Adana'da tarlalardan okula kazandırılan çocuklara ayakkabı ve giysi yardımı yapıldı. - Eğitim Haberleri

4 Nisan 2008 Cuma

Adana'da tarlalardan okula kazandırılan çocuklara ayakkabı ve giysi yardımı yapıldı.

Çukurova'da pamuk tarlalarındaki çadırların önünde son üç yıldır her akşam el fenerleri yanıyor. Ellerinde fener çadır çadır dolaşan proje uzmanları okullarını bırakıp tarlalarda çalışmak zorunda kalan çocukların eğitime kazandırılması için aileleri ikna ediyor. Yanan her fener çocukların geleceğini aydınlatıyor.

Karadeniz'de fındık, Çukurova'da patates ve mısır derken eğitimini yarım bırakan Ayşe, işte bu çadırlardan çıkıp sekizinci sınıfa başladı. Ayşe gibi çadırdan çıkıp okul sıralarına dönen 4 bin 628 çocuk işçi daha var.
MEB ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle 'Pamuk Kadar Beyaz Gelecek İçin' sloganıyla üç yıl önce başlatılan proje umut olmaya devam ediyor. İstanbul Terakki Vakfı Okulları öğrencileri de topladıkları 22 bin YTL ile Adana'da 300 akranının yüzünü güldürdü. Yardımın bir kısmı tarladan okullara dönen 300 öğrenciye çorap, önlük, ayakkabı, çanta ve kırtasiye malzemesi olarak geri döndü. Bugüne kadar yırtık lastik terliklerle okula gelen çocuklar, yeni giysilerini giydikten sonra eskilerini naylon poşetlere koyarak çadırlarına döndü.


'Köstebekler' işbaşında
Adana'da yaşanan mutluluk İstanbul'da yaşanıyordu. Terakki Vakfı Okulları da sonuçtan çok memnun. Aslında bu, onların ilk sosyal sorumluluk çalışmaları değil.
Adana'daki tarım işçisi çocukların eğitime ulaşmasına destek olma fikri dört yıldır okulda faaliyet gösteren 'Terakki Toplum Gönüllüleri Kulübü'nden çıktı. Onlar kendilerine 'Köstebek Kulübü' diyorlar. Bir köstebek gibi çabalayarak, her yerin altını üstüne getirerek ulaşılamayan, eksiklerin olduğu yerlere ulaşmak istiyorlar. Köstebek kulübündeki 27 öğrenci, öğretmenleri Bekir Özen ve Pınar Yıldız başlattıkları kampanyayı tüm okula yaydı. Kulübün rehber öğretmenlerinden Bekir Özen kampanya sürecini şöyle anlatıyor: "Projenin başındakilerle irtibat kurduk. Sınıf öğretmenlerine kampanya anlatıldı, onlar öğrencilere anlattı. Öğrenciler sloganlar üretti, afişler hazırladık. Bu afişlerde 'Elmanın tadı paylaştıkça güzel' 'Onlar çalışıyor, biz yiyoruz', 'Adana Karataş'taki mevsemlik işçileri eğitime kazandır' gibi sloganlar vardı. 25 Şubat-7 Mart arasında kampanyada 22 bin 85 YTL topladık. Önümüzdeki günlerde de giysi yardımında bulunacağız. Okulda kampanyanın panosunu yaptık. Herkes çok mutlu. Öğrenciler bir başkasına faydalı olmanın mutluluğunu yaşıyor."
MEB ve ILO'nun işbirliğiyle 2005'de başlatılan proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin eğitime kazandırılması projesi kapsamında ekim ayının başından bu yana Adana'da 450 çocuk ailesi ikna edilerek okullarına kavuşturuldu. Bu yıl kurtarılan 450 çocuk Tuzla beldesi ve Tabaklar Köyü'ndeki yatılı ilköğretim okullarına yerleştirildi. Projenin Sosyal Destek Uzmanı Kazım İlkan Kertmen ile Remziye Kozan, her gün tarla kenarlarında kurulan derme çatma çadırları geziyor, aileleri ikna ederek, çocukları sağlıksız koşullardan ve tarladaki çileli yaşamdan kurtarmaya çalışıyor.


Proje uzatıldı
İki yıl süresi ve 352 bin 400 avro bütçesi olan proje 2007'den bu yana Adana'nın Karataş ilçesi Halk Eğitim Merkezi'ne devredildi. Çocukların, Çukurova 'da kaldıkları sürece tüm eğitim ihtiyaçları karşılanıyor. Ailesinin oluruyla yatılı imkân sağlanıyor. Gelen maddi yardımlarsa projenin bütçesine en büyük katkıyı sağlıyor.

Hiç yorum yok: