Tıp fakülteleri, Türkiye’de kadavra bağışının yetersiz olması nedeniyle anatomi eğitimi için gerekli olan kadavraları ithal etmek istiyor - Eğitim Haberleri

29 Ocak 2008 Salı

Tıp fakülteleri, Türkiye’de kadavra bağışının yetersiz olması nedeniyle anatomi eğitimi için gerekli olan kadavraları ithal etmek istiyor

Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Hamdi Çelik, anatomi eğitiminde kadavranın önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Kadavra üzerinde inceleme yapılamaması halinde ideal bir tıp eğitiminden söz edilemez. Teknolojik gelişme ve imkanlar bu ihtiyacı ortadan kaldırmıyor, maketle yapılan eğitimde insan vücudunun karmaşık yapısı tam olarak kavranamaz." Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsana olan saygıdan dolayı gerek kadavra üzerindeki çalışmalar esnasında gerekse sonrasında son derece özenli davranılıyor ve cenaze dini vecibelere uygun olarak defnediliyor. Buna rağmen kadavra bağışı çok yetersiz. İdeal bir anatomi eğitimi için en fazla 10 öğrenci bir kadavra üzerinde çalışmalı ancak Türkiye'de bazı fakültelerde kadavra dahi bulunamıyor. Gelişmiş toplumların bilime olan inanç ve desteğinin önemli bir göstergesi olan bu bağışlar maalesef ülkemizde yok denecek seviyede."

UYGULUMADA SORUN VAR

Bir kaç yıl öncesine kadar kadavra ihtiyacının büyük oranda adli tıp kurumlarındaki sahipsiz ölülerle karşılandığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Ancak tıp fakültesi sayısındaki artış ve AB'ye uyum amacıyla çıkarılan bazı düzenlemelerin yanlış yorumlanması nedeniyle böyle bir sorun ortaya çıkıyor. Sahipsiz ceset ve insan bedeni parçalarının tıp fakültelerinde eğitim amaçlı kullanılmasının 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Kanunu'na uygundur ancak bunları yüksek öğrenim kurumlarına verecek adli otoriteler çekingen davranmaktadır. Cumhuriyet savcıları tarafından belediyelere teslim edilen sahipsiz cenazeler tıp fakültelerinin bilgisi olmadan defnedilmektedir."

Hiç yorum yok: