Türban yasağına karşı akademisyen bildirisini imzaladığı için eleştiriye uğrayan Ali Nesin konuştu - Eğitim Haberleri

4 Şubat 2008 Pazartesi

Türban yasağına karşı akademisyen bildirisini imzaladığı için eleştiriye uğrayan Ali Nesin konuştu

Başörtüsü yasağına karşı çıkan akademisyen bildirisini imzaladığı için kardeşi Ahmet Nesin ve sol çevrelerin eleştirisine uğrayan Nesin ‘Solculuk derslerine karnım tok’ dedi

Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin, bazı öğretim elemanlarının yayımladığı başörtüsüne özgürlük bildirisine imza atınca, hem kardeşi Ahmet Nesin’in hem de sol görüşlü çevrenin ‘Babanın kemiklerini sızlattın’ suçlamalarıyla karşı karşı kaldı. Ali Nesin ise tepkilere ‘Solculuk derslerine karnım tok. Laiklik bez parçasıyla mücadele ederek kazanılmaz’ diye cevap verdi.

YER YERİNDEN OYNADI

‘Üniversitede kılık kıyafet özgürlüğünü savunan bir metne imza attım diye yer yerinden oynadı’ diyen Ali Nesin şunları söyledi:

Aldığım hakaret mesajlarının haddi hesabı yok. Sanki ortada bir suç varmış gibi, varsa da çocuklarımızın bunda bir suçu varmış gibi Nesin Vakfı’na bağışlarını kesenler oldu. Birçok kişi, ‘Aziz Nesin’in kemikleri sızlamıştır’ diyerek sitemde bulundu. Hatta laiklikten ödün verdiğimi, Aziz Nesin’i Sivas’ta yakanlarla ittifak kurduğumu, bu imzadan mutlaka bir çıkarımın olduğunu ileri sürenler bile oldu.

ŞÜPHE DUYAMAZLAR

Kimsenin laikliğinden şüphe duyamayacağını kaydeden Ali Nesin hiç kimsenin de ‘Babanın kemikleri sızlamıştır’ demeye hakkı olmadığını söyledi. Ali Nesin ‘Bir matematikçi ve bilim adamı olarak, Matematik Köyü kurmuş biri olarak, aydınlanma derslerine ihtiyacım olduğunu da sanmıyorum. Arabası, evi barkı, malı mülkü olmayan ve varını yoğunu, zamanını ve neyi varsa her şeyini topluma sunarak komünistliğini yaşam biçimiyle kanıtlamış biri olarak solculuk derslerine de sanırım karnım tok’ dedi.

Başörtülüler ıssız adaya mantığı

‘Türbanlıları ıssız bir adaya sürerek elde edilecek laiklikten yana değilim’ diyen Ali Nesin ‘Demokrasi engebeli bir yoldur. Bu engebeli yolu yasaklarla düzleştirmeye çalışmak beyhude bir davranıştır. Oyuna gelen ben değilim, asıl oyuna gelenler gerçekte var olmayan ve artık bir trajikomediye dönüşen bu saçma sapan türban sorununu siyasetin ve hayatlarının merkezine oturtanlardır. Elbette bir gün bu yapay sorun tamamıyla ortadan kalkacak ve kıyamet kopmayınca haklı olduğum anlaşılacaktır. Laiklik bu tür yasaklarla elde edilmez. Gericilikle, bağnazlıkla, yobazlıkla böyle savaşılmaz. Bu savaş bir bez parçasıyla uğraşarak değil, işin özüne inilerek yapılır’ diye konuştu.
Akşam

Hiç yorum yok: