OKS'ye Müfredat Ayarı... - Eğitim Haberleri

4 Nisan 2008 Cuma

OKS'ye Müfredat Ayarı...

Bu yıl yapılacak son OKS'de eski ve yeni müfredatın kesiştiği alanlardan sorular sorulacak. Sorular ezbere değil, günlük hayata ve yorum gücüne dayalı olacak.

MEB'den Orhan Ekinci, öğrencilerin mağduriyet yaşamayacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'ndaki (OKS) soruların, 120 ilköğretim okulundaki yeni müfredat uygulanması nedeniyle eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan seçileceğini açıkladı.


SORU ALANI DARALTILDI

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını, böylece OKS'de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını söyledi.

MEB'in 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredat uyguladığını hatırlatan Ekinci, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008-OKS'ye katılacağına işaret ederek şöyle konuştu:

"OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı."

YORUM AĞIRLIKLI SORU

OKS'de yöneltilecek soruların "günlük hayata daha yakın olacağını" vurgulayan Ekinci, "Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, 'Newton kanunu nedir?' şeklinde soru olmayacak" diye konuştu.

Ekinci, OKS'de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltildiğini anımsatarak, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunduğunu kaydetti.

8 Haziran'da son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldı.

Hiç yorum yok: