Türban gamalı haç gibi siyasal simgedir. Laikliği korumak askerin görevidir. 27 Mayıs'ı üniversiteler yaptı. Subaylar rahatsız - Eğitim Haberleri

31 Ocak 2008 Perşembe

Türban gamalı haç gibi siyasal simgedir. Laikliği korumak askerin görevidir. 27 Mayıs'ı üniversiteler yaptı. Subaylar rahatsız

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Ethem Tolga'dan boşalan YÖK üyeliği için yapılan seçimde 16 aday arasından 83 oy alarak seçilen Prof. Celal Şengör, AKP ve MHP'nin üniversitede türbana izin veren yasa değişikliğine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Türbanın 'gamalı haç' gibi siyasal bir simge olduğunu belirten Şengör, “Yarın peçeyle de girmek isteyecekler. Bunun önü alınamaz. Üniversiteler bu duruma tepki koyar” dedi.

Türbanın serbest bırakılmasının laikliğe aykırı olduğunu söyleyen Prof. Şengör, “Laiklik ilkesini korumak askerin görevidir. Genç subaylar da rahatsız yaşlı subaylar da” diye konuştu. Prof. Şengör şöyle konuştu: Türban gamalı haç gibi bir siyasal simgedir. Toplumsal bir hesaplaşma gibi görülüyor. 27 Mayıs'ı üniversiteler yaptı. Yasal olarak izin verilse bile türban kabul edilemez. Üniversitelerin huzuru bozuluyor. Türbanı taktın mı şeriat istiyorum demektir."

SUBAYLAR RAHATSIZ

Prof. Şengör, “Memleketin Atatürk çizgisinden ayrılması askeri her zaman üzer. Bu çizgiden ne kadar kayılırsa bütün subaylar rahatsız olur. Askerle konuştuğunuz zaman da bunu dile getiriyorlar” dedi. YÖK üyeliğine ilişkin herhangi bir başvurusu olmaksızın seçildiğini belirten Şengör, “YÖK Başkanı'nın hükümetin adamı olduğunu açık kalan mikrofonlardan öğrendik. Cumhurbaşkanı onaylamadan konuşmak olmaz; ben orada bilimi ve üniversiteleri savunacağım” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: