Okul Kapılarına X-Ray Dedektörü... - Eğitim Haberleri

1 Nisan 2008 Salı

Okul Kapılarına X-Ray Dedektörü...

Öğrencilerin okula kesici aletlerle girmesinden şikayet eden Cockshut Hill Teknoloji Koleji çareyi okul kapılarına x-ray dedektörü yerleştirmekte buldu.

HÜRRİYET'in iki yıl önce Altındağ'da "Başkent'te kabus okul" başlığıyla gündeme getirdiği okul şiddeti İngiltere'nin de gündeminden düşmüyor. Öğrencilerin okula kesici aletlerle girmesinden şikayet eden Cockshut Hill Teknoloji Koleji çareyi okul kapılarına x-ray dedektörü yerleştirmekte buldu.

Hürriyet iki yıl önce Hıdırlıktepe İlköğretim Okulu'nda yaşanan şiddet tablosunu ortaya çıkartmıştı. Başkent'te bu konuda yoğun çalışmalar sürerken, Londra da okulda şiddeti tartışmaya devam ediyor.

Birmingham Post Gazetesi geçen hafta bu konuya değindi. Midland Akademisi'nce yapılan araştırmaya göre İngiltere'deki okullarda da durum bizdekinden pek farklı görünmüyor. Okullarda yasadışı ilaçların kullanımı/satışı, kesici alet kullanımı gözlemlenmiş.

ŞİDDET EĞİLİMİNDE ARTIŞ VAR Warwick's Eğitim Enstitüsü'nün yaptığı başka bir araştırmaya göre ise 2001 yılından bu yıla kadar okullardaki şiddette artış var. Ayrıca öğrencilere silah taşıyarak daha güvenli değil daha çok saldırıya açık olursunuz uyarısı yapılıyor.

Cockshut Hill Teknoloji Koleji'nde de havaalanlarındaki gibi güvenlik önlemleri getirildi. Okul girişinde öğrencilerin üstleri elektronik dedektörlerle aranıyor. Bu uygulama sayesinde okula kesici alet sokmaya çalışan öğrenciler engelleniyor.

Okul müdürü Mary Kirkland "Okulumuzda bu uygulama başladığından beri 170 öğretmen ve bin 5 yüz öğrenci güvenli bir şekilde okulda dolaşabiliyor. Güvenlik sistemi sayesinde okula dışardan girenler de arandığı için hiç bir şekilde kaygı taşımıyoruz" diyor.

Ankara vahşetinin Fransız versiyonu

TÜRKİYE geçen hafta akademisyen Prof.Dr.Olcay Tiryaki Aydıntuğ'un kızı Başak tarafından boynu kesilerek öldürülmesinin şokunu yaşadı. Fransa'da da kızgın bir eşin, kendisinden ayrılmak isteyen karısının boynunu kasap bıçağıyla kesmesi gündemi hareketlendirdi.

Fransa'nın Toulouse kentinde 55 yaşındaki Patrick Waleau kendisinden ayrılmak isteyen eşi Nelly'yi gece yarısı öldürdü. Patrick Waleau sabaha karşı saat 05.00 sularında yatak odasına girdiğinde karısı uyuyordu. Kapıyı içeriden kilitledi ve kendisinden ayrılmak isteyen eşi Nelly ile tartışmaya başladı. Patrick Waleau, karısının boynunu kasap bıçağıyla kestikten sonra av tüfeğiyle intihar etti.

KAVGAYI DUYDUM

Bir kaç haftadır sürekli kavga eden çiftin küçük kızı olay gününü şöyle anlatTI:

"O gece annemlerin kavga ettiklerini duydum. Zaten bir kaç haftadır her gün çok şiddetli kavga ediyorlardı. Bir süre sonra sesleri çıkmamaya başladı. Olağan bir kavga gibi düşündüm. Sonra ablamı uyardım. Yatak odasına gittiğimizde kapının kilitli olduğunu farkettik. Önce polise sonra da komşularımıza haber verdik."

Evin büyük kızı ise, "Şu an oturduğumuz eve taşınalı henüz bir yıl oldu. Babam bütün komşularımızla kavga etti. 19 yıldır annem ve babam evliler ancak son zamanlarda çok tartışıyorlardı" dedi.

Sokağa anketli ağaçlandırma

DÜNYANIN her yerinde ekolojik değişmelere karşı ağaç dikme çalışmaları hızla devam ediyor. Local London News Gazetesi'nin haberine göre Londra'nın şehir merkezine 10 bin ağaç dikilecek.

Ancak bazı çevrelerce yerel seçimlerin yaklaşmasından dolayı böyle çalışmalar yapılmaya başlandığına dair iddialar var. Belediye Başkanı adayı Boris Johnson "Bu proje sayesinde Londra'yı dünyanın en yeşil şehri yapmayı planlıyoruz. Dikilecek üç ağaç bile şehrin çehresine değiştirmeye yeter de artar bile. Şu anda bir tek ağaçtan mahrum sokaklar var. İlk hedefimiz buralar olacak" dedi. "Nerelere ağaç dikilmesini istiyorsunuz" başlıklı anketle vatandaşların görüşünü alan Johnson ağaçlandırmayı çıkan sonuca göre yapacağını belirtti.

Çocuklara yardım için yazar oldular

KANADA'da yaşayan David ve Benjamin MacLean okullarında dönem ödevi olarak bir proje hazırladılar. Bu proje anaokuluna giden çocuklara yönelik hikaye kitabı yazmaktı.

O yaz aileleriyle tatile çıktıklarında o bölgedeki evsiz, yardıma muhtaç çocukları görünce akıllarına çok parlak bir fikir geldi. Yaşları 14 ve 16 olan iki kardeş bir akşam yemeğinde fikirlerinden ailelerine bahsettiler. Aile bu fikre çok sıcak baktı ve hayata geçirmek için kolları sıvadılar.

Yazdıkları hikaye kitaplarını satarak yardıma muhtaç çocuklara, sahipsiz hayvanlara yardım etmeye karar verdiler. Proje mimarlarından David, "O akşam yemekte konuşurken projenin bu kadar ses getireceğini tahmin etmiyordum. Şu ana kadar tanesini 20 Dolar'dan bin adet kitap sattık. Hedefimiz 10 bin kitaba ulaşmak. Umarız hedefimize ulaşırız ve yardımımız yarıda kalmaz" dedi.

Hiç yorum yok: