İran okullarda kız ve erkek öğrenciler için ayrı ders kitabları hazırlayacağını açıkladı - Eğitim Haberleri

31 Ocak 2008 Perşembe

İran okullarda kız ve erkek öğrenciler için ayrı ders kitabları hazırlayacağını açıkladı

İran'da ilk ve orta dereceli okullarda dershanelerden sonra okutulan ders kitapları da bundan böyle kız ve erkek öğrenciler için farklı olarak hazırlanacak.

İran Talim ve Terbiye Bakanlığı yetkilisi Ali Ahmedi, yaptığı açıklamada, bunun yakın gelecekte gerçekleşmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Eğitim sisteminde yapılacak yeni değişiklikler çerçevesinde, Seyid ailesinden (Hz.Muhammed'in akrabası olduklarını ileri süren mollalar) gelen öğrencilere de 'Seyitlik Nişanı' verilerek, özel dikkat gösterilmesi sağlanacak.

Ali Ahmedi, “Şurası kesindir ki, ders kitapları öğrencilerin özüne mahsus kişisel, ailevi, psikolojik, akli ve ruhi ihtiyaçlarına uygun hazırlanmalıdır. Kızlarla erkek öğrenciler farklı fiziki, psikolojik ve ruhi ihtiyaç ve özelliklere sahiptir. Bunun için de ders kitaplarında değişiklikler yapılmalı ve bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır” dedi.

Ahmedi, göçer yaşam biçimi süren terekeme (hayvancılıkla meşgul kabileler) çocuğu ile şehir çocuğu arasında belirli farklar bulunduğunu ve bu nedenle ders kitaplarının Terekeme ailesinden gelen öğrencilere yiğitlik, şehir çocuğuna da kanunları öğretmesi gerektiğini belirtti.

Projenin kadın haklarını sınırlamak gibi bir amaç taşımadığını bildiren Ahmedi, yeni ders kitaplarında öğrencilerin etnik özelliklerinin de dikkate alınacağını kaydetti.

Hiç yorum yok: