Fen Bilimleri Merkezi Dersaneleri Kurucusu;Meslek liselerine uygulanan katsatı farkı kalksada ÖSS'yi kazanamazlar dedi. - Eğitim Haberleri

24 Mart 2008 Pazartesi

Fen Bilimleri Merkezi Dersaneleri Kurucusu;Meslek liselerine uygulanan katsatı farkı kalksada ÖSS'yi kazanamazlar dedi.

Bekir Türkmen/Akşam

Katsayı kalksa da meslek liseliler ÖSS'yi kazanamaz


Son birkaç yıldır eğitim öğretimde yaşanan tek sıkıntının meslek liselilere ÖSS'de getirilen katsayı farkı gibi gösterildiğini belirten Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri Kurucusu Nazmi Arıkan, “Katsayı kalksa da meslek lisesi mezunları ÖSS'yi kazanamaz. Sadece yıllarını boşa geçirmiş olurlar” dedi. Katsayı engelinin kalkmasının en çok da dershanelere yarayacağını ifade eden Arıkan, “Şu anda nasıl olsa böyle bir engel var diye meslek lisesi mezunları dershanelere gitmiyor. Ama bu engel kalktığı anda, öğrenci sayımız yüzde 20 oranında artar. Biz kazanırız ama, ülke ara elemanlarını kaybetmiş olur” şeklinde konuştu. Arıkan, şunları söyledi:

MESLEĞİNİ DE KAYBEDER

“Bu konuda elimizde veriler var. Katsayı uygulanmadığı zamanlarda, meslek lisesi mezunlarının ÖSS'lerdeki başarı düzeyi yüzde 2 bile değildir. Yüzde 1 için, yüzde 2 için sistemi mıncıklamanın bir anlamı yok. Katsayı farkı kalkarsa meslek liseli bize gelir, ÖSS'ye hazırlanır. 3-4 yıl bize para öder. 3-4 yılın sonunda yeniden mesleğine dönmeye çalışır. Ama mesleğinden de uzaklaşmış olur, üniversiteyi de kazanamaz. ”

Bu konuda umutsuz olmadığını da ifade eden Arıkan, “AB'ye giriş süreci yaşıyoruz. Bu isteğimizden vazgeçmediysek, bu süreçte sertifikalı yaşama geçeceğiz demektir. Sertifikalı yaşama geçtiğimizde, boyacı, sıvacı, musluk tamircisi, doğalgaz sistemleri tamircisi için mutlaka sertifika aranacak” dedi.

Ülkeyi yönetenlerin üniversite önündeki yığılmaları azaltmak için yanlış formüller üzerinde çalıştıklarını da belirten Arıkan, “Gençler gazetelere bakıyor. 'ÖDTÜ, Boğaziçi ve İTÜ mezunu mühendisler alınacaktır' Bunu okuyan genç, demek ki ulusal gelirden daha fazla pay almam için benim de bu üniversitelerden birine girmem gerekiyor diyor. Ve birçok bölüme girecek kadar puanı olmasına rağmen, hiçbir yere kayıt yaptırmıyor. Ben 5 kere ÖSS'ye giren çok genç tanıyorum. Çözüm sosyal düzeyde ele alınmalıdır”şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: