Sınav Ücretleri Davalık... - Eğitim Haberleri

1 Nisan 2008 Salı

Sınav Ücretleri Davalık...

Türk Eğitim-Sen, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, Seviye Belirleme Sınavı Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı'ndan alınan ücretlerin iptali için dava açtı.

Türk Eğitim-Sen, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı'ndan (DPY) alınan ücretlerin iptali için dava açtı.
Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi, 2008 yılı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Başvuru Kılavuzu'nda yer alan, DPY için 5,9,10 ve 11'inci sınıflardan alınan 10 YTL, İlköğretim 6 ve 7. sınıflardan DPY ve SBS için alınan 10 YTL, ilköğretim 8. sınıflardan OKS ve DPY için alınan 20 YTL'lik ücretlerin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi.
Danıştay'a yapılan dava başvurusunda söz konusu ücretlerin Anayasa'nın devletin temel amaç ve görevlerini düzenleyen 5'inci maddesine, eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevini düzenleyen 42. maddesine aykırı olduğu belirtildi.
Dava gerekçesinde Anayasa'da yer alan “ilköğretimin kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” ibaresine atıfta bulunulurken, eğitim hakkının engellenemeyeceğinin de altı çiziliyor.

-“ANAYASA KILAVUZLA BERTARAF EDİLMİŞTİR”-

Dava gerekçesinde söz konusu ücretlerin Milli Eğitim Temel Kanunu ile MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerine de aykırı olduğu belirtildi. Dava başvurusunda sayılan nedenlerden dolayı DPY-S başvuru Kılavuzu'nda 6,7 ve 8. sınıflardan talep edilen sınav ücretinin hukuka uygun olmadığı kaydedilerek, “Anayasa ve kanunla düzenlenmiş parasız ilköğretim hakkı kılavuzla bertaraf edilmektedir” denildi.

-“SINAVLAR, MEB'İN EĞİTİM VE ÖĞRETİM İŞLEMİ OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ”-

Dava gerekçesinde MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 2. maddesinin 'a' bendinde yer alan 'Bakanlığa Bağlı her kademede yer alan öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, takip ve denetim altında bulundurmak' ibaresine işaret edildi. Gerekçede, “Planlamak, programlamak ve yürütmek ifadeledi davalı Milli Eğitim Bakanlığı düzenlemiş olduğu 2008 yılı DPY-S ve bunun gibi diğer sınavlar, eğitim ve öğretimi işlerinin yürütülmesi işlemleri şeklinde düşünülmelidir” denildi.

Hiç yorum yok: