BOZÜYÜK'TE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YÖNETİCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM KURSU AÇILDI... - Eğitim Haberleri

19 Şubat 2009 Perşembe

BOZÜYÜK'TE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YÖNETİCİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM KURSU AÇILDI...


Bilecik'in Bozüyük İlçesinde "Dernekler Mevzuatı ve Sivil Toplum Bilincini Kazanma" Adı Altında Sivil Toplum Kuruluşlarının Dernek Üye ve Başkanlarının Eğitimini Sağlamak Amacıyla Kurs Açıldı.
Bilecik'in Bozüyük ilçesinde "Dernekler Mevzuatı ve Sivil Toplum Bilincini Kazanma" adı altında sivil toplum kuruluşlarının dernek üye ve başkanlarının eğitimini sağlamak amacıyla kurs açıldı.
Türkiye'de ilk defa Bozüyük'te yapılacak ve modülasyon çalışmaları İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Dernekler Büro Şefliği tarafından yapılan kursta, dernek üye ve başkanlarına 5 grup halinde eğitim verilecek. Kurs, toplamda 4 hafta ve 48 saat sürecek. Kurs, haftada 3 gün ve günde 4 ders şeklinde verilecek.


Bozüyük Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında ilk konferansı İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçisi Mahmut Esat Gürses verdi. Gürses, devletin dernekler konusunda yeni bir anlayışı benimsediğini hatırlatarak, "Daha önce Bozüyük'te olduğu şekilde sertifikaya yönelik bir kurs duymamıştım. İlçenizin bu konudaki isteğine ve özverisine teşekkür ediyorum. Derneklerimizin hepsinin bir misyonu ve vizyonu olması gerekiyor. Bunlar olmazsa kâğıt üstündeki derneklerden bir farkınız olmaz." dedi.
Bilgilendirme toplantısında kurs hakkında kısa bir konuşma yapan Bozüyük Kaymakamı Ahmet Katırcı, "Bozüyük'te sivil toplum kuruluşları çok aktif durumdalar. Bozüyük'e geldiğimde ilk ziyaretime sivil toplum kuruluşları geldiler. Sivil toplum kuruluşları Bozüyük'te artık 4. kuvvet olmuş durumdalar. Bizlerin kaymakamlık olarak göremediğimiz, yetişemediğimiz alanlarda açığımızı kapatıyorlar, fakat mevzuattan yüzde 60-70 oranında haberdar değiller. Bunda kötü niyet yok, ama bizim amacımız düzenlediğimiz bu kurs vasıtası ile eksikliklerimizi tamamlamaktır. Bu çalışmanın Bozüyük'teki tüm sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticilerine faydalı olacağını düşünüyor ve tüm Türkiye'ye de örnek olacağı kanaatini taşıyorum" şeklinde konuştu.
Bilgilendirme toplantısında yapılan sunumda kursun amacı; hak, görev ve sorumlulukların farkında, demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olarak, bilinçli ve bilgili, çevresini aydınlatan, yaptığının ve yapılanların farkına varabilen ve dernekler mevzuatında da temel bilgilere sahip bir sivil toplum oluşturmak olduğu açıklandı.
Her bir ders değişik eğitimciler tarafından sunum şeklinde verilecek olan kursta, 2860 sayılı yardım toplama kanunu ve yönetmeliği; 3335 sayılı uluslar arası teşekküllerin kurulmasına dair kanun; 5072 sayılı dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair kanun; 3628 sayılı mal bildirimi; rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanunu; 2847 sayılı Türkiye emekli subay, gaziler ve şehit aileleri hakkındaki kanun; 1606 sayılı bazı dernek ve kuruluşların vergiden muaf tutulmasına dair kanun; 5237 sayılı Türk ceza kanununun derneklerle ilgili olan maddeler; 5326 sayılı kabahatler kanununun ilgili maddeleri; sivil toplum bilinci ve kazanımı; cami derneklerinin cami ve müştemilatındaki hizmetleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatı konuları işlenecek. Kurs sonunda yapılacak olan sınav neticesinde kazanan dernek üye ve yöneticilerine sertifika verilecek.
Kursun bilgilendirme toplantısına Bozüyük Kaymakamı Ahmet Katırcı, Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu, Eskişehir İl Dernekler Müdürü Adem Kahraman, Bilecik İl Dernekler Müdür Vekili Yaşar Okumuş, daire amirleri, dernek başkanları ve üyeleri katıldı.

Hiç yorum yok: