Liselerde Pansiyon Sıkıntısı... - Eğitim Haberleri

3 Kasım 2008 Pazartesi

Liselerde Pansiyon Sıkıntısı...

Muş'un Malazgirt ilçesinde 1 olan lise sayısı 2 yıl içinde 6'ya çıkınca, pansiyon sıkıntısı yaşanmaya başladı.

İki yıl öncesine kadar sadece 30 liselinin bulunduğu ilçede, yeni yapılan okullarla bu sayı bin 378'e yükseldi. Çevre köy ve beldelerden gelen yatılı öğrenciler yatacak yer bulamayınca sınıflar koğuşa çevrildi. Mevcut sıkışıklık en fazla, kapısı dahi olmayan tuvaletlerde yaşandı.

2006 yılına kadar 30 öğrencili bir lisenin bulunduğu Malazgirt'e iki yıl içerisinde Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi açılarak lise sayısı 6'ya çıkartıldı. İlçede lise öğrenci sayısı da 2 yılda 45 kat artarak bin 378'e yükseldi. Bu durum beraberinde barınma problemini de getirdi.

İlçede okullaşma oranı arttı; fakat aynı oranda yurt binası yetiştirilemedi. Şu an ilçede 200 öğrenci kapasiteli iki erkek öğrenci yurdu, bir de kız öğrenci yurdu mevcut. 300 kişilik bir yurt da bitme aşamasına gelirken, müteahhitten kaynaklandığı öne sürülen bir problemden dolayı inşaat yarım kaldı.

Bu yıl Öğretmen Lisesi'ni kazanıp Malazgirt'e gelen öğrenciler, yerleşecek başka yerleri olmadığı için Malazgirt Alparslan Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) pansiyonunu kullanmak zorunda kaldı. Öğrencilerin bir kısmı da, boşaltılmış laboratuarlara yerleştirildi; ancak bu girişimler de mevcut öğrencileri barındırmaya yetmedi. Öğrencilerin ranzaları ikişerli üçerli birleştirildi; hemen yanlarına dolapları konuldu.

Dolaba sığmayan elbiseler duvara çakılan çivilere asıldı. Eksiklikleri bununla da sınırlı kalmayan okulun tuvaletleri ise harap halde. Tuvaletlerin büyük kısmının kapıları yok, olanların da kapı kolları arızalı.

Pansiyon sıkıntısının, son yıllarda özellikle kız öğrencilerin okumaya teşvik edilirken, bunu karşılayacak altyapının önceden hazırlanmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Malazgirt'teki pansiyon ihtiyacını karşılayacak 300 kişilik ek binanın bitirilmesine yakın, müteahhidin işi bırakmasının da mevcut sıkıntıyı artırdığı öne sürüldü. Yetkililer, binanın tamamlanmasına az bir çalışma kala işi yavaşlatan hatta durma aşamasına getiren müteahhidin sözleşmesini feshetmek zorunda kaldıklarını aktardılar.

Oğlunun bu yıl Ortaöğretim Kurumlar Sınavı'nda (OKS) Malazgirt Anadolu Öğretmen Lisesi'ni kazandığını ve kayıt yaptırdıklarını anlatan Adanalı Ahmet Gürsu, çocuğunun çok kalabalık yatakhanelerde kaldığını ve tuvaletlerde banyo yaptığını öğrenince bir ara çocuğunu geri almayı düşündüğünü söyledi. Gürsu, durumu okul idarecileri ile görüştüğünde bu sıkıntının geçici olduğunu, pansiyon inşaatının sürdüğünü söylemeleri üzerine bir süre daha beklemeye karar verdiğini aktardı.

Yatakhanelerinin çok sıkışık olduğunu; bu nedenle bazı problemlerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Malazgirt Alparslan YİBO öğrencisi Şengül Kılıç da, ikişerli üçerli ranzaların birleştirilip sıkışık bir halde yatırıldıklarını anlattı. Kılıç, "O kadar çok kişi bir arada ki, bir arkadaşımız hastalanınca hepimiz hastalanıyoruz." dedi. Kılıç, öğretmenlerinin anne ve babaları gibi ilgilendiklerini ancak okulun fiziki şartlarına çözüm getiremediklerini ifade etti.

İlçede 2 yılda öğrenci mevcudunun 45 kat arttığını vurgulayan Malazgirt Milli Eğitim Müdürü Salih Subaşı ise, kısa bir süre içerisinde ilçenin 20 yıllık eğitim ihtiyacının giderileceğini söyledi.

Subaşı, ilçede yaşanan değişimi şöyle aktardı; "Daha önce Malazgirt Endüstri lisesinde 30 öğrencimiz vardı ve kapanma aşamasına gelmişti. Sürekli köyleri dolaşarak bu okulumuzu kapanmaktan kurtardık. Bunun yanı sıra iki yıllık süre zarfında Anadolu Lisesi'nde 154, Anadolu Öğretmen Lisesi'nde 120, Kız Meslek Lisesi'nde 68, Endüstri Meslek Lisesi'nde 184, İmam Hatip Lisesi'nde 65, Alparslan Lisesi'nde 787 olmak üzere toplam bin 378 öğrenci eğitim görmeye başladı. Yurt yapımını da artırmak istedik; ancak bizden kaynaklanmayan bazı nedenlerden dolayı yetiştiremedik. İki yıl önce ilçemizde 200 öğrencinin barınacağı pansiyon-yurt yeri vardı. Bir aya kalmadan dörderli öğrenci yatakhanelerinden oluşan 300 kişilik lüks bir yurt açacağız. Hemen akabinde çalışmalarını başlattığımız 540 kişilik başka bir yurt yapacağız. Bu eğitim dönemi içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz."

Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar da, son 1-2 yıl içerisinde ciddi bir yapılaşmanın olduğunu bu nedenle bazı aksaklıkların yaşandığını dile getirdi. Bayraktar, "Eski alay dediğimiz şu an Alparslan kız YİBO'nun bulunduğu bölgelerdeki binaların onarımı yapılıyor. Bunların tamamlanması ile mevcut sıkıntılar ortadan kalkacak." dedi.

Bayraktar, yurt inşaatının müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı yetiştirilemediğini ve o kişiyle tasfiye işlemini gerçekleştirdiklerini belirtip şunları söyledi; "Yurt ihale süreci tekrar başladı. Kalan işlerimizi de bu dönem içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bunların bitmesi ile bizim Malazgirt'te eğitim adına bir sıkıntı kalmayacak. Yurt ihtiyacı da giderilecek. Bu son yatırımlar ile en çok yatırım alan ilçemiz Malazgirt olmuş olacak". dedi.

Hiç yorum yok: