Dokuz Eylül Üniversitesi'nden yolsuzluk kokuları yükseliyor - Eğitim Haberleri

4 Şubat 2008 Pazartesi

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden yolsuzluk kokuları yükseliyor

Sayıştay müfettişlerinin incelemesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Vakfı'nın (DEVAK) parasıyla milyonlarca YTL'lik harcama yaptığı ortaya çıkan Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı, şimdi de kurumdaki temizlik ihaleleriyle gündemde.

BİNLERCE YTL YARDIM

Güzel İzmir Temizlik ve Sterilizasyon Eğitim Derneği ve İksitadi İşletmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) temizlik ihalelerini almak için 2002 yılında kuruldu. İşletme, belirli bir ekonomik güce kavuşturulması için daha kurulduğu ilk yılda DEVAK ve Dokuz Eylül Bilim Merkezi Derneği'nden büyük destek gördü. Gönüllülük esası ile işletildiği iddia edilen Güzel İzmir, danışmanlık adı altında DEVAK'tan 120 bin YTL, Bilim Merkezi Derneği'nden de yaklaşık 125 bin YTL yardım aldı.

ÇABUK BÜYÜDÜ

Mali yapısı güçlenen Güzel İzmir, kuruluş amacına uygun olarak ilk ihalesini 17 Aralık 2002'de DEÜ'den aldı. 2 milyon 828 bin 315 YTL bedelli ihale sözleşmesinde, DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin tüm kullanım alanlarının sterilizasyonunun 2003 yılı boyunca aylık 250 işçi tarafından yerine getirileceği belirtildi. Ancak Güzel İzmir, DEÜ Döner Sermaye İşletmesi'ne verdiği faturalara çalışan işçi sayılarını hiç yansıtmadı.

KIDEM TAZMİNATI

Güzel İzmir Temizlik Şirketi, ayrıca hastanenin bir yıl boyunca tüm temizlik işlerini de 4 milyon 908 bin 497 YTL bedelle aldı. Öte yandan, Güzel İzmir'in mali kayıtlarına göre, daha önce DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin temizlik ihalesini alan iki şirketin toplam 367 bin 762 YTL tutarındaki kıdem tazminatları da 31 Aralık 2003 tarihinde işletme tarafından ödendi.

DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin tüm kullanım alanlarının 2004 yılı temizlik, sterilizasyon ve ev idaresi hizmetleri için 2003/101347 kayıt numaralı bir ihale daha yapıldı. Ancak ihaleye itiraz eden Özerbil Gıda Temizlik Turizm Şirketi, konuyu 11 Şubat 2004'te Kamu İhale Kurumu'na götürdü. Bunun üzerine, hastane idaresi 2 ve 4 aylık parça ihaleler yaptı. Tüm itirazlara rağmen, toplam 5 ihale sonucunda kazanan hep Güzel İzmir oldu.

İHALE ZENGİNİ

Üniversite, ev idaresi hizmeti alımlarında da benzer bir süreç yaşadı. 2004 yılının 4. ayında yapılan ihalede kazanan, 2 milyon 320 bin YTL bedel veren Güzel İzmir oldu. 1 Temmuz 2005 ile 31 Aralık 2005 dönemi ev idaresi hizmetleri alımı ihalesi 2 milyon 893 bin 489 YTL bedelle yine Güzel İzmir'in oldu. Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin 2006 ve 2007 ihalelerini de, Güzel İzmir kazandı.

VAKIF DA ORTAK

Güzel İzmir İktisadi İşletmesi, 2002 yılından beri başta Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Torbalı Yüksek Okulu gibi üniversitenin diğer fakülte ve yüksek okullarının temizlik ve inşaat işlerini de aldı. 2006 yılında Rektör Emin Alıcı'nın yönetim kurulu başkanı olduğu DEVAK'ın da Güzel İzmir şirketine ortak olduğu öğrenildi.
(Bugün)

Hiç yorum yok: