'Türkiye'deki Yabancı Okulları Misyonler Kurdu' - Eğitim Haberleri

2 Nisan 2010 Cuma

'Türkiye'deki Yabancı Okulları Misyonler Kurdu'

Prof. Tozlu, yabancı okul ve kurumların misyonerlik faaliyetlerinden ayrı düşünülemeyeceğini bu okulların misyonerlerce kurulduğunu savundu.

Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Türkiye'de kurulan yabancı okullar ve kurumların misyonerlik faaliyetlerinden ayrı düşünülemeyeceğini, bu kurumların tamamen misyonerlerce kurulup geliştirildiğini savundu.
Tozlu, Rize Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen 'Eğitim Tarihi ve Yabancı Okullar' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Çayeli Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta Tozlu, Türkiye'de kurulan yabancı okullar ve kurumları ele aldı. Türkiye'deki yabancı okullar ve kurumların misyonerlik faaliyetlerinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. Tozlu, Türkiye'deki yabancı okulların, kurumların tamamen misyonerlerce kurulup geliştirildiğini, misyonerlerin de bir veya birkaç Batılı devletlerce sürekli desteklendiğini ifade etti. Prof. Tozlu, 17. yüzyıldan itibaren ise Orta Doğu, Türkiye ve İslâm ülkelerinde liderliğe oynayan Amerika'nın, bu fonksiyonunu büyük ölçüde Protestan misyonerlerce yerine getirmeye başladığını savundu. Prof. Tozlu, "Yerli kültürel alternatif olarak ileri sürülen Batı kültürünü yayma ve yaşatma fikrine bağlı yerli aydınlar da yine bu misyonerlik müesseselerinin ülkemize birer hediyesidir. Hıristiyan dünya görüşü ve hayat felsefesi, misyonerler yoluyla bu okullarda mayalanmış ve metodik olarak insanımıza sunulmuştur.'' dedi. Yürütülen misyonerlik faaliyetlerinin ustaca düşünülerek hazırlandığını dile getire Tozlu, şunları söyledi: ''Bütün bunlar yapılırken, insanımız, toplumumuz, tarihi gelişimimiz, ruhi yapımız, zaaflarımız, gücümüz, kuvvetimiz inceden inceye tetkik edilmiştir. Bunlara dayalı stratejiler geliştirilmiştir. Hatta bu konularda aralıksız çalışan kuruluşlar teşekkül ettirilerek yıllık, bölgesel ve Türkiye çapında seminerler düzenmiş, bütün bu çalışmalardan sonra, ülkemiz üzerinde oynanacak oyunlar tayin edilebilir olmuş, oyuncular hazırlanıp ve oyunlar sahnelenmiştir. Bu maksatla, Osmanlı İmparatorluğu'nun her köşesinde Tanzimat'tan sonra mantar biter gibi bir sürü okul ve benzeri kurumlar kurulmuştur.'' Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Akdeniz ise konuşmasında, "Eğitim zor bir süreçtir, tecrübelerle geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekir, her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da tarihi süreci iyi bilmeliyiz.'' dedi. Rize Üniversitesi öğretim üyelerinin katıldığı konferans sonrası Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu tarafından, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Tozlu'ya hediye takdim edildi.(Cihan)

Hiç yorum yok: