 yıl önce yayımlanan nesir bulundu.

Sahaf François Quinart, "Bismarck'ın Düşü" başlıklı 50 satırlık nesirin, ülkenin kuzeydoğusundaki Charleville-Mezieres'de "Le Progres des Ardennes" gazetesinin 25 Kasım 1870 tarihli sayısında Jean Baudry imzasıyla yayımlandığını söyledi.
Rimbaud'nun doğduğu kentte Arches-Libris'in sahibi olan sahaf, "Jean Baudry" adının uzmanlarca Rimbaud'nun kullandığı takma adlardan biri olarak kabul edildiğini belirtirken, 2 yıl önce yaşlı bir kadından eski kitap ve gazeteler satın aldığını ve bu eski gazeteler arasında "Le Progres des Ardennes" gazetesinin 4 sayısının bulunduğunu aktardı.
Rimbaud ile ilgilenenlerin, şairin bu gazetede çalıştığını bildiğini belirten sahaf, bu gazetelerin sayfalarında şairin "Le Dormeur du Val" şiirini aradığını, bulamayınca da gazeteleri naylonlayıp vitrine koyduğunu anlattı.
Aynı zamanda fuar da düzenleyen sahaf, binlerce insanın bu gazeteleri gördüğünü, ancak kimsenin ilgilenmediğini, ta ki geçen nisanda, Rimbaud hakkında bir film çeken genç sinemacı Patrick Taliercio'nun bu gazetelerden bazılarını satın aldığını, 2 gün sonra da gelip Rimbaud'nun yazısını kendisine gösterdiğini söyledi.
Rimbaud uzmanı Jean-Jacques Lefrere de LE Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, yazının şaire ait olduğunu doğruladı.

Hiç yorum yok: