Millî Eğitim Vakfı (MEV) Özel İzmir Fen Lisesi 3-B sınıfı öğrencilerinin tavuk deneyi - Eğitim Haberleri

8 Şubat 2008 Cuma

Millî Eğitim Vakfı (MEV) Özel İzmir Fen Lisesi 3-B sınıfı öğrencilerinin tavuk deneyi

Millî Eğitim Vakfı (MEV) Özel İzmir Fen Lisesi 3-B sınıfı öğrencileri Tuğba Arslan ve Hatice Özel, gürültülü ortamlarda bulunan, özellikle kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleyen öğrencilerin sağlık ve öğrenme durumlarını civcivler üzerinde yaptıkları deneyle inceledi.

Biyoloji öğretmenleri Sevim Utlu'nun danışmanlığında başladıkları projede iki denek grubu kuran öğrenciler, okullarında kuluçka makinesinin de bulunduğu bir ortam hazırladı.

Öğrenciler, birinci denek grubunda kuluçka makinesine yerleştirdikleri 40 yumurtaya ikinci günden itibaren yüksek sesli hard rock türü müzik dinletti. 21 günde tamamlanması gereken kuluçka süresinin 27 güne kadar uzadığını gözleyen öğrenciler, 40 yumurtadan ancak 10 civciv çıktığını, bunların altısının bir gün sonra öldüğünü, kalan dördünün ise çok sağlıksız göründüğünü tespit etti. Aynı kuluçka makinesine yerleştirilen ikinci denek grubundaki 40 yumurta gürültüsüz bir ortamda tutuldu. 21 günlük kuluçka süresini tamamlayan 40 yumurtadan 35 sağlıklı, yürüyebilen ve beslenebilen civciv çıktı.

Bu sonucu, hazırladıkları bir posterle diğer arkadaşlarıyla paylaşmayı hedefleyen öğrenciler, "Birçok arkadaşımızın özellikle kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlediğini görüyoruz. Gürültünün insanların öğrenme yetilerini, dolayısıyla sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekmeye çalıştık. Önümüzdeki aylarda aynı deneyi bir de klasik Türk müziği kullanarak yapmayı planlıyoruz." dedi.

Hiç yorum yok: