Böceklerin hareket kabiliyetleri ve doğayla uyumlu fiziksel yapıları 'çok bacaklı robot' teknolojisine ilham kaynağı oldu. - Eğitim Haberleri

4 Nisan 2008 Cuma

Böceklerin hareket kabiliyetleri ve doğayla uyumlu fiziksel yapıları 'çok bacaklı robot' teknolojisine ilham kaynağı oldu.

ODTÜ'lü ve Bilkentli bilim adamları, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi üstün hareket yeteneğine ve hayatta kalma becerisine sahip ilk çok bacaklı robot tasarımını başlattı. Dünyadaki benzerlerinden daha geniş özellikte tasarlanacak 'SENSOR RHEX' isimli robot, merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma, takla atma gibi hareketleri yapabilen nadir robotlardan biri olacak. 60 santimetre boyunda, 50 santimetre eninde ve 9 kilogram ağırlığındaki robot için TÜBİTAK'tan 250 bin YTL kaynak alındı. Özellikle afetlerde, mayın temizleme gibi askerî uygulamalarda ve arama-kurtarma çalışmalarında kullanılacak robotun zor arazi koşullarında insanların yükünü azaltacağı, bilgi kaynağı olarak hizmet edeceği dile getirildi.

Hiç yorum yok: