Marmara Üniversitesi Hastanesi inşaatı yılan hikayesine döndü - Eğitim Haberleri

7 Ocak 2008 Pazartesi

Marmara Üniversitesi Hastanesi inşaatı yılan hikayesine döndü

Marmara Üniversitesi'nin Maltepe'de 1991'de temeli atılan 600 yataklı hastanesi ödenek sıkıntısından bir türlü bitirilemiyor. 7.4 milyon dolar bağışlayan Kadir Has da hastanenin açıldığını göremedi...

Rektör Pur'un da 'bitmeyen senfoni' dediği hastanenin bu yılki ödenekle yüzde 70'i tamamlanacak. İnşaat için 60 milyon YTL, hastanenin içine ise 100 milyon dolar gerekiyor...

Maltepe Başıbüyük'te 1991 yılında temeli atılan 600 yataklı Marmara Üniversitesi Hastanesi inşaatı yılan hikayesine döndü. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, hastane için üniversiteye tahsis edilen 187 bin metrekarelik arazideki inşaat, 7 Ekim 1991'de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atılan temelle başladı.

İki yılda bitirilecekti...

Hesaplamalara göre inşaatın 70 milyon dolara mal olması ve iki yılda bitirilmesi hedefleniyordu. Açılacak modern bina sayesinde, üniversite hastanesi 1985'ten beri kiracısı olduğu İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı'na ait eski binasından kurtulacaktı. 113 bin metrekare kapalı alana sahip, 600 yatak kapasiteli, 24 ameliyathanesi, 15 röntgen salonu bulunan yeni binasına taşınacak, tıp fakültesinin tüm birimleri de burada toplanacaktı.

Ödenek yetersizliği

Ancak Türkiye'deki birçok projenin başına gelenler, bu proje için de gerçek oldu ve inşaat, ödenek yetersizliği nedeniyle temel atıldıktan kısa bir süre sonra durdu. Üniversite yönetimi, projenin sürmesi için başta dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere pek çok kişinin kapısını çaldı.

Kadir Has bağış yaptı

Demirel'in girişimleri ile hayırsever işadamı merhum Kadir Has, hastane inşaatına 1994-1996 yılları arasında 7.4 milyon dolarlık bağış yaptı. Has'ın bağışları sayesinde, inşaat 1997 yılına kadar ağır aksak ilerledi. Ama devletten yeterli ödenek gelmeyince, 1997 yılında hastane inşaatı yine yarım kaldı.

17 yılda yüzde 70'i tamamlanabildi

Kadir Has ölmeden önce bitişini görmek istiyordu, ancak 17 yılda bina inşaatının sadece yüzde 70'i tamamlanabildi. 2008 için ayrılan ödenek ise sadece 20 milyon YTL. Sadece bina inşaatının tamamlanabilmesi için en az 60 milyon YTL'ye daha ihtiyaç var. İnşaatın başladığı tarihten bu yana üniversitenin altıncı rektörü olan Prof. Dr. Necla Pur'un ilk işi, göreve gelir gelmez kendisinden önceki diğer beş rektör gibi bu inşaatı bitirmek için kolları sıvamak olmuş.

Başbakan'dan bitirme sözü

Hastane inşaatını “bitmeyen senfoni” olarak nitelendiren Rektör Pur, inşaat bittikten sonra hastanenin iç donanımı için 100 milyon dolarlık daha yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu hastane aynı zamanda Anadolu yakasının deprem hastanesi olarak hizmet verecek. Başbakan Erdoğan'dan inşaatın bitirilmesi için söz aldık” dedi.

Tahliye davası

“Kiracı statüsüne sahip tek üniversite hastanesi biziz. 1999 depreminde büyük hasar gören bina yeni bir depremde yıkılabilir. Kiracısı olduğumuz bu binanın sahibi olan vakıfla da davalık durumdayız. Çeşitli gerekçelerle sürekli dava açılıyor” diyen Pur, “İnşaat tamamlanınca tüm birimler bir araya gelecek. Hem hastalara hem de öğrencilere daha iyi hizmet vereceğiz” diye konuştu.

İlklerin hastanesi

İstanbul'un Anadolu yakasındaki tek üniversite hastanesi olan 300 yatak kapasiteli Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde, yılda 350-400 bin hastaya bakılıyor. Kadın hastalıkları, riskli gebelikler, üroloji ve beyin cerrahisi konularında son teknolojileri kullanan hastane, Türkiye'deki ilklere de imza atmış. Beyin cerrahisi alanında ilk kez 'gamma bıçağı' yöntemiyle tedavi bunlardan sadece biri. Hastane kadın hastalıkları konusunda da Türkiye'de ilk 'kromozomal anomali tarama programını' gerçekleştiriyor.

Hiç yorum yok: