Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine Ermenice, Yunanca ve İbranice bölümleri açılacağı bildirildi - Eğitim Haberleri

26 Ocak 2008 Cumartesi

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine Ermenice, Yunanca ve İbranice bölümleri açılacağı bildirildi

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Türk üniversitelerinde ilk defa fakültelerinde Ermenice, Yunanca ve İbranice bölümlerinin açılması için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Hülagü, Türkiye'de Ermenice, Yunanca ve İbranice'yi bilen uzman sayısının oldukça az olduğunu, bu nedenle bu bölümleri üniversite bünyesinde açmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Ermenistan, İsrail ve Yunanistan ile ilişkilerimiz var. Problemlerimiz, ortak meselelerimiz veya anlaşmazlıklarımız olabilir. Bu konularda her iki tarafın da iyi bir diyalog kurabilmesi için bu ülkelerin dilini kullanan uzmanlara ihtiyaç duyulmakta. Ancak ülkemizde bu ülkelerin dilini kullanan uzman sayısı yok denecek kadar az. İlk etapta bu ihtiyacın giderilmesi, ardından da bu ülkelerle dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak bilimsel çalışmalar yapılabilmesine zemin hazırlanması için bu bölümleri açmak istiyoruz.''

ERMENİCE BİLEN UZMAN SAYIMIZ ÇOK AZ

Fakültelerinde Çince, Japonca, Rusça ve Kore dilleri bölümlerinin açıldığını kaydeden Prof. Dr. Metin Hülagü, Ermenice, Yunanca ve İbranice bölümlerinin açılması için de önümüzdeki günlerde YÖK'ten olumlu cevap gelmesini beklediklerini söyledi.

Hülagü, Ermeni arşivlerini okuyacak uzman sayısının sanıldığından az olduğunu da sözlerine ekleyerek, ''Ermenistan ile son yıllarda tartışılan sözde soykırım konusunda 'Taşnak' arşivlerinin açılması gündemde. Ancak bu arşivleri okuyacak kaç tane uzmanımız var? Sayıları çok sınırlı. İsrail, bölgede önemli bir ülke.

Yunanistan'a bakarsanız, komşumuz ve uzun yıllar boyu pek sıcak ilişki kuramadığımız ülkelerden biri. Bu bölümler sayesinde bu ülkelerle önce bilimsel ardından da kültürel işbirliğimiz artarak devam edecektir'' diye konuştu.

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMDE ÖNE ÇIKACAK

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olarak yapacakları bilimsel ve sosyal faaliyetlerle ön plana çıkmak istediklerini belirten Prof. Dr. Metin Hülagü, sözlerini şöyle tamamladı:

''Nevşehir Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi işbirliğinde 22-24 mayıs tarihlerinde ikincisini düzenleyeceğimiz 'Türk Ermeni İlişkileri Sempozyumu'na şimdiden 100'e yakın bilim adamı katılacağını bildirdi. Yeni kurulan bir üniversite olmamıza rağmen Erciyes Üniversitesinin altyapısını kullanarak kısa zamanda büyük mesafe katettik. Bu sene en az 10 bölümümüze öğrenci alacağız. Bilim dünyasına adımızı, yapacağımız bilimsel çalışmalarla duyuracağız. Dünyanın yakından tanıyıp bildiği Kapadokya bölgesinde artık bilimsel yayınlarımız ve etkinliklerimiz de konuşulacak.''

Hiç yorum yok: