İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, AKP ve MHP’nin üniversitede türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği teklifine sert cevap verdi - Eğitim Haberleri

1 Şubat 2008 Cuma

İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, AKP ve MHP’nin üniversitede türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği teklifine sert cevap verdi

AKP ve MHP'nin üniversitede türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği teklifini senato toplantısında değerlendiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, üniversite hocaları ve öğrenciler tarafından ayakta alkışlandığı konuşmasında şu mesajları verdi:

TÜRBAN GERÇEKTE NEYİ ÖRTÜYOR

Bir yandan kadının çalışmasını günah sayacaksınız, öte yandan eğitim özgürlüğü kisvesi altında Cumhuriyet ilkelerini ayaklar altına alacaksınız. Eğer kendinizi kandıramıyorsanız, bizi hiç mi hiç kandıramazsınız.

BİZ BAŞKA DİNDEN MİYİZ

Biliyoruz ki türban aslında bir din sorunu değildir. Ayrıca bizler de başka dinin mensupları değiliz. Türban elbette çözülmelidir. Ama böyle bir sorun için anayasa değiştirilir mi?

ŞERİAT HUKUKU YOK

Türbanı dinin gereği olarak görmek ve daha önemlisi göstermek yanlışların en büyüğüdür. Türbanı savunan kaç kişi mirasının Kuran esaslarına göre paylaşılmasına razı olabilir?

ULUSUN TARİHİYLE HESAPLAŞMA

Türban üniversitelerde bırakılınca Türkiye daha mı dindar olacaktır? Türban Türk ulusunun tarihiyle de uyuşmamakta; hatta bir anlamda onunla hesaplaşma anlamına gelmektedir. Çünkü bize ait olmayan bir kıyafet, onunla birlikte gelecek bir yaşam tarzının da dayatılmasını getirecektir.

DİNİMİZİ SİZDEN Mİ ÖĞRENECEĞİZ

Buradan açık ve net olarak ilan ediyorum: Dinimizin ne olduğunu sizden öğrenmeye ihtiyacımız yoktur. Kimse kendi heveslerini, dar görüşlerini bu topluma kabul ettirmeye çalışmasın. Bizler, üniversite mensupları, bürokratlar, sanatçılar, işverenler, önerilen yolun ne denli karanlık olduğunu görenler, dini sizden mi öğreneceğiz?

Senato toplantısı sonrası yayımlanan bildiride, “Türkiye din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır” denildi.

Hiç yorum yok: