Özele İzin Verilse 100 Üniversite Açılır - Eğitim Haberleri

4 Şubat 2008 Pazartesi

Özele İzin Verilse 100 Üniversite Açılır

Özel sektörün üniversite açmak için çok istekli olduğunu, ama özel sektöre ancak vakıf üniversitesi açma izni verildiğini ifade eden Eyüboğlu şöyle konuştu:
Üniversite önündeki yığılmanın, sadece yükseköğretim almayı zorlaştırmadığı, lise eğitimini de önemli ölçüde baltaladığı bildirildi. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, “2 milyona yakın gencimiz üniversite önünde bekliyor. Bu eğitim için büyük bir handikap. Bu durumu gören liseliler, dersleri bırakıp ÖSS'ye asılıyorlar. Bu da eğitimin kalitesini ciddi ölçüde bozuyor. Bu sorun çok sayıda üniversite açmakla aşılabilir” dedi.

Özel sektörün üniversite açmak için çok istekli olduğunu, ama özel sektöre ancak vakıf üniversitesi açma izni verildiğini ifade eden Dr. Eyüboğlu, bunun için de yasal değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Eyüboğlu şöyle konuştu:

“Anayasanın ilgili maddesini, 'özel sektör vakıf üniversitesi açabilir” değil de, “özel üniversiteler açabilir” şeklinde düzenleseler, açıklıkla söylüyorum kısa zamanda 100 tane özel üniversite açılır. Üniversite kapısında bekleyen 2 milyon öğrenci de olmaz, herkes de ÖSS'ye odaklanmaz.”

Birçok işadamının kazancını vakfa bırakmak istemeyeceğini, bunun da anlaşılır bir neden olduğunu belirten Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, “En küçük bir okul binası bile 5-6 milyon YTL'ye mal oluyor. Bunu bir de üniversite düzeyinde düşünün. Herkes vakıf üniversitesi olgusuna sıcak bakabilir mi” dedi.

TARİKAT OKULLARI

Özel Okullar Birliği Derneği'ne üye toplam 2 bin 57 özel okulda 265 bin öğrencinin eğitim gördüğünü de belirten Dr.Rüstem Eyüboğlu, “Özel okullar yıllardır yüzde 50 kapasite ile eğitim öğretim faaliyetini sürdürüyor. Bu olumsuz durum, ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okullardan hizmet satın alması ile giderilebilir” şeklinde konuştu.

Başta öğretmen sendikaları olmak üzere, bazı sivil toplum kuruluşları ile partilerin MEB'in özel okullardan hizmet satın almasına karşı çıktıklarını da ifade eden Dr.Eyüboğlu, bu konuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“Biz devletten şunu istedik. 'Öğrencinin maliyeti nedir, bin dolar mı, bin 500 dolar mı? Bunu veliye verin, veli bunun üzerine bir miktar daha koysun, çocuğunu özel okula göndersin. Her bütçeye göre de özel okul var. Ama buna karşı çıkıldı. 'Milli Eğitim Bakanlığı bu imkanı tarikat okulları için kullanır' dendi. Ama o okulların öğrenci bulunma sorunları zaten yok” dedi.

EN BÜYÜK RAKİBİMİZ DEVLET

Özel okulların yüzde 50 kapasite ile faaliyet göstermesinde, parasız olan Anadolu ve Fen liselerinin büyük payı olduğunu belirten Dr.Rüstem Eyüboğlu, “Bizim en büyük rakibimiz devlettir. Özel okulda ilköğretimi okuyup sınava giren, kazanıp devlet okuluna gidiyor. Devlet okulu da parasız. Bu eşit bir rekabet değil” dedi. “Devlet OKS sınavı ile en iyi öğrencileri seçip alıyor” diyen Dr.Eyüboğlu, şöyle konuştu:

“Buna bir çözüm bulunması lazım. Anadolu liseleri bu statüde devam ettikçe, özel okulların sayılarının da, kapasitelerinin de artması söz konusu olmayacaktır. Şu an Türkiye geneli öğrenci toplamının ancak yüzde 3'ü özel okullara devam ediyor. Ruslarda bile bu oran yüzde 10 düzeyinde. Rekabetin de eşit koşullarda olması lazım.”
Bekir Türkmenoğlu

Hiç yorum yok: