SBS'de Son Dönemece Girildi... - Eğitim Haberleri

28 Nisan 2010 Çarşamba

SBS'de Son Dönemece Girildi...

Geçtiğimiz yıl başlayan ve bu sene kaldırılması gündeme gelen ve hakkındaki tartışmaları devam eden SBS�ye bir buçuk ay kaldı.

MEB'in anket düzenleyerek kaldırılması yönünde adım attığı SBS için geri sayım başladı. Öğrenciler son olması umudunu taşısa da haziranda onları 3 aşamalı bir maraton bekliyor.

İlk kez geçtiğimiz yıl tüm sınıflar için uygulanan, bu sene ise kaldırılması gündeme gelen ve hakkındaki tartışmaları devam eden SBS'ye (Seviye Belirleme Sınavı) bir buçuk ay kala öğrenciler için zorlu bir dönem başladı. Bir yandan konu tekrarı yapıp, deneme sınavı çözmeye bir yandan da hangi lisede okumak istediğine karar vermeye çalışan öğrenciler için Pianalitik Dershanesi uzmanları merak edilen tüm sorulara cevap hazırladı.

TÜM AYRINTILARIYLA OGES

Haftada üç gün yayınlanacak ve bir ay sürecek SBS yazı dizimizde son dönemde nasıl ders çalışılması gerektiğinden sınavda motivasyonunuzu yükseltmenin püf noktalarına, sizin merak ettiğiniz soruların cevaplarından hangi liselerin ne özellikleri olduğuna kadar Ortaöğretime geçiş sistemiyle (OGES) ile ilgili her konu masaya yatırılacak. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler için tartışmalı konulara ve merak edilenlere ışık tutacak olan bu yazı dizisi, sınava az bir zaman kala yol göstericiniz olacak.

OKS'YE GERİ DÖNÜLEBİLİR

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin ve velilerin SBS ile ilgili düşüncelerini ölçen bir anket çalışması başlattı. Bu anketten çıkan sonuçlara göre de önümüzdeki yılki SBS'nin kaderi belli olacak. 8, 7 ve 6'ncı sınıflara uygulanan sınavın akıbeti merak konusu olurken, uzmanlar öğrencileri bu yıla konsantre olmaları ve çalışmaları sıkı tutmaları konusunda uyardı.

3 AŞAMANIN 1'İ ÖĞRENCİYE

Önümüzdeki yıl SBS'ye karşılık olarak da düşülen iki yeni sistem var. İlki SBS'nin tamamen kaldırılması ve yerine, eski sistem OKS'ye benzer 8'inci sınıfta tek sınavla öğrenci alınması. İkinci plan ise ilköğretim 6 ve 7'nci sınıfta sınav yapılacak, ancak bu iki sınav da öğrenciyi değil, öğretmen ve okulu ölçecek. Tek sınava kavuşacak olan öğrenciler, son üç yıldaki kadar zorlanmayacak ve daha rahat bir biçimde sadece ders çalışmaya konsantre olabilecek. Önümüzdeki yıl için bu planlar yapılırken bu sene ise sınava az bir zaman kala öğrenciler son hazırlıklar için kolları sıvadı.

BİLGİNİN SINIRLARI ZORLANIYOR

Ortaöğretime geçiş sistemi kısa adıyla OGES, ilköğretim 6,7 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin yıl sonunda girecekleri SBS (Seviye Belirleme Sınavı) ve YBP'ye (Yıl Sonu Başarı Puanı) dayanan bir sistem. Görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik, beden eğitimi, rehberlik/sosyal etkinlikler dersleri dışındaki zorunlu derslerin müfredatında dayanarak hazırlanan sınav, merkezi sistemle uygulanıyor. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soruların yer aldığı sınav zekadan çok bilgiyi ölçmeyi hedef alıyor.

EZBER BOZACAK

Okul müfredatının dışında soru sorulmayan SBS'de, sorular öğrencinin eleştirel düşünme, analiz etme, yorumlama, sonuçları tahmin etme, soyut düşünceleri yorumlayabilme, problem çözme becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanmakta. Özellikle Türkçe testinde yer alan sorular daha çok okuduğunu anlama, görsellerden yola çıkarak yorum yapabilme becerisini ölçüyor. SBS'de yoruma dayalı soruların daha çok tercih edilmesi, öğrenciyi ezberden uzaklaştıran bir unsur.

BU SINAVIN TELAFİSİ YOK

SBS'ye katılmak zorunlu değil ama öğrencinin sınava tekrar girme şansı olmadığı için girmediği sınavın yerine o sınavda oluşan en düşük puan verilecek. Örneğin, 6. sınıfta sınava girmeyen bir öğrenci 7. sınıfta sınava girdiğinde 7. sınıf aynen hesaplanacak ancak 6. sınıf SBS sonucu olarak o yıl alınan en düşük puan verilecek. Bu nedenle Pianalitik Dershanesi uzmanları öğrencilerin tüm sınavlara girmelerini ve öğrencilerle velilerin 6. sınıfın başında bu konudaki net kararlarını vermelerini öneriyor. (Star)


Hiç yorum yok: