TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa Değişiklik Teklifi Görüşmeleri - Eğitim Haberleri

7 Şubat 2008 Perşembe

TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa Değişiklik Teklifi Görüşmeleri

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'Siyasetçi dinden elini çekmeli' diyen CHP'lilere, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dünkü grup konuşmasına atıfta bulunarak karşılık verdi. Şahin, "Önce bunu dün bir cami kürsüsünde konuşuyormuş gibi konuşan Genel Başkanınıza söyleyin. O çeksin dinden elini" dedi.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkında kanun teklifinin 3. maddesinin görüşmeleri tamamlandı. Görüşmelerin sonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Adalet Bakanı Şahin, bu Anayasa değişikliği teklifinin, herhangi bir dinin bir kuralının devlet kuralı haline gelmesini öneren bir teklif olmadığını vurguladı. Anayasa teklifinde yükseköğretim kurumlarında hiç kimsenin eğitim öğretim hakkından mahrum edilmemesinin

önerildiğine işaret eden Şahin, "Üniversiteye giden bir öğrenci devletin memuru değildir. Devlet yetkisi kullanan bir kişiyle ilgili bir kural getirirseniz, ona derseniz ki 'İstediğin kılıkla devlet yetkisini kullanabilirsin', burada laiklikle ilgili bir sorunla karşılaşırız ama belediyeye gidip emlak vergisini yatıran vatandaş neyse üniversitede harcını yatırıp bilim alan kişi de odur. Ona herhangi bir kural dayatamazsınız. Şu kılıkla gelemezsin diyemezsiniz. O nedende bu düzenleme üniversitelerde

kılık kıyafetle ilgili bir özgürlük sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bunun laiklikle bir ilgisi yoktur. Herhangi bir dini kuralın devlet kuralı haline getirilmesi şeklinde bur öneri değildir" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek'in 'Siyasetçilerin dinden elini çekmesi gerekmez mi?' şeklinde bir soru yönelttiğine işaret eden Şahin şöyle konuştu:

"Evet, siyasetçi dinden elini çekmelidir çünkü Türkiye'de halkımızı din konusunda aydınlatma görevi Anayasa'nın 136. maddesine göre Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmiştir. Önce bunu dün bir cami kürsüsünde konuşuyormuş gibi konuşan Genel Başkanınıza söyleyin. O çeksin dinden elini. Dini siyasete alet etmeme konusunda herkes üzerine düşeni yapmalıdır."

Adalet Bakanı Şahin'in Baykal'la ilgili sözlerine cevap veren CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Genel Başkanımız dini siyasete alet eden dogmalara karşı bir din dersi vermiştir" dedi.

Teklifin 3. maddesi üzerinde verilen 3 değişiklik önergesi Genel Kurul tarafından reddedildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından 3. maddenin gizli oylamasına geçildi.

Hiç yorum yok: