Şanlıurfa'da Evlenen Kızların Yüzde kaç'ı Okuma Yazma Bilmiyor - Eğitim Haberleri

28 Nisan 2010 Çarşamba

Şanlıurfa'da Evlenen Kızların Yüzde kaç'ı Okuma Yazma Bilmiyor

Harran Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Şanlıurfada evlenen kızların yüzde 81 okuma-yazma bilmiyor.

Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Meliha Atalay'ın Şanlıurfa'nın Hayati Harrani, Yakubiye ve Eyyubiye mahallelerinde yaptığı araştırmaya göre kız çocuklarının evlenme yaşı 12, anne olma yaşı ise 13'e kadar düştü. Araştırmaya göre, evliliklerin yüzde 80'i kız çocuklarının isteği dışında gerçekleşiyor ve bölgede akraba evliliği yüzde 49.
Nüfusu 75 bini bulan üç mahallede 1000 hanede yapılan araştırmada, 14 ve 15 yaşında evlenme ve anne olma yüzdelerinin de daha arttığı saptandı. Araştırmada, evlenen kızların yüzde 81'inin okuma-yazma bilmediği tespit edildi.

Ölüm hızı fazla
Araştırmada, akraba evliliği oranının bölgede yüzde 49'u bulduğu, başlık parası ve berdel gibi geleneklerin ise yüksek oranda devam ettiği kaydedildi. 12-16 yaş grubunda (adölesan) gebeliğin risklerinin çok yüksek olduğu ve sosyal sorunların daha yoğun yaşandığı belirtildi.

Araştırmada, adölesan bir gebenin devlete maliyetinin yaklaşık 14 bin dolar, 20 yaşından sonraki gebeliklerde ise annenin devlete maliyetinin yaklaşık 5500 dolar olduğu kaydedildi. Adölesan annelerden doğan bebeklerin ölüm hızının, diğer annelere oranla 2-3 kez daha fazla olduğu saptandı. Araştırmada, çözüm önerileri özetle şöyle sıralandı: �Kız çocuğunu okutamayan ailelere maddi destek sağlanmalı. Okula gelmeyen kız çocuklar için bildirimde bulunulmalı ve ailelere bu konuda mutlak yasal yaptırım olmalı. Yöre kadınlarından lider kadınlar yetiştirilerek erken evliliğin sakıncaları öğretilmeli. � (Milliyet)


Hiç yorum yok: