Yirmi dört üniversitenin temsil edildiği “Türkiye’nin 2023 Vizyonunda Vakıf Üniversiteleri Kongresi” bugün Atılım Üniversitesinde başladı. - Eğitim Haberleri

4 Nisan 2008 Cuma

Yirmi dört üniversitenin temsil edildiği “Türkiye’nin 2023 Vizyonunda Vakıf Üniversiteleri Kongresi” bugün Atılım Üniversitesinde başladı.

On yedisi rektör ve rektör yardımcısı, dördü milletvekili olmak üzere elli dört akademisyen vakıf üniversitelerinin sorunlarını tartışmak üzere Atılım Üniversitesi'nde buluştu. Akademisyenler, üniversitelerin mali ve idari özerklikleri üzerinde dururken, akademik personel açığının had safhada olduğu uyarısında bulundu.

-Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, kongrenin amacının sayıları 31'e ulaşan vakıf üniversitelerinin yükseköğretim sistemi içindeki yeri, sorunları ve katkılarının ne olduğu üzerinde durduklarını söyledi.

-“VAKIF ÜNİVERSİTELERİ TOPLUMA KATKI SAĞLIYOR”-

Prof. Dr. Özgenoğlu, vakıf üniversitelerinin Türkiye'nin kalkınmasında ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesinde devlet üniversiteleri ile birlikte topluma katkı sağladığını kaydetti. Özgenoğlu, şunları söyledi:
“İstikrar içinde büyüyen gelirini daha adil paylaşan küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bilgi toplumuna dönüşen ve AB'ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye vizyonu çerçevesinde vakıf üniversitelerinin geleceğini tartışmak Türk Yükseköğretiminin gelişimine de katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin 2023 Vizyonunda Vakıf Üniversiteleri projesinin Ana teması ise Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda bilim ve teknolojiye hakim teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir refah toplumu yaratmak olarak belirlenmiştir.”

-“ÜNİVERSİTELERİN HOTANSİYELİNDEN YARARLANILMALI”-

Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan ise bir ülkenin diğer ülkelere üstünlük kurmalarının, ekonomik gücü, ordusu ve üniversiteleriyle mümkün olduğunu belirterek üniversitelerin ülkelerin stratejik kurumları arasında yer aldığını söyledi.
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir bölümünde hükümetlerin üniversitelerin görevlerini geniş anlamda kullanmalarını istemediklerine değinen Bircan üniversitelerin potansiyellerinden yararlanılmasının hükümetler açısından da avantaj sağlayacağını kaydetti.

-AKADEMİK PERSONAL AÇIĞI MASAYA YATIRILDI-

Kongrenin, “Yükseköğretimde Gelişmeler Vakıf Üniversiteleri ve Siyaset” konulu ilk panelini Atılım Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ayhan Tan yönetti. Panele AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Ömer İnan, CHP Uşak Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. Osman Çakır, DSP Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Doç. Dr. Hasan Erçelebi katıldı. Yükseköğretimin siyasi açıdan sorunlarının ele alındığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu panelde taşra üniversiteleri ve merkezdeki üniversiteler arasındaki farklar ve bu farkların giderilmesine yönelik çözüm önerilerine değinildi. Üniversitelerin mali ve idari özerklikleri üzerinde de durulan panelde, akademik personel açığının had safhada olduğu uyarısında bulunuldu. Akademisyenler, 2023 hedefleri doğrultusunda kapatılması gereken bu açığa karşı alınması gereken önlemleri masaya yatırdı.
Panelde ayrıca, genç nüfus oranı yüksek olan Türkiye'de yükseköğretimin; AB hedefleri doğrultusunda daha etkin yönetilmesi gerektiği de vurgulandı.

Hiç yorum yok: