Gözene'nin Çalıkuşu... - Eğitim Haberleri

17 Mart 2008 Pazartesi

Gözene'nin Çalıkuşu...

Hatay’ın 200 haneli Gözene Köyü’nde yaşayan ve tamamı "Dadük" soyadını taşıyan 1500 kişi, 1993’te öğretmen olarak köye atanan Fadime Berk’le bilinçlendi.

Berk, yıllardır ailelerle yaptığı görüşmeler sonunda küçük yaşta evlendirilen kızların kaderini değiştirip, onların okullu olmalarını sağladı.

HATAY'ın Samandağ İlçesi'ne bağlı Gözene Köyü'ndeki Defne Rotary İlköğretim Okulu'na 15 yıl önce öğretmen olarak atanan Fadime Berk, göreve başladığında 2 derslikli olan okula daha sonra müdür oldu. Köye ilk geldiğinde, kızların 13 yaşına gelince evlendirildiğini fark eden Berk, ailelerle görüşmeler yapıp erken yaştaki evlilikleri önledi, daha sonra kızlarını okutmaları için çalışmalar yaptı ve henüz "Haydi kızlar okula" kampanyası gündemde değilken kızları okula kazandırdı. "Gözene'nin Çalıkuşu" denilen Fadime Berk, şu an 7 derslikli okullarındaki 276 öğrenciden 140'ının kız olduğunu belirtti. Köyde kız çocuklarının erken evlendirildiğini görünce bu duruma sessiz kalamadığını belirten Fadime Berk, şunları söyledi:

"Eşimle bu konuda çok mücadele ettik. Akşamları veli ziyaretlerine gittik, onlarla sohbet ettik. Güvenlerini kazandık ve köydeki bütün kızlar okula gelmeye başladı. Öyle çok öğrenci geldi ki, bu kez de iki derslikli okul yetmemeye başladı. Ne yapacağımızı düşünürken okul yaptıracaklarını duyduğum Hatay Defne Rotary Kulübü ile irtibata geçtim, okulumuzu düzenleyip ek derslik kazandırdılar. Bunu başardığımız için çok mutluyuz."

Odası teşekkür belgeleri ve ödüllerle dolu olan Fadime Berk, köye elektrik ve su gelmesine de öncülük ederken, okullarına ana sınıfı da açarak, ilçeye ilk ana sınıfını kazandırmış oldu.

Hiç yorum yok: