O jetleri daha hızlı uçuracak Sahte Elmas projesinin mimarı bir Türk bilim kadını. Ama Türkiye'de değil. - Eğitim Haberleri

5 Mayıs 2008 Pazartesi

O jetleri daha hızlı uçuracak Sahte Elmas projesinin mimarı bir Türk bilim kadını. Ama Türkiye'de değil.

SAHTE ELMAS, GERÇEK GURUR
Bilim dünyası, Ayşegül Aygün adlı Türk'ü konuşuyor. Ohio State Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Aygün, "Fake Diamond" (Sahte Elmas) adı verilen projesiyle inanılmazı başardı. Proje hayata geçtiğinde jetler eskisinden daha hızlı uçabilecek ve motorları 1300 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilecek.

DENİZ KUVVETLERİ DESTEKLİYOR
ABD Deniz Kuvvetleri tarafından desteklenen projenin değeri 50 milyon dolar olarak açıklanıyor ama birçok bilim adamı buluşu 'paha biçilemez' olarak nitelendiriyor. Bilim dünyasından 60'ı aşkın yayın Aygün'ün gelecekte birçok başarıya imza atacağını yazdı. Biz de müthiş Türk bilim kadınını alkışlıyoruz...

Jet hızıyla başarı

Çılgın Türkler'e bir yenisi eklendi. Mühendis Ayşegül Aygün jetlerin hızını arttırıp mesafeleri azaltacak bir proje geliştirdi.

Sınırları aşıp birbirinden önemli başarılara imza atan Türkler'e bir yenisi daha eklendi. ABD'de yaşayan Ayşegül Aygün adlı mühendis, jet hızıyla bir rekor kırdı. Ohio State Universitesi'nde çalışmalarını sürdüren Aygün, "Fake Diamond" (Sahte Elmas) adlı proje sayesinde inanılmazı başardı. Aygün bu projenin başarıya ulaşması durumunda, jetlerin çok daha hızlı uçabileceğini ve motorlarının da çok daha aşırı sıcaklığa (1300 derece) dayanabileceğini iddia ediyordu. Bazı çevreler bunu "imkansız" olarak nitelese de Aygün, çalışmalarına daha da yoğunlaştı ve "imkansızı" başardı.

ABD'LİLER HAYRAN KALDI
US Navy (Deniz Kuvvetleri) tarafından desteklenen projenin değerinin 50 milyon dolar olduğunun altı çiziliyor. Ancak dünyanın önde gelen bilim adamları, projenin "paha biçilemez" olduğu görüşünde. Dünyadaki yeni gururumuz olan Aygün şunları söyledi: "Projemin önemini artık bilmeyen yok. Bu çalışmanın gelecek yıllarda jet motorlarının dışında hava araçlarında da kullanılacağını düşünürsek, önemi daha da iyi anlaşılacak."

Büyük övgü var
Bilim dünyasının önde gelen yayınları Scientific American ve Discovery Channel News, bu çalışmanın jet uçaklarında yeni bir dönemin başlangıcı olduğu görüşünde. 60'ı aşkın önemli bilim teknik dergisi de Aygün'ün gelecekte birçok önemli başarıya imza atacağını söylüyor. "Sahte Elmas" projesinin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Nitin Padture de Aygün'ün çok yetenekli olduğuna dikkat çekiyor.

'Sahte Elmas' nedir?
Mühendis Aygün, ABD Deniz Kuvvetleri'nce de desteklenen çalışmasında; jet motorlu uçaklarda kullanılmakta olan zirkonyum kaplamalara alternatif, sahte elmas denilen bir kaplama geliştirdi. Bu kaplamada zirkonyuma az miktarda alüminyum ve titanyum eklenerek kumun erimesi ile oluşan camsı yapının kristalize olması sağlandı. Böylelikle kum taneleri termal kaplamaların içine giremediğinden kaplamanın yapısını bozmadı. Buluş, bunlara ek olarak, motorun daha yüksek sıcaklıklarda çalışmasına olanak sağlayarak, yakıt verimini arttırıp hava kirliliğini de azaltıyor.

Hiç yorum yok: